ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Προσφορά-πακέτο για τις ανάγκες του κράτους σε καύσιμα

Συνολικά 152 φορείς του δημοσίου θα ευνοηθούν από τον διαγωνισμό που έχει τριετή διάρκεια

Τις εταιρείες που θα προμηθεύσουν όλα τα κρατικά τμήμα και Αρχές με καύσιμα για την επόμενη τριετία αναζητά μέσω διαγωνισμού το δημόσιο.

Αυτό θα γίνει μέσω διαγωνισμού που προκηρύχθηκε την Τρίτη και στόχος του είναι να εξασφαλίσει για την κυβέρνηση εκπτώσεις για όλες τις κατηγορίες καυσίμων που χρειάζεται.

Τα προϊόντα που χρειάζεται η Δημοκρατία έχουν ομαδοποιηθεί σε πέντε κατηγορίες και η κατακύρωση θα γίνει στον προσφοροδότη που θα υποβάλει τη χαμηλότερη συνολικά τιμή για κάθε κατηγορία. Οι κατηγορίες είναι: παράδοση από σταθμούς εξυπηρέτησης, παράδοση σε αποθηκευτικούς χώρους του κράτους (αφορά βενζίνη αμόλυβδη 95 οκτανίων, βενζίνη αμόλυβδη 98 οκτανίων, πετρέλαιο καθαρό θέρμανσης, πετρέλαιο ακάθαρτο θέρμανσης, πετρέλαιο αυτοκίνησης (Diesel S 10 PPM, πετρέλαιο αγροτικό, παράδοση ελαφρού μαζούτ, παράδοση υγραερίου και παράδοση πετρελαίου κατάλληλου για αεροσκάφη).

Κατά τον προηγούμενο διαγωνισμό, τον διαγωνισμό για τα πρατήρια κέρδισε η Πετρολίνα, του μαζούτ η ΕΚΟ και του υγραερίου η Intergaz.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν εταιρείες που ο συνολικός κύκλος εργασιών της σε τέσσερις από τις πέντε κατηγορίες ξεπερνά τα 25 εκατ. ευρώ ετησίως ενώ όσον αφορά το ελαφρύ μαζούτ πρέπει να ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ ετησίως.
Η απαίτηση αφορά κατά μέσο όρο τα τελευταία τρία έτη, ή εφόσον η εταιρεία ιδρύθηκε εντός των τριών τελευταίων ετών, κατά μέσο όρο από την ημερομηνία ίδρυσης της. Για τους σκοπούς υποβολής προσφοράς, ζητείται δήλωση του μέσου ετήσιου κύκλου εργασιών, και σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, το αρμόδιο όργανο δύναται να ζητήσει οποιαδήποτε στοιχεία κρίνει κατάλληλα για να επιβεβαιώσει τη δήλωση.

Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος οικονομικός φορέας είναι κοινοπραξία, οι ανωτέρω προϋποθέσεις αρκεί να πληρούνται αθροιστικά από τα μέλη της κοινοπραξίας.

Όσον αφορά το τμήμα του διαγωνισμού για τα πρατήρια, υπάρχουν επιπρόσθετα κριτήρια που θέλουν την εταιρεία να έχει πέντε πρατήρια σε οποιοδήποτε Δήμο της επαρχίας Λευκωσίας και επιπλέον ένα πρατήριο στο Δάλι ή τη Νήσου ή το Πέρα Χωριό, ένα πρατήριο στην Κακοπετριά ή τη Γαλάτα ή την Ευρύχου, και ένα πρατήριο στο Ακάκι ή τον Αστρομερίτη
Σε σχέση με την επαρχία Λεμεσού θα πρέπει να έχει τέσσερα -πρατήρια σε οποιοδήποτε Δήμο της Επαρχίας και επιπρόσθετα ένα πρατήριο στις Πλάτρες ή τον Μονιάτη ή το Πελέντρι, και
ένα πρατήριο στην Επισκοπή ή τον Ύψωνα ή το Κολόσσι

Σε σχέση με την επαρχία Πάφου, προβλέπεται ένα πρατήριο σε οποιοδήποτε Δήμο της επαρχίας και επιπρόσθετα ένα πρατήριο στη Γεροσκήπου, και ένα πρατήριο στην Πόλη Χρυσοχούς.

Για την επαρχία Λάρνακας, προβλέπονται δύο πρατήρια σε οποιοδήποτε Δήμο της Επαρχίας, επιπρόσθετα ένα πρατήριο στις Αγγλισίδες ή το Αλεθρικό ή την Κοφίνου. Σε σχέση με την επαρχία Αμμοχώστου, ζητούνται δύο πρατήρια στην Ελεύθερη Περιοχή Αμμοχώστου.

Διαγωνισμός 50 εκατ.

Το κόστος του διαγωνισμού εκτιμήθηκε στα 50 εκατ. ευρώ και καλύπτει όλους τους τομείς του δημοσίου, 152 στο σύνολό τους, εκ των οποίων ο κάθε ένας θα πληρώνει το ποσό που του αναλογεί κάθε μήνα. Πάντως, στον προηγούμενο διαγωνισμό σε σχέση με την κατηγορία των πρατηρίων εξασφαλίστηκε έκπτωση 5,7%. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, για την έγκαιρη και απρόσκοπτη κάλυψη των αναγκών για καύσιμα συγκεκριμένων τμημάτων του κράτους, που εκτελούν κρίσιμες υπηρεσίες όπως η Αστυνομία, Ιατρικές Υπηρεσίες & Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας, Εθνική Φρουρά και άλλοι, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, τα αποθέματα ασφαλείας θα πρέπει να διοχετεύονται απρόσκοπτα σε αριθμό πρατηρίων παγκύπρια, για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

4.000 κάρτες

Η εταιρεία που θα κερδίσει το μέρος του διαγωνισμού για τα πρατήρια, θα πρέπει να εκδώσει τον απαραίτητο αριθμό ηλεκτρονικών καρτών που θα χρησιμοποιούνται για αγορές καυσίμων από πρατήρια. Ο συνολικός αριθμός τους υπολογίζεται να ξεπερνά τις τέσσερις χιλιάδες. Ακριβή λεπτομερή στοιχεία θα τεθούν στη διάθεση του Ανάδοχου από την Συντονιστική Αναθέτουσα Αρχή. Νοείται ότι σε περίπτωση φθοράς των καρτών ο Ανάδοχος οφείλει να τις αντικαταστήσει, εντός εύλογου χρόνου, δωρεάν.

Και «πράσινη» πολιτική

Αξίζει να σημειωθεί πως με μέριμνα των κρατικών υπηρεσιών που θα αγοράζουν τα καύσιμα, θα γίνεται έγκαιρη ανακύκλωση τους σε όλες τις δεξαμενές αποθήκευσης, έτσι ώστε οι προδιαγραφές ποιότητας των καυσίμων να συνάδουν με τις εκάστοτε εποχιακές προδιαγραφές των καυσίμων, όπως αυτές καθορίζονται στα σχετικά Διατάγματα τα οποία εκδίδονται βάσει των περί προδιαγραφών πετρελαιοειδών και καυσίμων νόμων του 2003 έως 2015.

Προς τούτο, σε συνεργασία με την Εθνική Φρουρά θα καταρτιστεί πρόγραμμα για έγκαιρη ανακύκλωση των αποθεμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, θα αναλαμβάνει την παραλαβή ποσότητας καυσίμων παλαιάς παραλαβής, παραδίδοντας αντίστοιχη ποσότητα καυσίμων νέας παραλαβής, μέχρι 500.000 λίτρα ετησίως

Ανοικτός για όλους ο διαγωνισμός

Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα (δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου) ή κοινοπραξίες φυσικών ή/και νομικών προσώπων, τα οποία είναι εγκατεστημένα νόμιμα στην Κύπρο ή σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) ή σε τρίτες χώρες τα οποία όμως έχουν υπογράψει και κυρώσει τη Διεθνή Συμφωνία περί Δημοσίων Συμβάσεων (GPA) ή έχουν υπογράψει και κυρώσει συμφωνίες σύνδεσης ή διμερείς συμφωνίες με την Ε.Ε. ή με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Στην περίπτωση κοινοπραξιών φυσικών ή/και νομικών προσώπων δικαιούνται να υποβάλουν προσφορά αλλά ισχύουν οι παρακάτω προϋποθέσεις:

α. Ότι στην προσφορά αναγράφεται το ποσοστό συμμετοχής κάθε προσώπου.

β. Ότι όλα τα πρόσωπα της κοινοπραξίας πληρούν την απαίτηση της νόμιμης εγκατάστασης στην Κύπρο ή σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) ή σε τρίτες χώρες που έχουν υπογράψει και κυρώσει τη Διεθνή Συμφωνία περί Δημοσίων Συμβάσεων (GPA) ή έχουν υπογράψει και κυρώσει συμφωνίες σύνδεσης ή διμερείς συμφωνίες με την Ε.Ε. ή με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό, οι εταιρείες πρέπει να πληρούν υποχρεωτικά τις παρακάτω προϋποθέσεις που αφορούν την προσωπική τους κατάσταση:

α. να μην υπάρχει τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση εις βάρος τους, ή/και να μην υφίσταται παραδοχή τους για:
(i) συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, (ii) διαφθορά, (iii)απάτη, (iv) τρομοκρατικά εγκλήματα ή εγκλήματα συνδεόμενα με τρομοκρατικές δραστηριότητες, (v) νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, (vi) παιδική εργασία και άλλες μορφές εμπορίας ανθρώπων.

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση