ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Προοπτικές για νέο Ζορ στην κυπριακή ΑΟΖ

Τέλος του 2017 θα ξεκινήσει γεωτρήσεις η ΕΝΙ στα τεμάχια που πήρε με τον τρίτο γύρο

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Νέες προοπτικές στο ενεργειακό δυναμικό της κυπριακής ΑΟΖ αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου προσδίδουν οι εκτιμήσεις σημαντικών παικτών της βιομηχανίας υδρογονανθράκων έτσι όπως παρουσιάσθηκαν κατά την έναρξη του 4ου Eastern Mediterranean Gas Conference που πραγματοποιείται στην Λευκωσία.

Τα καλά νέα ήλθαν πρώτα δια στόματος του Επικεφαλής του Διερευνητικού τομέα της ENI Luca Bertelli ο οποίος ανοίγοντας της εργασίες του διήμερου συνεδρίου εξέφρασε την πεποίθησή του ότι στην περιοχή υπάρχει ένα κοίτασμα παρόμοιο με αυτό του Zorh της Αιγυπτιακής ΑΟΖ.

Μάλιστα το στέλεχος της ιταλικής εταιρείας προχώρησε και προσδιόρισε γεωγραφικά της ενδεχόμενη ύπαρξη και ενός δεύτερου μεγάλου κοιτάσματος στην περιοχή Ερατοσθένης που γειτνιάζει με το Zorh.

Στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου όπως είπε υπάρχουν πολλά ακόμα ανεξερεύνητα πεδία τόσο στην Αίγυπτο όσο στο Ισραήλ και στον Λίβανο σημειώνοντας παράλληλα ότι η σημασία της Ανατολικής Μεσογείου έγκειται στο μέγεθος των ανακαλύψεων της όπως στο Ζορ, το Ταμάρ και το Λεβιάθαν του Ισραήλ αλλά και το Αφροδίτη της Κύπρου που μαζί υπολογίζεται ότι περιέχουν 75 tcf φυσικού αερίου.

Τις εκτιμήσεις του κ. Bertelli ήλθε να ενισχύσει στην συνέχεια ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ) Πάνος Κελάμης κάνοντας λόγο για πιθανότητες να βρεθεί στην Κυπριακή ΑΟΖ το επόμενο Ζορ.

Η αισιοδοξία, πρόσθεσε, δεν δημιουργείται μόνο από την παρουσία σημαντικών εταιρειών στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά και από το ίδια τα δεδομένα.

Τέλος 2017 γεωτρήσεις στο 11
Περισσότερο κατατοπιστικός για τις κινήσεις της ΕΝΙ ήταν στο περιθώριο του συνεδρίου ο Επικεφαλής του Διερευνητικού τομέα της εταιρείας Luca Bertelli.

Όπως είπε η εταιρεία του ελπίζει τέλος του χρόνου να ξεκινήσουν γεωτρήσεις για να νέα συμβόλαια που θα υπογραφούν με την κυβέρνηση. Η ανακαλύψει του Zorh ανάφερε έχει προσελκύσει νέο ενδιαφέρον για την διερεύνηση υδρογονανθράκων και για την Κύπρο.

Αυτό όπως τόνισε είναι καλό «γιατί έχουμε περισσότερο ανταγωνισμό. Όταν βλέπει περισσότερες εταιρείες να έρχονται μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει κάτι για να αναζητήσεις. Είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούν να γίνουν νέες καλύψεις παρόμοιες με το Zorh».

Ο κ. Bertelli ερωτηθείς δεν θέλησε να κάνει εκτίμηση για τις ποσότητες ΦΑ προτού γίνουν γεωτρήσεις.

«Το πιο σημαντικό να ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις. Δεν υπάρχει συγκριμένη ημερομηνία έναρξης γεωτρήσεων αλλά η προσπάθεια μας είναι να ξεκινήσουμε το συντομότερο δυνατόν . Θα πάρει κάποιο χρόνο και θα εξαρτηθεί από το πότε θα υπογραφεί το νέο συμβόλαιο».

Συζητούν με την Αίγυπτο για το «Αφροδίτη»
Με την παρουσία στο βήμα του συνεδρίου του Aviv Kirshendaum διευθυντή έργου της Delek ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος του 4ο Eastern Mediterranean Gas Conference.

Αναφερόμενος στο κοίτασμα «Αφροδίτη» το στέλεχος της Delek είπε ότι ο εμπορικός προσανατολισμός παραμένει η Αιγυπτιακή αγορά.

Σε ότι αφορά την εικόνα που παρουσιάζει η ισραηλινή ΑΟΖ στην οποία έχει παρουσία η Delek ο κ. Kirshendaum είπε ότι για το Ταμάρ στόχος είναι να αυξηθεί η παραγωγή ΦΑ στα 10,9 bcm το χρόνο την ώρα που όπως είπε έχουν ξεκινήσει εξαγωγές σε εταιρείες της Ιορδανίας.

Για το Λεβιάθαν έχουν συναφθεί συμφωνίες για πώληση ΦΑ στην εσωτερική αγορά του Ισραήλ αλλά και εξαγωγή στην Ιορδανία. Παράλληλα λόγο έκανε για έγκριση της επενδυτικής απόφασης για την φάση 1Α.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση