ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Με το βλέμμα στραμμένο στα Χρηματιστήρια οι Κυπριακές Τράπεζες

Τρ. Κύπρου σε Λονδίνο, Συνεργατισμός σε ΧΑΚ και Ελληνική στο ψάξιμο

Προς τις αγορές και συγκεκριμένα προς τα Χρηματιστήρια στρέφουν πλέον το βλέμμα τους οι τρεις μεγαλύτεροι τραπεζικοί οργανισμοί του τόπου μετά τις επιπρόσθετες προβλέψεις που κλήθηκαν να λάβουν λόγω της αξιολόγησης του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού.

Τράπεζα Κύπρου, Συνεργατισμός και Ελληνική αν και διαφωνούν με τις παραδοχές που χρησιμοποιήθηκαν, εντούτοις, έχουν συμβιβαστεί με τα δεδομένα και επιλέγουν να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο ενόψει και της εγγραφής τους σε χρηματιστηριακές αγορές. Και οι τρεις οργανισμοί, άλλοι σε πιο κοντινό ορίζοντα και άλλοι πιο μεσοπρόθεσμα, σχεδιάζουν την είσοδό τους σε χρηματιστήρια, κάτι που θεωρούν ότι αν γίνει υπό τις σωστές συνθήκες θα αυξήσει την αξία των μετοχών τους αποδίδοντας όφελος προς τους μετόχους τους.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, πρώτη σε χρηματιστήριο του εξωτερικού μπαίνει η Τράπεζα Κύπρου, ενδεχομένως να ακολουθήσει η Ελληνική αν και δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις ακόμα και ο Συνεργατισμός θα εισέλθει σταδιακά στο κυπριακό χρηματιστήριο αρχής γενομένης από το 2018.

Τρ. Κύπρου: Προετοιμασίες για Σεπτέμβρη

Αν και η Τράπεζα Κύπρου είχε εκφράσει τις εντονότερες διαφωνίες για τα ευρήματα της εποπτικής άσκησης και κυρίως σε σχέση με το χρόνο που θα χρειάζονται οι εκποιήσεις και την αξία των ενυπόθηκων ακινήτων, εντούτοις συμμορφώθηκε με τα ευρήματα της άσκησης λαμβάνοντας επιπρόσθετες προβλέψεις 600 εκατ. ευρώ και συνολικές για το 2015, ενός δισ. ευρώ.

Η μετοχή της τράπεζας κυμαίνεται στα 0,132 ευρώ σε σύγκριση με 0,24 ευρώ που ήταν η τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης στις 16 Δεκεμβρίου 2014 αλλά και η τιμή στην οποία έγινε η αύξηση κεφαλαίου λίγες βδομάδες προηγουμένως. Αν και έκτοτε τα δεδομένα για την τράπεζα έχουν βελτιωθεί σημαντικά –κεφάλαια, ELA, απομόχλευση, σταθεροποίηση NPLs, αύξηση προβλέψεων- εντούτοις η αξία της μετοχής αντί αύξησης παρουσιάζει μείωση που δεν δικαιολογείται. Με αυτά τα δεδομένα, η τράπεζα έχει εξαγγείλει εδώ και αρκετό καιρό την είσοδό της σε κάποιο χρηματιστήριο του εξωτερικού, με πιθανότερο το Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Ήδη έχουν γίνει σειρά από road shows που λειτουργούν ως… teaser για τη συγκεκριμένη κίνηση η οποία τοποθετείται κάπου στις αρχές του τέταρτου τριμήνου του 2016.

Στην Αγία Παρασκευή θεωρούν πως από τη στιγμή που δεν είχαν άλλη επιλογή παρά να «υπακούσουν στις προσταγές» του επόπτη, η νέα αύξηση των προβλέψεων που φέρνει την τράπεζα στο μέσο όρο των υπόλοιπων ευρωπαϊκών τραπεζών με το πλεονέκτημα του σημαντικότερα υψηλότερου ποσοστού εξασφαλίσεων, θα λειτουργήσει καταλυτικά όταν η τράπεζα κληθεί να κάνει το μεγάλο βήμα για το χρηματιστήριο του Λονδίνου βάζοντας ουσιαστικά σε δεύτερη μοίρα την κερδοφορία. Η πρόσφατη απόφαση του Ομίλου Renova να αυξήσει τη συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο του οργανισμού είναι ενδεικτική.

Στοίχημα για τον Συνεργατισμό

Μετά και την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου στον Συνεργατισμό με 175 εκατ. ευρώ από το κράτος, η οποία συνδυάστηκε με υπουργικό διάταγμα που προβλέπει εγγραφή του 25% των συνολικών μετοχών του Συνεργατισμού στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου τον Σεπτέμβρη του 2018 ασχέτως του αν θα γίνει αύξηση κεφαλαίου μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης. Το σχέδιο προβλέπει πως μέχρι το τέλος του 2020 το κράτος είτε άμεσα είτε μέσω του Ταμείου Ανακεφαλαιοποίησης δεν πρέπει να έχει ποσοστό στον Συνεργατισμό πέραν του 25%. Πάντως, αν στο τέλος του 2016 ο οργανισμός παρουσιάζει κεφαλαιακό έλλειμμα, οι διαδικασίες για είσοδο ιδιωτών μετόχων θα επιταχυνθούν σημαντικά.

Ενδεικτικά πάντως, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση με αφορμή την αύξηση του κεφαλαίου, η ονομαστική αξία του Συνεργατισμού υπολογίστηκε σε ένα εύρος με μέση τιμή τα 500 εκατ. ευρώ ενώ η ονομαστική αξία το τρίτο τρίμηνο του 2015 ήταν 1 δισ. ευρώ. Μέχρι το τέλος του Μαρτίου, αναμένεται να ολοκληρωθεί η τελική αποτίμηση του οργανισμού ώστε να διαφανεί το ακριβές ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου που θα ελέγχει το Ταμείο Ανακεφαλαιοποίησης. Με τα πιο πάνω δεδομένα, υπολογίζεται πως το Ταμείο θα ελέγχει ένα ποσοστό 21-33% στον οργανισμό ενώ η απευθείας συμμετοχή του κράτους θα μειωθεί από 99% σε 66-78%. Όσον αφορά τους μικρομετόχους, υπολογίζεται να ελέγχουν πλέον ένα ποσοστό μεταξύ 0.77-0.98%.

Γίνεται αντιληπτό πως ο Συνεργατισμός θα πρέπει να επιδοθεί σε μία σημαντική προσπάθεια αύξησης της αξίας του μέχρι τα χρονικά ορόσημα που τέθηκαν ώστε στο τέλος της μέρας ο φορολογούμενος να λάβει όσο το δυνατό περισσότερο από τα 1675 εκατ. ευρώ που έχει επενδύσει για στήριξη του Οργανισμού. Οι διαρθρωτικές αλλαγές στις οποίες δεσμεύτηκε ο οργανισμός, επίσης μέσω συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων, αλλά και η επικέντρωση στη διαδικασία των αναδιαρθρώσεων κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Το εξετάζει η Ελληνική


Διάφορες κινήσεις επιχείρησε η Ελληνική Τράπεζα στην προσπάθεια για αύξηση της τιμής της μετοχής της. Αρχικά προχώρησε σε reverse split στις αρχές του 2015 ώστε η ονομαστική αξία της μετοχής να αυξηθεί από 0,01 ευρώ σε 0,50 ευρώ. Παράλληλα, έγιναν ανακοινώσεις για παράλληλη εισαγωγή των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, απόφαση όμως που ακυρώθηκε μετά το πολιτικό και οικονομικό κλίμα που υπήρχε στη χώρα στις αρχές της προηγούμενης χρονιάς και το οποίο συνεχίζεται. Με την τιμή της μετοχής σήμερα να τυγχάνει διαπραγμάτευσης στο 1,240 ευρώ η τράπεζα έχει εξαγγείλει πως μελετά το ενδεχόμενο εισαγωγής σε ένα χρηματιστήριο του εξωτερικού.

Η ηγεσία της τράπεζας μετέθεσε τη συζήτηση του θέματος για το τρίτο τρίμηνο του 2016 οπόταν και θα ληφθούν οι αποφάσεις σε σχέση με το πώς θα προχωρήσει στο συγκεκριμένο ζήτημα. Αν και σχολιάζεται πως η αύξηση των προβλέψεων κατά περίπου 55 εκατ. ευρώ στη βάση της αξιολόγησης του SSM δεν έγινε με αυτόν τον γνώμονα, εντούτοις είναι ένας παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει όταν ωριμάσουν οι συνθήκες.

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση