ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η καρδιά της ΕΚΤ κτυπά στην Κύπρο

Το συνέδριο παρουσία της Κριστίν Λαγκάρντ και 19 Διοικητών Κεντρικών Τραπεζών προβάλλει τη χώρα διεθνώς

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Η δεύτερη συνεχόμενη επίσκεψη της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ το 2022, έχει σίγουρα σημειολογία. Πέρα από την προβολή της Κύπρου που είναι η πρώτη επίσκεψη των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών στο πλαίσιο της απόφασης να επισκέπτονται μία χώρα σε ετήσια βάση για να διεξάγουν μία εκ των συνεδριών τους, προκύπτουν και άλλες δύο αναγνώσεις. Από τη μία οι σχέσεις της Προέδρου της ΕΚΤ με την Κύπρο και τον νυν διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου ασφαλώς μπορούν να θεωρούνται υγιείς και από την άλλη, δίδεται ένα μήνυμα πως η ΕΚΤ έχει στενή ματιά στα τραπεζικά δρώμενα της Κύπρου.

Στην Κύπρο θα γίνει η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου και θα ακολουθήσει μία ανεπίσημη συνεδρίαση την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου.

Όπως γνωστοποιήθηκε, η συνεδρία θα διεξαχθεί στην Κύπρο μετά από ενδιαφέρον που επέδειξε ο Διοικητής Κωνσταντίνος Ηροδότου για φιλοξενία της. Η πρόεδρος της ΕΚΤ είχε έρθει ξανά το Μάρτιο στην Κύπρο κατόπιν πρόσκλησης του κ. Ηροδότου, ωστόσο η επίσκεψή της δεν αποσκοπούσε σε κάποια συνεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής. Μπορεί να συνδέθηκε τότε παρασκηνιακά με τις αποφάσεις της ΕΚΤ για την τύχη της RCB Bank, ωστόσο η πορεία της RCB Bank είχε δρομολογηθεί πολλές ημέρες πριν. Αφήνοντας στην άκρη τις κοινές αποφάσεις που λήφθηκαν και την κατάληξη που είχε το θέμα με την RCB Bank, και εστιάζοντας στην επικοινωνία που είχαν οι εγχώριες εποπτικές αρχές με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές για το χειρισμό του ζητήματος, βλέπουμε ότι υπήρξε στενή συνεργασία. Κάτι που δεν θυμίζει σε καμία περίπτωση τις σχέσεις που είχαν οι προηγούμενες διοικήσεις της ΚΤΚ με την ΕΚΤ. Η ΕΚΤ άφησε τις εγχώριες αρχές να χειριστούν το θέμα, σε αντίθεση με το χειρισμό που είχε με την υπόθεση του Συνεργατισμού και την διάσπασή του. Οι σχέσεις της τωρινής Διοίκησης της ΚΤΚ με τη Διοίκηση της ΕΚΤ είναι πολύ καλές. Κατά τη διάρκεια της ανοικτής συζήτησης την Τρίτη 4 Οκτωβρίου με την Πρόεδρο της ΕΚΤ και τον Διοικητή της ΚΤΚ ενώπιον φοιτητών δημοσίων και ιδιωτικών Πανεπιστημίων της Κύπρου, η κ. Λαγκάρντ τόνισε πως «οι δύο Διοικητές μοιράζονται το ίδιο όραμα». Χαρακτήρισε εξάλλου η ίδια τη σχέση τους «εξαιρετική». Όπως γίνεται αντιληπτό, ο πήχης έχει ανέβει και σε καταστάσεις που θα χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί στο μέλλον αναμένεται αυτή η συνεργασία μεταξύ της παρούσας Διοίκησης της ΚΤΚ και της ΕΚΤ να εξαργυρωθεί αναλόγως.

Και αντιστρόφως

Λέγοντας ωστόσο ότι ο πήχης έχει ανέβει λόγω της καλής συνεργασίας των δύο πλευρών, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας πως η ΕΚΤ θα έχει μία επιπλέον «ματιά» επάνω στα τραπεζικά δρώμενα της Κύπρου. Κατά την ίδια ανοιχτή συζήτηση με τους φοιτητές το απόγευμα της Τρίτης 4 Οκτωβρίου η Πρόεδρος της ΕΚΤ σχολίασε πως το Μάρτη που έφτασε στην Κύπρο, ενημερώθηκε από την Διοίκηση της ΚΤΚ για το οικονομικό περιβάλλον της χώρας σε ευρεία βάση. Συμπλήρωσε δε, η κ. Λαγκάρντ πως κυρίως η ενημέρωση ήταν γενικότερα για την οικονομία και όχι τόσο για τις τράπεζες, διότι κατά την κρίση της, τότε δεν υπήρχε τίποτα ιδιαίτερο για να εστίαζε. Μάλλον η κ. Λαγκάρντ να ήθελε να πει πως ο χειρισμός με την RCB Bank είχε εκτελεστεί βάσει των γραμμών που θα χειριζόταν και η ΕΚΤ, άρα και δεν υπήρχε κάτι ανησυχητικό. Οι δύο διαδοχικές κρίσεις δεν φαίνεται να έχουν επηρεάσει πολύ τους ισολογισμούς των τραπεζών, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρόκειται να επηρεαστούν έστω και στο ελάχιστο από τις πληθωριστικές τάσεις και την ακρίβεια. Οι κυπριακές τράπεζες δεν θα πρέπει να επαναπαυθούν στις καλές σχέσεις μεταξύ ΚΤΚ και ΕΚΤ, καθώς το παράδειγμα της RCB Bank ήταν μία άσκηση εργασίας του τι μπορεί να γίνει σε μία κυπριακή τράπεζα μόλις σε μερικές εβδομάδες. Στον ίδιο παρονομαστή ενδεχομένως να μπαίνουν και οι πιθανές εξαγορές κυπριακών τραπεζών και τα φλερτ που ανά καιρούς μπορεί να γίνονται.

Τα φώτα στραμμένα στην Κύπρο

Μέχρι την επόμενη αντίστοιχη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 26 Οκτωβρίου του 2023 που θα γίνει στην Αθήνα, τα φώτα -τουλάχιστον για το 2022- είναι στραμμένα στην Κύπρο. Στην Κύπρο λαμβάνει χώρα η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου και θα ακολουθήσει μία ανεπίσημη συνεδρίαση την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου. Όπως μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο πληροφορίες του Πρακτορείου Bloomberg, ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Ρόμπερτ Χόλτζμαν, δήλωσε ότι θα τεθεί στην συνάντηση του ΔΣ στην Κύπρο το θέμα της νομισματικής σύσφιξης. Εξάλλου και οι Financial Times μετέδωσαν ότι η συζήτηση για την σμίκρυνση του ισολογισμού της ΕΚΤ θα αρχίσει κατά τη συνάντηση του ΔΣ στην Κύπρο, ενώ σύμφωνα με τη μέχρι τώρα πληροφόρηση, οι επίσημες ανακοινώσεις θα πρέπει να αναμένονται περί τα τέλη του έτους. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, από το πρωί της Τετάρτης μέχρι και το απόγευμα περίπου στις 7 της ίδιας ημέρας, θα συνεδριάζουν. Την επομένη, Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, οι ώρες της συνεδρίασης θα είναι λιγότερες, καθότι θα είναι ανεπίσημη. Οι συνεδριάσεις θα λάβουν χώρα στη Λεμεσό, έχουν έρθει συνολικά Διοικητές από 19 χώρες της Ευρωζώνης και θα συζητηθούν θέματα στρατηγικής και όχι νομισματικής πολιτικής. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση