ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι ιταλικές τράπεζες δοκιμάζουν την ΕΚΤ

Ελάχιστη πρόοδος στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που τους ζητήθηκαν

Kathimerini.gr

H ΕΚΤ προσπαθεί να πιέσει τις ιταλικές τράπεζες να προχωρήσουν στην εκκαθάριση των ισολογισμών τους από τα «κόκκινα» δάνεια. Εχουν παρέλθει 18 μήνες από τότε που εμφάνισαν τα χειρότερα αποτελέσματα στα πρώτα τεστ κοπώσεως που πραγματοποίησε η ΕΚΤ ως ανώτατη εποπτική αρχή των τραπεζών της Ευρωζώνης. Οι ιταλικές τράπεζες έχουν εμφανίσει ελάχιστη πρόοδο ως προς την αποπεράτωση μεταρρυθμίσεων που τους ζητήθηκαν, με κίνδυνο να ανατραπεί η εύθραυστη ανάκαμψη στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Οι διοικήσεις τους, από την άλλη πλευρά, υποστηρίζουν πως οι απαιτήσεις της ΕΚΤ είναι εξωπραγματικές και καθυστερούν την όποια συγχώνευση που θα πρέπει να λάβει χώρα στον τραπεζικό κλάδο της χώρας.

Το αδιέξοδο αυτό είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης από τότε που ανέλαβε τα νέα της καθήκοντα ως ανώτατης εποπτικής αρχής, τον Νοέμβριο του 2014. Μετά τις ελληνικές τράπεζες, οι ιταλικές απορροφούν τον περισσότερο χρόνο των αξιωματούχων της ΕΚΤ. Η ρευστότητα τραπεζών όπως η Carige και η Monte dei Paschi di Siena παρακολουθείται σε καθημερινή βάση. Η ΕΚΤ, στο πλαίσιο ομάδων εργασίας με την ιταλική κεντρική τράπεζα, «βομβαρδίζει» τις αδύναμες τράπεζες με αιτήματα να αντλήσουν νέα κεφάλαια, να αναζητήσουν αγοραστή ή να πουλήσουν χαρτοφυλάκια «κόκκινων» δανείων. «Τηλεφωνούν, επικοινωνούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μας επισκέπτονται στα γραφεία», δηλώνει πηγή ιταλικής τράπεζας που διατήρησε την ανωνυμία της. «Είναι μια σταθερή παρουσία. Για τον έναν ή τον άλλον λόγο βρίσκονται στη χώρα – υπολογίζω πως έχουν παραμείνει δύο ή και τρεις συνεχόμενους μήνες», προσθέτει η ίδια πηγή.

Σε επιστολές προς τη Veneto Banca και την Banca Popolare di Vicenza –οι οποίες πρέπει να εξασφαλίσουν ρευστό 2,75 δισ. ευρώ και να προχωρήσουν στη δημόσια εγγραφή τους προκειμένου να ικανοποιήσουν τα κριτήρια της ΕΚΤ– αναφέρονται όλα τα ύστατα μέτρα που μπορεί να εφαρμόσει η Ευρωτράπεζα. Σε αυτά περιλαμβάνεται η απομάκρυνση των επικεφαλής των τραπεζών και η ανάληψη των καθηκόντων τους από την ίδια την Ευρωτράπεζα.

Ενα κρίσιμο σημείο όπου θα κριθούν οι εξελίξεις στον ιταλικό τραπεζικό κλάδο είναι η επικείμενη συγχώνευση των Banco Popolare di Milano και Banco Popolare, που θα είναι η πρώτη συμφωνία τραπεζών υπό την εποπτεία της ΕΚΤ.

Τα διοικητικά συμβούλια των δύο προαναφερόμενων τραπεζών πρόκειται να συναντηθούν αυτή την εβδομάδα. Πηγές προσκείμενες στις επαφές των διοικήσεων αποκαλύπτουν πως η Banco Popolare θα ζητήσει από τους μετόχους έως και 1 δισ. ευρώ ως ένα από τα μέτρα που απαιτεί να εφαρμοστούν η ΕΚΤ. Οι μέτοχοι θα πρέπει να δώσουν το «πράσινο φως» σε οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ των Banco Popolare di Milano και Banco Popolare. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται ισχυρά συνδικάτα, που φοβούνται πως μια συγχώνευση θα οδηγήσει σε απολύσεις.

Τραπεζίτες που είναι κοντά στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών αποκαλύπτουν πως οι όροι της ΕΚΤ είναι τόσο αυστηροί, που οι τράπεζες εξέτασαν ακόμη και το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν τη συμφωνία παρά το γεγονός ότι θα οδηγήσει στον τρίτο ισχυρότερο όμιλο της χώρας. «Εάν τελικά δεν πραγματοποιηθεί αυτή η συγχώνευση, η ΕΚΤ θα επωμισθεί όλη την ευθύνη», σχολιάζει ένας από τους συμβούλους αυτής της συγχώνευσης. «Θα είναι σαν να σκοτώνει ο γιατρός τον ασθενή του», προσθέτει ο ίδιος. Η Ντανιέλ Νουί, υπεύθυνη για την τραπεζική εποπτεία στην ΕΚΤ, δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πως «εργαζόμαστε πολύ σκληρά με τους συναδέλφους μας στην Ιταλία, προκειμένου να τεθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, τίποτα περισσότερο ή τίποτα λιγότερο».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση