ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κατασχέθηκε από τις Ιρανικές Αρχές πλοίο υπό πορτογαλική σημαία και 25 ανθρώπους προσωπικό

Καταδικάζουν την επίθεση Διεθνές και Κυπριακό Ναυτιλιακό επιμελητήριο

Του Ανδρέα Καραμήτα

Επιβεβαιώθηκε από την ναυτιλιακή εταιρία MSC η κατάληψη του πλοίου ARIES από το ΙΡΑΝ. Η MSC επιβεβαίωσε ότι επικοινωνεί με τις ιρανικές αρχές για την ασφαλή επιστροφή του πλοίου.

Το  φορτηγό πλοίο MSC Aries, με πορτογαλική σημαία, κατασχέθηκε από το Ιράν στις 13 Απριλίου για «παραβίαση της ναυτιλιακής νομοθεσίας», ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πλοίο συνδέεται με το Ισραήλ». Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν κατέλαβαν το φορτηγό στα Στενά του Ορμούζ λίγες μέρες αφότου η Τεχεράνη δεσμεύτηκε να αντεπιτεθεί για ένα ύποπτο ισραηλινό χτύπημα στην πρεσβεία του στη Δαμασκό την 1η Απριλίου. Το Ιράν είχε πει ότι θα μπορούσε να κλείσει τη, ζωτικής σημασίας, ναυτιλιακή διαδρομή.

«Το Ιράν προσπαθεί να δημιουργήσει ένα ασφαλές ναυτιλιακό περιβάλλον στα στενά του Ορμούζ και στον Κόλπο. Το σκάφος εκτράπηκε στα χωρικά ύδατα του Ιράν ως αποτέλεσμα της παραβίασης της ναυτιλιακής νομοθεσίας και της μη απάντησης στις κλήσεις των ιρανικών αρχών», δήλωσε ο εκπρόσωπος Νασέρ Καναανί.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA του Ιράν μετέδωσε ότι ένα ελικόπτερο των Φρουρών επιβιβάστηκε στο MSC Aries και κατόπιν μεταφέρθηκε στα ιρανικά θαλάσσια νερά. Σύμφωνα με πηγές η ιρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι κατασχέθηκε πλοίο το οποίο έχει και ισραηλινά συμφέροντα για παραβίαση της ναυτιλιακής νομοθεσίας.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA του Ιράν μετέδωσε ότι ένα ελικόπτερο των Φρουρών επιβιβάστηκε στο MSC Aries και κατόπιν μεταφέρθηκε στα ιρανικά ύδατα.

Η ναυτιλιακή εταιρεία MSC, η οποία εκμεταλλεύεται το Aries, επιβεβαίωσε ότι το Ιράν κατέλαβε το πλοίο, και είπε ότι συνεργάζεται «με τις αρμόδιες αρχές» για την ασφαλή επιστροφή του και την ευημερία του 25μελούς πληρώματος του. Η MSC μισθώνει το Aries από την Gortal Shipping, θυγατρική της Zodiac Maritime, ανέφερε η Zodiac σε δήλωσή της, προσθέτοντας ότι η MSC είναι υπεύθυνη για όλες τις δραστηριότητες του σκάφους. Η Zodiac ανήκει εν μέρει στον Ισραηλινό επιχειρηματία Eyal Ofer.

Καταδικάζει το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο

Το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο (ICS), με ανακοίνωσή του καταδικάζει απερίφραστα την κατάληψη του MSC Aries από τις ιρανικές δυνάμεις. Όπως αναφέρει «η ευημερία των 25 αθώων ναυτικών που κρατούνται τώρα όμηροι είναι η ύψιστη προτεραιότητα και το ICS ζητά την άμεση απελευθέρωση των ναυτικών και του πλοίου. Το πλοίο κατασχέθηκε στις 06.37 UTC σήμερα - 13 Απριλίου - 50 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Fujairah, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. " ενέργεια αποτελεί άμεση παραβίαση του διεθνούς δικαίου και προσβολή της θεμελιώδους αρχής της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας. «Η κατάσχεση του MSC Aries από το Ιράν αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και επίθεση στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας. Αυτή η κατακριτέα επίθεση εναντίον εμπορικού πλοίου θέτει για άλλη μια φορά αθώους ναυτικούς στην πρώτη γραμμή της γεωπολιτικής σύγκρουσης. Οι σκέψεις μας είναι με τους 25 ναυτικούς που είναι τώρα αιχμάλωτοι του Ιράν και με τις οικογένειες που φοβούνται τώρα την ασφάλεια των αγαπημένων τους. Το Ιράν πρέπει να απελευθερώσει επειγόντως το πλοίο» ανέφερε ο Guy Platten, Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου,

Το ίδιο και η Κύπρος

Με ανακοίνωση του το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο καταδικάζει την εν λόγω ενέργεια  ενώνοντας την φωνή του μαζί με άλλους διεθνείς  και περιφερειακούς ναυτιλιακούς οργανισμούς, το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο απαιτεί την άμεση απελευθέρωση των 25 αθώων ναυτικών, πλήρωμα του Πορτογαλικής σημαίας πλοίου εμπορευματοκιβωτίων “MSC Aries” που καταλήφθηκε στις 13 Απριλίου 2024 από Ιρανικές δυνάμεις στα ύδατα ανοιχτά της Φουτζάιρα των ΗΑΕ. Το Επιμελητήριο καταδικάζει την κατάληψη του πλοίου επισημαίνοντας την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και την επίθεση στη θεμελιώδη αρχή της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας. Οι σκέψεις μας βρίσκονται στους άδικα συλληφθέντες ναυτικούς και στις οικογένειές τους καθώς η ευημερία τους αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητά μας. Οι αθώοι ναυτικοί και η διεθνής ναυτιλία δεν πρέπει να θυματοποιούνται και ως εκ τούτου, τόσο το πλήρωμα, όσο και το πλοίο, πρέπει να απελευθερωθούν άμεσα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Καραμήτα

Ναυτιλία: Τελευταία Ενημέρωση