ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Άμεσα έσοδα 103,5 εκατ. ευρώ από την υπογραφή με την Exxon-Qatar

Έπεσαν οι υπογραφές με τους ενεργειακούς κολοσσούς για γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τελευταία ενημέρωση 12:30

Τη διαβεβαίωση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι η Exxon Mobil και η Qatar Petroleum θα προχωρήσουν σε ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 10 εντός του 2018 έδωσε ο ανώτερος αντιπρόεδρος του ομίλου Exxon Andrew Swiger. Κατά τη συνάντηση που είχαν πριν από λίγο στο προεδρικό μέγαρο. 

Με ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Ααναστασιάδης  διαμήνυσε ότι με την υπογραφή των συμβολαίων με την ExxonMobil- Qatar Petroleum, η Κυβέρνηση υλοποιεί σταθερά τους ενεργειακούς της σχεδιασμούς. Αμέσως μετά πραγματοποιηθηκε η υπογραφή συνεργασίας της Δημορκατίας με τις δύο εταιρίες, συμφωνία την οποία υπέγραψαν ο Γιώργος Λακκοτρύπης ο Ιωάννης Κασουλίδης, ο Χάρης Γεωργιάδης και η Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Ο υπουργός Ενέργειας στην ομιλία του αναφέρθηκε στο σημερινό γεγονός, το οποίο σηματοδοτεί το τέλος του 3ου γύρου αδειοδότησης. Αναφερόμενος στην παρουσία της Exxon έκανε λόγο για τεράστια επιτυχία λέγοντας ότι συνολικά στα 3 τεμάχια που παραχωρήθηκαν θα πραγματοποιηθούν 12 ερευνητικές γεωτρήσεις. Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι εξίσου σημαντικά για τη Κύπρο θα είναι και τα οικονομικά οφέλη που απορρέουν από την υπογραφή των τριών νέων συμβολαίων. Συνολικά, η Κυπριακή Δημοκρατία θα λάβει ως άμεσα έσοδα €103,5 εκατομμύρια από τα μπόνους υπογραφής των συμβολαίων.

«Πιστεύουμε ότι σαφώς έχουμε επιτύχει τον στόχο που ως Κυβέρνηση έχουμε θέσει, ασκώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, να προσελκύσουμε εταιρείες με μεγάλη εμπειρία, για δραστηριοποίηση στην ΑΟΖ μας», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η στρατηγική σημασία της παρουσίας εταιρειών της εμβέλειας της ExxonMobil και της Qatar Petroleum στην ΑΟΖ της Κύπρου και για πρώτη φορά, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, είναι τεράστια λαμβανομένου υπόψη και του οικονομικού τους βάθους, καθώς και της τεχνογνωσίας που κατέχουν στον τομέα των υδρογονανθράκων και του LNG.

Ανέφερε ακόμα ότι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους που τέθηκε στον 3ο γύρο ήταν η διεξοδική εξερεύνηση της ΑΟΖ της Κύπρου, για εντοπισμό υδρογονανθρακικών αποθεμάτων. Τούτο, πρόσθεσε, αντικατοπτρίστηκε και στη βαρύτητα που δόθηκε στη βαθμολόγηση του τεχνικού μέρους της προσφοράς των αιτητών.

«Πρέπει να πω ότι αυτό ακριβώς έχουμε πετύχει. Δώδεκα ερευνητικές γεωτρήσεις θα ανορυχθούν συνολικά στα νέα αδειοδοτημένα Τεμάχια 6, 8 και 10. Ως εκ τούτου, χαιρετίζουμε τη δέσμευση της κοινοπραξίας ExxonMobil και Qatar Petroleum, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, για την ανόρυξη της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης στο Τεμάχιο 10 το 2018», ανέφερε.

Από την πλευρά του ο ανώτερος αντιπρόεδρος της Exxon είπε ότι οι δύο εταιρίες ήδη ξεκίνησαν σχεδιασμό εργασιών γεώτρησης και σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν την πρώτη ερευνητική γεώτρηση το 2018.

«Η σημερινή ημέρα αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για το κοινό μας ταξίδι, αλλά συνειδητοποιούμε ότι υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά μπροστά μας», δήλωσε στο δικό του χαιρετισμό ο Ανώτερος Αντιπρόεδρος του ομίλου της Exxon Mobil Άντριου Σουίγκερ.

Είπε επίσης ότι η εταιρεία μαζί με τον εταίρο της Qatar Petroleum έχουν ένα μακρύ και επιτυχημένο ιστορικό στο τομέα της ανάπτυξης κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

«Έχουμε μια ισχυρή σχέση αλληλοεκτίμησης και συνεργασίας με το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και προσβλέπουμε στη συνεργασία με την Κυπριακή Κυβέρνηση με σκοπό την αξιολόγηση και υλοποίηση των δυνατοτήτων της χώρας σε υδρογονάνθρακες», είπε επίσης. Αναγνώρισε ακόμα ότι η συνεργασία στην επίτευξη αυτού του στόχου είναι δυνατή λόγω της ισχυρής ηγεσίας που επέδειξε η Κυπριακή Κυβέρνηση και δήλωσε ενθαρρυμένος από το πόσο ανοιχτή και διαφανής ήταν η διαδικασία αδειοδότησης.

Αναφερόμενος στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί είπε, ότι εξελιγμένες τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες θα βοηθήσουν στον καθορισμό των καλύτερων τοποθεσιών για γεωτρήσεις στο τεμάχιο. Στη συνέχεια θα γίνει η προετοιμασία για την πρώτη γεώτρηση εντός του 2018. Μόλις τα αποτελέσματα αξιολογηθούν, πρόσθεσε, θα μάθουν την πλήρη έκταση των δυνητικών κοιτασμάτων.

Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι αν στεφθεί με επιτυχία το έργο θα αποφέρει σημαντικά μακροπρόθεσμα οφέλη στην Κύπρο, τα οποία μπορούν να υλοποιηθούν με τη συνεχιζόμενη υποστήριξη και ενθάρρυνση από την κυπριακή κυβέρνηση.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την υπογραφή, εξέφρασε την ικανοποίηση της εταιρείας με τις προοπτικές και την γεωλογία του τεμαχίου 10 και εξέφρασε την προσδοκία της εταιρείας να προχωρήσει με της γεώτρηση το συντομότερο δυνατό.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Qatar Petroleum Σιερίντα Αλ-Καάμπι ανέφερε ότι «αυτή η συμφωνία διευρύνει τη διεθνή μας παρουσία στον τομέα των υδρογονανθράκων και στην ανατολική Μεσόγειο για μια, όπως ελπίζουμε, από τις πιο πολλά υποσχόμενες ευκαιρίες στην περιοχή». Ανέφερε επίσης ότι η κοινοπραξία προσβλέπει στην συνεργασία με την κυπριακή Κυβέρνηση σε μια προσπάθεια για να επιφέρει το μεγαλύτερο όφελος στη χώρα.

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση