ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χάσικος: Αποφασιστικά προχωράμε σε ανάπτυξη του τουρισμού

Συζήτηση για το ρόλο των τοπικών αρχών στο τουριστικό προϊόν σε Φόρουμ στη Λευκωσία

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο καταλυτικός ρόλος και η συνεισφορά των Τοπικών Αρχών σε θέματα τουρισμού, αποτέλεσαν το κύριο θέμα του Τουριστικού Φόρουμ που διοργάνωσαν από κοινού ο ΣΤΕΚ (Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου) και η ΟΕΒ (Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων) στη Λευκωσία.

Στο χαιρετισμό του στο Φόρουμ, ο Υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, είπε ότι η Πολιτεία προχωρεί αποφασιστικά στη δημιουργία εκείνων των συνθηκών που θα μας οδηγήσουν σε μια τουριστική ανάπτυξη που θα ωφελεί πραγματικά τις τοπικές κοινωνίες και θα συνδέεται με άλλες βιώσιμες τοπικές οικονομικές δραστηριότητες, θα σέβεται το περιβάλλον, θα βασίζεται στην ποιότητα και θα δημιουργεί ουσιαστικές θέσεις εργασίας με ανθρώπινες εργασιακές συνθήκες για όλους.

Το ΥΠΕΣ, πρόσθεσε, προέβη σε συγκεκριμένες διαπιστώσεις για τα προβλήματα στην εφαρμογή της νομοθεσίας, που αφορά την αδειοδότηση και έλεγχο των τουριστικών αναπτύξεων, έχει ήδη ετοιμάσει πλαίσιο ενεργειών και υλοποιεί τη λήψη μέτρων και την εισαγωγή ριζικών τομών για την άμεση βελτίωση και επίσπευση των διαδικασιών.

Η πρόοδος, συνέχισε, δεν ήρθε από μόνη της και υπενθύμισε ότι με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κατόπιν εισήγησης του ΥΠΕΣ, προωθήθηκε σειρά πολεοδομικών κινήτρων που στηρίζονταν σε σημαντικές αυξήσεις του συντελεστή δόμησης σε στοχευμένες περιοχές των Τοπικών Σχεδίων και της Δήλωσης Πολιτικής, όπως οι Τουριστικές Περιοχές.

“Η πρόσφατη αναθεώρηση της Εντολής του Υπουργού Εσωτερικών για τον υπολογισμό του συντελεστή δόμησης, παρέχει περαιτέρω ευχέρειες και ευελιξίες στα θέματα του σχεδιασμού. Πέραν των 90 ξενοδοχειακών μονάδων και άλλων τουριστικών αναπτύξεων έχουν ήδη αδειοδοτηθεί και πέραν των 200 βρίσκονται τον τελευταίο χρόνο ενώπιον των πολεοδομικών αρχών για έγκριση. Να σημειώσω ότι καμία αίτηση για τουριστικές αναπτύξεις δεν καθυστερεί, εκτός και αν κατατίθεται με ελλιπή στοιχεία και με υπαιτιότητα του αιτητή. Εγώ ο ίδιος παρακολουθώ την πορεία αυτών των αιτήσεων”, συμπλήρωσε.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι από τα πολεοδομικά κίνητρα έχουν επωφεληθεί και τα Γήπεδα Γκολφ τα οποία έχουν σχεδόν όλα καταθέσει συμπληρωματικές αιτήσεις για να προσθέσουν τα επιπλέον εμβαδά που τους δόθηκαν, σε μια προσπάθεια να καταστήσουν βιώσιμες τις αναπτύξεις τους και να μπορέσουν να τις υλοποιήσουν.

Είπε ακόμη ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει υποβάλει εισήγηση για τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου για μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με εισηγήσεις για τη δημιουργία Ενιαίων Αρχών Ανάπτυξης, μία ανά Επαρχία με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας και την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του κοινού, με βάση την αρχή «one stop shop».

Αναφερόμενος στο Σχέδιο για Κατ’ Εξαίρεση Πολιτογράφηση Αλλοδαπών Επενδυτών, είπε ότι έχει στηρίξει τα μέγιστα την οικονομία της Κύπρου σε καιρούς χαλεπούς και βοήθησε να σταθούν στα πόδια τους και να παραμείνουν όρθιοι νευραλγικοί τομείς της κυπριακής οικονομίας, όπως είναι ο τομέας της τουριστικής βιομηχανίας και παρεμφερών επαγγελμάτων. Σημείωσε ότι τα πιο πάνω ποσά, αφορούν τα έτη από το 2013 μέχρι σήμερα, αφότου δηλαδή η Κυβέρνηση ανέλαβε τη διακυβέρνηση του τόπου.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΒ, Χρίστος Μιχαηλίδης, ανέφερε ότι η βιομηχανία του τουρισμού αποτελεί ένα σημαντικό τομέα που έχει σημαντική συνεισφορά στην οικονομία του τόπου με αποτέλεσμα να χρειάζεται διαρκώς νέες επενδύσεις που θα τον καθιστούν ελκυστικό και ανταγωνιστικό απέναντι από άλλους προορισμούς.

Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του ΣΤΕΚ, Άκης Βαβλίτης επεσήμανε ότι επιδίωξη του ΣΤΕΚ είναι η βελτίωση του τουριστικού προϊόντος. Το τοπίο του τουρισμού χρειάζεται συλλογική δουλειά, ανέφερε, προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνει πιο πρωταγωνιστικός ο ρόλος του τουρισμού στον σχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής της τοπικής αυτοδιοίκησης ούτως ώστε να βελτιώσουμε το επίπεδο της τουριστικής εμπειρίας.

Εξάλλου, μέσω βιντεογραφημένου μηνύματος, στο Φόρουμ απεύθυνε χαιρετισμό η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Συνδεδεμένων Μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, Yolanda Perdomo, αναφερόμενη στις ενέργειες που ακολουθούν οι τοπικές αρχές σε συνεργασία με τον ΠΟΤ ως προς την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος της περιοχής και κατ` επέκταση της χώρας τους.

H κ. Perdomo σημείωσε τη συνεργασία που έχει ήδη ο ΣΤΕΚ με τον ΠΟΤ επισημαίνοντας ότι μέσω των διαφόρων προγραμμάτων του ΠΟΤ η συνεργασία αυτή θα αναπτυχθεί περαιτέρω ώστε να δημιουργηθούν νέες πρωτοβουλίες προς όφελος του κυπριακού τουρισμού.

Στον προσκυνηματικό τουρισμό στην Κύπρο αναφέρθηκε ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος ενώ η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ιωάννα Παναγιώτου, μίλησε για τη σημασία της αειφόρου ανάπτυξης στον τουρισμό, αναφερόμενη παράλληλα στις βασικές περιβαλλοντικές προκλήσεις που θα έπρεπε να τύχουν περαιτέρω χειρισμού.

Παραδείγματα από άλλους τουριστικούς προορισμούς παρουσίασε ο κύριος ομιλητής του Φόρουμ και ειδικός σε θέματα τουριστικής στρατηγικής, Eulogio Bordas, ο οποίος με την πολύχρονη του εμπειρία ανά το παγκόσμιο εισηγείται πέντε νέους ρόλους για τις τοπικές αρχές ώστε να δημιουργούν προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή τους.

Όσα καταγράφηκαν στο Φόρουμ θα συμπεριληφθούν σε ένα περιεκτικό υπόμνημα το οποίο θα μεταφερθεί από τον ΣΤΕΚ και την ΟΕΒ σε όλες τις αρμόδιες αρχές ώστε να γίνει η απαρχή μιας ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τοπικής αυτοδιοίκησης και τουριστικών εταίρων, με κύρια επιδίωξη να αναληφθούν καινοτόμες δράσεις που θα συμβάλουν στην ποιοτική αναβάθμιση του τουρισμού και στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση