ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Απαντά στις επικρίσεις το ΥΠΟΙΚ: Η Κύπρος καταγράφει τον 2ο υψηλότερο ρυθμό αύξησης ΑΕΠ

«Δηλώσεις και σχολιασμοί που βασίζονται σε αποσπασματικές και επιλεκτικές προσεγγίσεις χάριν σκοπιμοτήτων, δεν συμβάλουν στην ορθή ενημέρωση»

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Ανακοίνωση με την οποία απαντά στις επικρίσεις που δέχεται για τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών. Όπως αναφέρεται, «η Κυπριακή οικονομία συνεχίζει την ανοδική της πορεία, σύμφωνα και με τις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών. Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες εισέρχονται σε ύφεση, η Κύπρος κατά το 1ο εξάμηνο καταγράφει τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, μετά την Ισπανία». Προστίθεται ότι «η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας ήταν προβλέψιμη, η οποία ξεκίνησε από το 1ο τρίμηνο του 2022. Αυτή οφείλετε σε εξωγενείς παράγοντες όπως οι επιπτώσεις από τις συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ, τις υψηλές τιμές σε καταναλωτικά αγαθά αλλά και λόγω των επιπτώσεων στον τομέα των υπηρεσιών της κυπριακής οικονομίας από την εφαρμογή των κυρώσεων κατά οντοτήτων της Ρωσίας».

Ολόκληρη η ανακοίνωση

Αναφορικά με δημοσιεύματα που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας και παρουσιάζουν μια αρνητική εικόνα σχετικά με τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας παρατίθεται η πραγματική εικόνα προς αποκατάσταση της αλήθειας.

Η Κυπριακή οικονομία συνεχίζει την ανοδική της πορεία, σύμφωνα και με τις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών. Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες εισέρχονται σε ύφεση, η Κύπρος κατά το 1ο εξάμηνο καταγράφει τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, μετά την Ισπανία. Επιπρόσθετα, η Κύπρος κατέγραψε αισθητή μείωση του πληθωρισμού τον Ιούλιο στο 2,4%, συγκεκριμένα ο τέταρτος χαμηλότερος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη και είναι από τις λίγες χώρες που διατηρεί δημοσιονομικό πλεόνασμα. Σύμφωνα και με την Ενδιάμεση Έκθεση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου «Η κυπριακή οικονομία συνεχίζει να καταγράφει σημαντική ανθεκτικότητα σε πείσμα της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας, με την ανάπτυξη να αναμένεται πως θα διατηρηθεί κοντά στο 2,5%».

Η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας ήταν προβλέψιμη, η οποία ξεκίνησε από το 1ο τρίμηνο του 2022. Αυτή οφείλετε σε εξωγενείς παράγοντες όπως οι επιπτώσεις από τις συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ, τις υψηλές τιμές σε καταναλωτικά αγαθά αλλά και λόγω των επιπτώσεων στον τομέα των υπηρεσιών της κυπριακής οικονομίας από την εφαρμογή των κυρώσεων κατά οντοτήτων της Ρωσίας. Η δε επιβράδυνση της ανάπτυξης για το 2023 έχει προβλεφθεί και αντικατοπτρίζεται στις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών όπου εκτιμάται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα περιοριστεί λίγο πιο κάτω από τον προβλεπόμενο 2,8%.

Υπό το φως των πιο πάνω, το πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής όπως έχει καταρτιστεί και εγκριθεί λαμβάνει υπόψη τις εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία και δη την προβλεπόμενη επιβράδυνση της. Τα δε αποτελέσματα στα δημόσια οικονομικά κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, παρά την επιβράδυνση της οικονομίας, συγκρίνονται ευνοϊκά σε σχέση με τα αποτελέσματα της αντίστοιχης περιόδου του 2022 εφόσον δεν παρατηρείται επιδείνωση της δημοσιονομικής θέσης του κράτους. Αντίθετα για όλους τους μήνες ανεξαιρέτως οι δημοσιονομικές επιδόσεις του 2023 είναι καλύτερες από αυτές του 2022.

Η δυναμικότητα της Κυπριακής οικονομίας, όπως παρουσιάζεται πιο πάνω, και το υγιές δημοσιονομικό και χρηματοπιστωτικό πλαίσιο, αποτελούν γερά θεμέλια για την υλοποίηση του οικονομικού προγράμματος διακυβέρνησης. Η ανάδειξη του εν λόγω προγράμματος και η προγραμματισμένης υλοποίησης του, θα αποδειχθούν σημαντικά στοιχεία για την επιτυχία της διακυβέρνησης.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία και βρίσκεται σε εγρήγορση για αντιμετώπιση των όποιων αρνητικών εξελίξεων που ενδέχεται να προκύψουν που να οδηγούν σε απόκλιση από τις προβλέψεις μας.

Δηλώσεις και σχολιασμοί που δεν είναι ακριβείς ή που βασίζονται σε αποσπασματικές και επιλεκτικές προσεγγίσεις χάριν σκοπιμοτήτων, δεν συμβάλουν με κανένα τρόπο στην ορθή ενημέρωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση