ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αναστολή δόσεων με αναδρομική ισχύ από τράπεζες

Είτε πρόλαβαν οι δανειολήπτες να αιτηθούν πάγωμα αποπληρωμής δόσεων μέχρι τη λήξη Μαρτίου, είτε όχι

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Η Νομοθεσία που αφορά την αναστολή της αποπληρωμής δόσεων κεφαλαίου και τόκων για δάνεια προς χρηματοοικονομικούς οργανισμούς για περίοδο εννέα μηνών, μέχρι την 31/12/2020, τότε η αποκοπή των δόσεων θα εφαρμόζεται από την ημερομηνία έναρξης του διατάγματος, δηλαδή την 31/03/2020.

Το πιο συχνό ερώτημα που είχαν οι δανειολήπτες που ενδιαφέρθηκαν να ενταχθούν σε αυτό το πρόγραμμα από την ημέρα που ανακοινώθηκε, ήταν εάν η αναστολή των δανείων θα έχει ισχύ από το μήνα Μάρτιο, αφού το χρονικό περιθώριο που δόθηκε στους δανειολήπτες για να μπουν σε αυτό το Σχέδιο, ήταν πολύ στενό. Ενώ μερικές τράπεζες, όπως η Ελληνική Τράπεζα για παράδειγμα μετά την έναρξη του Σχεδίου επανήλθε με συμπληρωματική ανακοίνωση δηλώνοντας πως, "όσοι πελάτες αποστείλουν την αίτηση τους μέχρι και τις 28/04/2020 τότε η αποκοπή των δόσεων θα εφαρμόζεται από την ημερομηνία έναρξης του διατάγματος, δηλαδή την 31/03/2020", σήμερα, Πέμπτη, η Τράπεζα Κύπρου προχώρησε με αντίστοιχη ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, η Τράπεζα Κύπρου, αναφέρει τα κάτωθι:

1) Η αναστολή των υποχρεώσεων θα έχει ισχύ από τις 30/3 ανεξάρτητα από την ημερομηνία αίτησης
2) Για όσους αιτηθούν αναστολή, αυτή θα έχει αναδρομική ισχύ. Υπενθυμίζεται πως η αίτηση μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά και δεν συντρέχει λόγος για επίσκεψη σε κατάστημα.
3) Οι αναστολές δόσεων έχουν ήδη αρχίσει να εκτελούνται για όσους έχουν ήδη αποστείλει από χτες την σχετική αίτηση.
4) Για όσους δεν έχουν ακόμα αιτηθεί αλλά τους έχει γίνει αποκοπή δόσης, θα γίνει αναδρομική επιστροφή των χρημάτων.

Όπως πληροφορείται η «Κ», την ίδια πρακτική θα ακολουθήσουν όλες οι τράπεζες στην Κύπρο, αλλά και οι εταιρίες διαχείρισης δανείων. Η Astrobank επίσης προέβη σε αντίστοιχη ανακοίνωση, αναφέροντας πως, "η αναστολή θα εφαρμόζεται από την 30η Μαρτίου 2020 έστω και αν υποβληθεί αργότερα".

Κεντρική: Μήνυμα να μην κερδίσουν από ανατοκισμούς οι τράπεζες

Η Κεντρική Τράπεζα τονίζει με χθεσινή της εγκύκλιο πως, «αναμένει τις περιπτώσεις των δανειακών συμβάσεων που εμπίπτουν των έκτακτων μέτρων αναστολής δόσεων, τα ΑΠΙ θα τις χειριστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην προκύψει θετική καθαρή παρούσα αξία των διαμορφωμένων λόγω της αναστολής δόσεων ταμειακών ροών (π.χ. λόγω ανατοκισμού), δηλαδή τα ΑΠΙ δεν θα αποκομίσουν οικονομικό όφελος σε όρους παρούσας αξίας. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν υποβοηθείται η στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας, κάτι που βρίσκει την ΚΤΚ αντίθετη, ενώ παράλληλα θα έδινε το μήνυμα ότι προσωρινές εποπτικές ελαφρύνσεις που ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την ΚΤΚ είναι αχρείαστες».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X