ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αντλησε 6,8 δισ. δολάρια από τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας η Αγκυρα

Οικονομικοί αναλυτές συμπεραίνουν πως το καθεστώς Ερντογάν αξιοποιεί τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας

Kathimerini.gr

Η κυβέρνηση της Τουρκίας αναθεωρεί προς τα κάτω τις δανειακές της ανάγκες για το επόμενο τρίμηνο, αφού άντλησε προ μηνών περίπου 40 δισ. τουρκικές λίρες ή 6,8 δισ. δολάρια από τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας της χώρας, σύμφωνα με δημοσίευμα της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Ahval. Με την κίνηση αυτή, το καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκτά προσωρινή διέξοδο από τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας, αλλά τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας δεν θα μπορούν να τροφοδοτούν αιωνίως τον προϋπολογισμό της χώρας.

Η Τουρκία βρίσκεται σε κρίση λόγω της μεγάλης εκροής κεφαλαίων και της κατάρρευσης της τουρκικής λίρας που έχουν προκληθεί από τον υψηλό πληθωρισμό, τον δανεισμό του ενεργειακού και κατασκευαστικού κλάδου και πρωτίστως το αυταρχικό καθεστώς της κυβέρνησης που έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη στην οικονομία. Αν και μειώθηκε το κόστος δανεισμού στην οικονομία υπό τις πιέσεις της Αγκυρας, η ροή πίστωσης δεν έχει αποκατασταθεί στο τραπεζικό σύστημα. Η οικονομία βρέθηκε σε ύφεση το δ΄ τρίμηνο του 2018 και το α΄ τρίμηνο του 2019. Επίσης, αναμένεται να έχει καταγραφεί νέα υποχώρηση του ΑΕΠ μέσα στο β΄ τρίμηνο και σχεδόν στάσιμη ανάπτυξη την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, διαβλέπει το πρακτορείο Bloomberg.

Οικονομικοί αναλυτές συμπεραίνουν πως το καθεστώς Ερντογάν αξιοποιεί τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών της Τουρκίας αυτήν την εβδομάδα για τον δανεισμό της μέσα στους επόμενους μήνες. Αν και τον Ιούλιο είχε ανακοινώσει πως σχεδίαζε να δανειστεί 9 δισ. τουρκικές λίρες, τον Σεπτέμβριο μείωσε το ποσό στα 6,5 δισ. λίρες. Η κυβέρνηση αναθεώρησε, επίσης, τις δανειακές ανάγκες της για τον Οκτώβριο από 6,7 δισ. τουρκικές λίρες που σχεδίαζε αρχικά σε 5,7 δισ. λίρες. Τον Μάιο, το πρακτορείο Reuters είχε αποκαλύψει πως το υπουργείο Οικονομικών της χώρας σχεδίαζε να μεταφέρει 40 δισ. τουρκικές λίρες από τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας για τη στήριξη του προϋπολογισμού. Μάλιστα, ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Τουρκίας Μουράτ Τσετίνκαγια είχε πει τον Ιούλιο –τον μήνα που ο Ερντογάν τον αντικατέστησε με τον υποδιοικητή Μουράτ Ουισάλ– πως θα μεταφέρονταν το ήμισυ των αποθεμάτων στα ταμεία του υπουργείου Οικονομικών.

Αναλυτές διαπιστώνουν, στο μεταξύ, πως ούτε οι τράπεζες θέλουν να δανείσουν ούτε οι επιχειρήσεις θέλουν να δανειστούν. «Οι περισσότερες τράπεζες δεν επιθυμούν να αυξήσουν την έκθεσή τους σε δάνεια, καθώς το περιβάλλον παραμένει ευμετάβλητο», σχολίασε στο Bloomberg ο Χουσεΐν Σεβινίκ του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X