ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Απολύσεις στη Google: Η μητρική εταιρεία Alphabet καταργεί 12.000 θέσεις εργασίας

Απολύσεις σε όλα τα τμήματα της Alphabet, σε όλες τις χώρες που απασχολεί προσωπικό

Η μητρική εταιρεία της Google, Alphabet, γνωστοποίησε πως σχεδιάζει να καταργήσει περίπου 12.000 θέσεις εργασίας, μειώνοντας το προσωπικό της κατά 6%.

Μια τέτοια κίνηση θα σηματοδοτήσει τον μεγαλύτερο γύρο απολύσεων στην 25χρονη ιστορία της εταιρείας, που βρίσκεται αντιμέτωπη με επιδείνωση των οικονομικών της προοπτικών.

Απολύσεις θα γίνουν σε όλα τα τμήματα της Alphabet, σε όλες τις χώρες που απασχολεί προσωπικό. Τα τμήματα των προσλήψεων και οι ομάδες έργων που δεν ανήκουν στον «πυρήνα» της εταιρείας θα επηρεαστούν σε μεγαλύτερο βαθμό.

Οι περικοπές ακολουθούν παρόμοια «κύματα» μαζικών απολύσεων σε άλλες εταιρείες τεχνολογίας τους τελευταίους μήνες – στη Microsoft, την Amazon, το Twitter και τη Meta.

Οι περικοπές γίνονται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στροφής για την προστασία των κερδών, σημαίνοντας το «τέλος εποχής» για τη νοοτροπία της «ανάπτυξης με κάθε κόστος» στον κλάδο της τεχνολογίας.

Στελέχη της Google προειδοποιούσαν τους τελευταίους μήνες πως η εταιρεία θα μειώσει το λειτουργικό κόστος.

«Τα τελευταία δύο χρόνια είδαμε περιόδους τεράστιας ανάπτυξης. Για να τροφοδοτήσουμε αυτή την ανάπτυξη, προχωρήσαμε σε προσλήψεις, για μια διαφορετική οικονομική πραγματικότητα από αυτή που βιώνουμε σήμερα», έγραψε ο διευθύνων σύμβουλος της Alphabet Σούνταρ Πιτσάι, σε ένα μήνυμα προς τους εργαζόμενους που έστειλε την Παρασκευή.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, η Alphabet είχε ανακοινώσει ότι θα περικόψει περισσότερες από 200 θέσεις εργασίας από το τμήμα υπηρεσιών υγείας Verily Life Sciences – περίπου το 15% των συνολικών θέσεων στη μονάδα. Πριν από αυτό, μία από τις τελευταίες μεγάλες περικοπές που είχε κάνει η Google ήταν το 2009, που είχε αποφασίσει την κατάργηση 200 θέσεων εργασίας από τις ομάδες πωλήσεων και διαφήμισης. 

Χάθηκαν 195.000 θέσεις εργασίας

Οι περικοπές στη μητρική εταιρεία της Google έρχονται λίγες μόλις ημέρες μετά την ανακοίνωση της Microsoft πως θα περικόψει 10.000 θέσεις εργασίας εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης διεθνώς. Μέσα στον Ιανουάριο και η Amazon προανήγγειλε την κατάργηση 18.000 θέσεων εργασίας.

Μέσα στους τελευταίους 12 μήνες, οι εταιρείες της τεχνολογίας έχουν περικόψει συνολικά σχεδόν 195.000 θέσεις εργασίας – χωρίς να συνυπολογίζονται οι θέσεις που θα χαθούν στην Alphabet, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Layoffs.fyi, που παρακολουθεί τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης και τις σχετικές ανακοινώσεις των εταιρειών.

Εκπρόσωπος της Google δήλωσε ότι οι περικοπές δεν θα επηρεάσουν μόνο την Google, αλλά και άλλες θυγατρικές της Alphabet, χωρίς να διευκρινίσει τα ποσοστά. Στις θυγατρικές της Alphabet περιλαμβάνονται η Verily και η μονάδα αυτο-οδηγούμενων αυτοκινήτων Waymo.

Πακέτα στήριξης

Η Alphabet δήλωσε ότι θα προσφέρει στους εργαζόμενους με έδρα τις ΗΠΑ προειδοποίηση δύο μηνών, καθώς και αποζημίωση 16 εβδομάδων, μαζί με αποζημίωση δύο επιπλέον εβδομάδων για κάθε έτος εργασίας.

Η εταιρεία θα προσφέρει επίσης πρόσβαση σε ειδικούς πόρους για την εξεύρεση εργασίας και την ψυχική υγεία των απολυμένων, δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας.

Οι τεχνολογικές εταιρείες στις ΗΠΑ απασχολούν συχνά αλλοδαπούς εργαζόμενους με βίζα που συνδέεται με την απασχόλησή τους. Η Google δεσμεύτηκε να βοηθήσει τους πρώην εργαζόμενούς της που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα με το καθεστώς παραμονής τους στις ΗΠΑ εξαιτίας της απόλυσής τους. 

Πηγή: Wall Street Journal

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση