ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Σαλπάρει» με 348 πλοία για Κύπρο ο πλουσιότερος Νορβηγός;

Δυσμενείς οι συνθήκες και πλαίσιο για επενδύσεις στην νορβηγική Ναυτιλία

Του Ανδρέα Καραμήτα

Ο John Fredriksen, ένας από τους πιο ισχυρούς εφοπλιστές στον κόσμο, σκέφτεται σοβαρά να μεταφέρει σημαντικό μέρος, ίσως και όλες, τις ναυτιλιακές του δραστηριότητες από τη Νορβηγία στην Κύπρο. Η αιτία; Η δυσαρέσκεια του με τις συνθήκες-πλαίσιο που επικρατούν στη Νορβηγία, τις οποίες θεωρεί δυσμενείς για την ανάπτυξη και την ευημερία των επιχειρήσεών του. Φυσικά ακόμη το τοπίο είναι θολό και οι πιθανότητες να μην καρποφορήσει  είναι εξίσου πολλές με το αν όντως μεταφέρει το σύνολο των δραστηριοτήτων του . Ο επιχειρηματίας μάλιστα σε μία συμβολική κίνηση απεμπόλισε την νορβηγική του υπηκόοτητα κρατώντας μόνο την Κυπριακή την οποία και απέκτησε πριν μερικά χρ΄όνια. 

Δυσαρέσκεια με τις συνθήκες-πλαίσιο στη Νορβηγία

Σε συνέντευξή του στην Finansavisen, ο Fredriksen εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απρόβλεπτη φύση του κανονιστικού περιβάλλοντος στη Νορβηγία. Κατηγόρησε την τρέχουσα κυβέρνηση ότι επιδεινώνει τις συνθήκες αντί να δημιουργεί ένα περιβάλλον φιλικό προς τις επιχειρήσεις. Ο Fredriksen έκανε λόγο για αιφνιδιαστικές αλλαγές σε κανόνες, τέλη και φόρους, που δυσχεραίνουν τον στρατηγικό σχεδιασμό και τις επενδύσεις.

Ο Harald Fotland, πρόεδρος του Συλλόγου Εφοπλιστών, μοιράζεται τις ανησυχίες, τονίζοντας την πιθανή απώλεια για τη ναυτιλιακή βιομηχανία της Νορβηγίας, εάν ο Fredriksen υλοποιήσει τις απειλές του. Η μετεγκατάσταση των δραστηριοτήτων του Fredriksen, συμπεριλαμβανομένων των ναυλώσεων και των εργασιών, θα στερήσει από τη Νορβηγία πολύτιμη τεχνογνωσία, θέσεις εργασίας και έσοδα.

Ο Fredriksen, κάτοχος κυπριακής υπηκοότητας, διακρίνει επιδείνωση του ναυτιλιακού περιβάλλοντος της Νορβηγίας, με δυσβάσταχτους φόρους και δασμούς να εμποδίζουν την πρόσληψη ναυτικών. Ο Fredriksen, ο οποίος διαμένει στο Λονδίνο, έχει επενδύσει σημαντικά στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, ενισχύοντας τους δεσμούς του με την χώρα μας.

Εσωτερική αξιολόγηση για εναλλακτική τοποθεσία

Εντός του Ομίλου Fredriksen βρίσκεται σε εξέλιξη μια εσωτερική αξιολόγηση για τον καθορισμό μίας εναλλακτικής τοποθεσίας, εάν οι συνθήκες στη Νορβηγία παραμείνουν δυσμενείς. Η Κύπρος θεωρείται ως η πλέον πιθανή επιλογή, δεδομένης της ευνοϊκής φορολογικής πολιτικής, του σταθερού κανονιστικού περιβάλλοντος και της ύπαρξης έμπειρου εργατικού δυναμικού στον ναυτιλιακό τομέα.

Ο Όμιλος Fredriksen ελέγχει στόλο 348 πλοίων και γεωτρύπανων, με τα γραφεία του να βρίσκονται στο Όσλο. Η πιθανή μετεγκατάσταση του ομίλου μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη θέση της Νορβηγίας στην παγκόσμια ναυτιλία και να οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας. Ο Fredriksen απασχολεί περίπου 4.000 άτομα στη Νορβηγία, ενώ οι δραστηριότητες του αγγίζουν αστρονομικά ποσά.

Ενίσχυση δεσμών με την Κύπρο

Εν τω μεταξύ, ο Όμιλος Fredriksen έχει ενισχύσει τους δεσμούς του με την Κύπρο. Τα τελευταία χρόνια, ο όμιλος έχει μεταφέρει τα κεντρικά γραφεία της Frontline και της SFL Corp. στη Λευκωσία, ενώ η Seatankers Management, η ιδιωτική εταιρεία διαχείρισης του ομίλου, έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της στη Λεμεσό. Η Κύπρος προσφέρει ένα ελκυστικό περιβάλλον για ναυτιλιακές εταιρείες, με χαμηλότερους φόρους, ευέλικτες ρυθμίσεις και ένα αναπτυσσόμενο ναυτιλιακό κέντρο.

Η μετεγκατάσταση του Ομίλου Fredriksen στην Κύπρο δεν αποτελεί μεμονωμένο φαινόμενο. Πολλές ναυτιλιακές εταιρείες εγκαταλείπουν τη Νορβηγία τα τελευταία χρόνια, αναζητώντας πιο ευνοϊκές συνθήκες σε άλλες χώρες. Η τάση αυτή υπογραμμίζει ευρύτερες ανησυχίες για την ανταγωνιστικότητα της Νορβηγίας στον ναυτιλιακό τομέα.

H άνοδος  του John Fredriksen

Ο John Fredriksen, ο οποίος ηγείται του ομίλου, αποτελεί μια εμβληματική φυσιογνωμία στον κόσμο της ναυτιλίας. Ξεκινώντας από βοηθός ταχυδρόμου, κατάφερε να χτίσει μια τεράστια επιχειρηματική αυτοκρατορία που καλύπτει τη ναυτιλία, τις υπηρεσίες πετρελαίου και τις επενδύσεις. Η αξιόλογη καριέρα του Fredriksen αντικατοπτρίζει την επιμονή, την οξυδέρκεια και την προσαρμοστικότητά του, στοιχεία που τον καθιέρωσαν ως έναν από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες στον κόσμο.

Σημαντικά ζητήματα για το μέλλον της ναυτιλίας

Η μελέτη περίπτωσης του Ομίλου Fredriksen φέρνει στο προσκήνιο σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με το μέλλον της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Η πιθανή μεταφορά του Ομίλου Fredriksen στην Κύπρο αποτελεί καμπανάκι για τη Νορβηγία. Η απώλεια μίας από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες θα πλήξει σημαντικά τη ναυτιλιακή βιομηχανία της χώρας και θα θέσει σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας. Η Νορβηγία οφείλει να αναθεωρήσει τις πολιτικές της και να δημιουργήσει ένα πιο φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον, εάν θέλει να διατηρήσει την ηγετική της θέση στον κόσμο της ναυτιλίας. Από την άλλη σε γενικότερο πλαίσιο δεν θα επηρεαστεί η Θέση της Ευρωπαϊκής Ναυτιλίας καθώς η Κύπρος είναι επίσης κράτος – μέλος της Ε.Ε και η ενδεχόμενη εγγραφή των πλοίων Fredriksen στο κυπριακό νηολόγιο Θωρακίζει την Ευρωπαϊκή ναυτιλία από την μεγάλη τρύπα που θα αφήσει στην νορβηγική βιομηχανία. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Καραμήτα

Ναυτιλία: Τελευταία Ενημέρωση