ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Έρχεται Κύπρο ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Το επιχειρείν στο επίκεντρο - Θα υπογραφούν σημαντικές συμφωνίες και μνημόνια συναντίληψης

Της Δωρίτας Γιαννακού

Της Δωρίτας Γιαννακού

Καυτό αναμένεται το Σαββατοκύριακο σε επίπεδο εμπορικών συμφωνιών, με σημαντικές εξελίξεις να βρίσκονται προ των πυλών. Δεδομένη θεωρείται η επίσκεψη του προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) την Κυριακή στην Κύπρο. Όπως πληροφορούμαστε υπό άκρα μυστικότητα έχει προγραμματιστεί η επίσκεψη του Προέδρου Mohammed bin Zayed al Nahyan στην Κύπρο προκειμένου να πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου των ΗΑΕ στην Κύπρο αναμένεται ότι θα υπογραφτούν σημαντικές συμφωνίες και μνημόνια συναντίληψής τόσο σε εμπορικό και επιχειρησιακό όσο και σε διπλωματικό επίπεδο.

Η εν λόγω επίσκεψη θα αποτελέσει ευκαιρία για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων, τη διερεύνηση υφιστάμενων και νέων τομέων συνεργασίας, τόσο σε διμερές όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Εξάλλου, αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι η παρούσα συγκυρία θεωρείται ιδανική για τη συγκεκριμένη επίσκεψη, ενόψει και της επικείμενης ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία τον Ιανουάριο του 2026. Σημειώνεται ότι βασική προτεραιότητα της Κυπριακής Προεδρίας θα είναι η περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) σύμφωνα με την Κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Mohammed bin Zayed al Nahyan στην Κύπρο θα βρεθούν οι Υπουργοί Εξωτερικού Εμπορίου και Επενδύσεων των ΗΑΕ οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν συνάντηση με τον επενδυτικό φορέα της χώρας Invest Cyprus και το ΚΕΒΕ το Σάββατο. Όπως πληροφορούμαστε πρόκειται για μια επιχειρησιακή αποστολή η οποία στόχο έχει την εγκαθίδρυση ενός επενδυτικού και επιχειρηματικού συμβουλίου. Παρόν στη συνάντηση με τους επιχειρηματικούς φορείς θα είναι και εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου των ΗΑΕ.

Η επίσκεψη που οριστικοποιήθηκε σήμερα στόχο έχει την προώθηση των εμπορικών, επιχειρηματικών και επενδυτικών σχέσεων των δυο χωρών. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι εντοπίζονται προοπτικές εμπλοκής ιδιωτικών επιχειρήσεων στην επιχειρησιακή συνάντηση, με επιδίωξη να αναπτυχθούν συνέργειες και επενδύσεις.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τον Μάιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε προσκαλέσει τον Mohammed bin Zayed al Nahyan στην Κύπρο κατα τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν οι δυο τους. Ο κ Χριστοδουλίδης θέλησε τότε να εκφράσει τις ευχαριστίες του προς τον πρόεδρο των ΗΑΕ για την άμεση και γενναιόδωρη ανταπόκριση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στο αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας για την παροχή κινητών μονάδων αφαλάτωσης, στο πλαίσιο της προσπάθειας κάλυψης των υδατικών αναγκών της χώρας.

Ο ΜΒΖ

Ο Σέιχ Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ αλ Ναχίαν διαδέχθηκε τον εκλιπόντα ετεροθαλή αδελφό του και εξελέγη ομόφωνα πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων από από τα μέλη του Ανώτατου Ομοσπονδιακού Συμβουλίου που συνασπίζει επτά εμιράτα, μεταξύ των οποίων αυτά του Αμπού Ντάμπι και του Ντουμπάι τον Μάιο του 2022.

Τρίτος γιός του σεΐχη Ζάγεντ μπιν Σουλτάν αλ-Ναχίαν, πρώτου προέδορυ και ιδρυτή της ομοσπονδίας των Εμιράτων, ο «MBZ», πρίγκιπας διάδοχος της πρωτεύουσας και του εμιράτου του Αμπού Ντάμπι, είχε ήδη τα ηνία της χώρας αφού ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, τον Ιανουάριο του 2014, είχε αναγκάσει τον Χαλίφα μπιν Ζάγεντ αλ Ναχίαν να παραμερίσει.

Η εκλογή του «MBZ» επισημοποιεί τη θέση του ως ηγέτη αυτής της πλούσιας πετρελαϊκής χώρας των περίπου 10 εκατομμυρίων κατοίκων.

Υπό την καθοδήγησή του τα Εμιράτα, χώρα σύμμαχος της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ, ήταν η πρώτη χώρα του Κόλπου που εξομάλυνε, το 2020, τις σχέσεις με το Ισραήλ.

Ο «MBZ» θεωρείται επίσης ευρέως ότι είναι αυτός που το 2015 έστειλε στρατεύματα των Εμιράτων στην Υεμένη, στο πλαίσιο ενός συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία εναντίον των ανταρτών Χούθι.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Δωρίτας Γιαννακού

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X