ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ανεπαρκή χαρακτηρίζουν βουλευτές τα μέτρα των τραπεζών

Oι εμπορικές τράπεζες παρουσίασαν τα μέτρα που έχουν λάβει προκειμένου να απαμβλύνουν την πίεση που αντιμετωπίζουν οι δανειολήπτες από τα αυξανόμενα επιτόκια

ΚΥΠΕ

Ανεπαρκή χαρακτήρισαν μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου τα μέτρα που μέχρι τώρα έλαβαν οι εμπορικές τράπεζες για αντιμετώπιση της πίεσης που δέχονται δανειολήπτες εν μέσω των απανωτών αυξήσεων των βασικών επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε μια προσπάθεια καταπολέμησης του πληθωρισμού.

Στη σημερινή συνεδρία, την τέταρτη για το θέμα των αυξανόμενων επιτοκίων, οι εμπορικές τράπεζες παρουσίασαν τα μέτρα που έχουν λάβει προκειμένου να απαμβλύνουν την πίεση που αντιμετωπίζουν οι δανειολήπτες από τα αυξανόμενα επιτόκια, αλλά και για το θέμα των καταθετικών επιτοκίων.

«Τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί σήμερα, είναι ανεπαρκή, είναι μέτρα τα οποία ουσιαστικά αφήνουν εκτεθειμένους όλους τους δανειζόμενους», ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κυριάκος Χατζηγιάννης σε δηλώσεις μετά από τη συνεδρία.

Έκανε επίσης λόγο για «σιωπή» από πλευράς της Κεντρικής Τράπεζας και του Υπουργείου Οικονομικών, εκφράζοντας ανησυχίες για εισροή νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Αναφερόμενος στα μέτρα που παρουσίασαν οι τράπεζες είπε ότι κάποιες μικρότερες τράπεζες έχουν απορροφήσει μέρος του αυξανόμενου δανεισμού.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε πως ο κόσμος έχει γονατίσει, νοικοκυριά και επιχειρήσεις μικρές και μεγάλες. «Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο, με μαθηματική ακρίβεια θα έχουμε νέα ΜΕΔ», κάνοντας λόγο για «διαφήμιση» μέτρων από τις μεγάλες τράπεζες.

Δήλωσε ακόμη ότι δεν ακούσαμε επίσης τίποτα και από τον εκπρόσωπο του ΥΠΟΙΚ για τις εισηγήσεις για υπερφορολόγηση των υπερκερδών και κατά πόσον η κυβέρνηση θα επεξεργαστεί ένα στοχευμένο σχέδιο επιδότησης στεγαστικών δανείων για τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα.

Από δικής του πλευράς, ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμής ανέφερε ότι δεν έμεινε ικανοποιημένος από τις προθέσεις και τις ενέργειες των τραπεζών.

«Σήμερα μιλάμε για καθαρή εκμετάλλευση της κατάστασης από τις τράπεζες, οι οποίες παρεμπιπτόντως ανακοινώνουν κέρδη περίπου 500 και εκατομμύρια το εξάμηνο και θέλουν εμείς να είμαστε απλοί θεατές και δεν μειώνουν ούτε τα δανειστικά επιτόκια, ούτε τις υπερχρεώσεις», πρόσθεσε.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών, Σταύρος Παπαδούρης αναγνώρισε ότι οι μικρές τράπεζες έχουν απορροφήσει μέρος του αυξανόμενου κόστους και άφησε αιχμές για τις μεγαλύτερες τράπεζες.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδούρη, δύο λύσεις υπάρχουν, είτε το κράτος να επιδοτήσει με στοχευμένο τρόπο ευάλωτα νοικοκυριά και οι τράπεζες να απορροφήσουν μέρος του κόστους δανεισμού, αφού και πάλι θα έχουν αυξημένα κέρδη.

Υπάρχουν διαφορές από τις άλλες χώρες της Ευρώπης

Μιλώντας ενώπιον της συνεδρίας, ο Μιχάλης Κρονίδης, Διευθυντής στον Σύνδεσμο Τραπεζών Κύπρου, είπε πως μετά τη συνάντηση των τραπεζών με τον Υπουργό Οικονομικών τον περασμένο Μάιο, οι τράπεζες προχώρησαν σε δικά τους σχέδια, που αφορούν σε απορρόφηση μέρος του κόστους είτε σε επιστροφή κάποιων χρημάτων σε μια περίμετρο δανείων μέχρι €350.000.

Σημείωσε ωστόσο ότι η μείωση του επιτοκίου σε ένα δάνειο, μπορεί να οδηγήσει την εποπτική αρχή να ζητήσει εξέταση του πιστωτικού κινδύνου και αν το θεωρήσει σωστό, να ζητήσει την κατάταξη του συγκεκριμένου δανείου σε άλλη κατηγορία, αλλά και λήψη επιπλέον προβλέψεων.

Για νέα δάνεια έχουν έλθει με νέα προϊόντα με δάνεια σταθερού και κυμαινόμενου επιτοκίου. Άρα γίνονται και έγιναν ενέργειες από τις τράπεζες μέσα στα πλαίσια που επιτρέπει η Εποπτική Αρχή, είπε και συμπλήρωσε: «Γίνονται ενέργειες, αναμένω ότι θα υπάρξουν στις επόμενες βδομάδες»

Εξάλλου, ο κ. Κρονίδης επεσήμανε τις διαφορές του κυπριακού τραπεζικού συστήματος από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που καθορίζουν τη ισορροπία καταθετικών και δανειστικών επιτοκίων.

Όπως είπε, ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις στην ΕΕ είναι 110%, ενώ στην Κύπρο ο δείκτης αυτός βρίσκεται στο 49%. Αντίστοιχα, ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας σε όλη την ΕΕ είναι στο 110%, ενώ στην Κύπρο ο αντίστοιχος δείκτης είναι στο 430%. Σημείωσε ότι το ιδιωτικό χρέος (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) στην Κύπρο είναι στο 210%.

Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις είναι υπερχρεωμένα, άρα το να έχεις καταθέσεις και υψηλό δανεισμό υπάρχει μια δυσκολία στον νέο δανεισμό, είπε.

Ο βουλευτής και τέως Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου αναγνώρισε πως η διαφορά μεταξύ καταθετικού και δανειστικού επιτοκίου στην Κύπρο είναι μεγαλύτερη από τον μέσο όρο στην Ευρώπη, τονίζοντας ωστόσο πως δεν είναι λύση με μια μονοκοντυλιά να αυξηθούν τα καταθετικά διότι ένα μεγάλο μέρος των δανείων είναι προσαρμοσμένο με τι πληρώνει η τράπεζα σε καταθετικά επιτόκια. «Να προετοιμάσουμε τον κόσμο ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν», είπε, επισημαίνοντας ότι πρέπει να υπάρξει στήριξη των βιώσιμων δανειοληπτών.

Εκπρόσωπος των Εταιρειών Εξαγοράς και Διαχείρισης Πιστώσεων, σημείωσε πως τα δάνεια που έχουν αποκτήσει διέπονται από τις αρχικές συμβάσεις και συνεπώς η αύξηση του Euribor επηρεάζει τα χαρτοφυλάκια τους. Σημείωσε ωστόσο ότι μεγάλη πλειοψηφία των δανείων είναι τερματισμένα και δεν πληρώνονται δόσεις ή βρίσκονται σε νομικές διαδικασίες. Υπενθύμισε ακόμη ότι μέλη του Συνδέσμου ανακοίνωσαν πρωτοβουλίες για να βοηθηθούν δανειολήπτες αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση.

Η Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών Τζένη Παπαχαραλάμπους ανέφερε από την πλευρά της πώς ο Σύνδεσμος λαμβάνει παράπονα από δανειολήπτες ότι ενώ αυξάνονται οι δόσεις τους, δεν αυξάνονται οι απολαβές τους και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους. «Πηγαίνουν στις τράπεζες και δεν τους βοηθούν και είναι σε αδιέξοδο. Βρίσκουν στις τράπεζες και στις εταιρείες εξαγοράς και διαχείρισης πιστώσεων ένα τοίχο. Πρέπει να ληφθούν δραστικά και στοχευμένα μέρα. Αυτά που ακούσαμε σήμερα δεν είναι αρκετά», είπε.

Εξάλλου, ο Σταύρος Αλαμπρίτης του ΣΗΜΑΙΑ, ανέφερε ότι οι τράπεζες δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα και πρόσθεσε πως το κράτος πρέπει να κάνει κοινωνική πολιτική και να επιδοτήσει τα επιτόκια ειδικά σε ευάλωτους και σε στεγαστικά δάνεια, ενώ πρέπει να ενθαρρυνθεί ο υγιής ανταγωνισμός.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση