ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αυξάνεται η ένταση στις σχέσεις Ε.Ε. - ΗΠΑ

Οι Ευρωπαίοι αντιδρούν στην πολιτική Τραμπ «Πρώτα η Αμερική»

Kathimerini.gr

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στις σχέσεις Ευρώπης - Ουάσιγκτον. Οι Ευρωπαίοι αντιδρούν στην πολιτική Τραμπ «Πρώτα η Αμερική». Οι κινήσεις τους δείχνουν ότι οδηγούνται σε μετωπική σύγκρουση με τον Αμερικανό πρόεδρο. Μία ημέρα μετά τις απειλές του Τραμπ ότι θα επιβάλει κυρώσεις κατά ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, με αφορμή την κατασκευή του Nord Stream 2, ο επίμαχος αγωγός φυσικού αερίου βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων Μέρκελ - Πούτιν στη συνάντηση των δύο ηγετών στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας. Ο εν λόγω αγωγός, που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία και στην υπόλοιπη Ευρώπη, αποτελεί στρατηγική επιλογή του Βερολίνου. Βρίσκει, όμως, αντίθετη την Ουάσιγκτον, που επικαλέστηκε, διά στόματος υψηλόβαθμου αξιωματούχου του Λευκού Οίκου, ζήτημα ασφαλείας, καθώς ο αγωγός θα δώσει στη Μόσχα τη δυνατότητα να εγκαταστήσει στη Βαλτική Θάλασσα εξοπλισμό παρακολούθησης.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους, ο Βλαντιμίρ Πούτιν απέδωσε τις απειλές Τραμπ σε προσπάθεια του Αμερικανού προέδρου να προωθήσει τα αμερικανικά συμφέροντα. Τόνισε, μάλιστα, ότι «ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι μόνον πρόεδρος των ΗΠΑ, είναι επίσης ένας συνετός και ισχυρός επιχειρηματίας, γι’ αυτό και προσπαθεί να διασφαλίσει πωλήσεις αμερικανικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη». Νωρίτερα, είχε διατυπώσει ακριβώς την ίδια εκτίμηση, αλλά χωρίς κολακευτικά λόγια για τον Αμερικανό πρόεδρο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πίτερ Αλτμάιερ. Μιλώντας στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ARD και σχολιάζοντας τις απειλές Τραμπ, είχε τονίσει ότι η Ουάσιγκτον προσπαθεί να εμποδίσει το σχέδιο του αγωγού, επειδή θέλει να εξασφαλίσει πελάτες για το υγροποιημένο φυσικό αέριο που παράγουν οι ΗΠΑ. Προειδοποίησε, μάλιστα, πως η Ευρώπη θα αντιδράσει στις προσπάθειες της Ουάσιγκτον να προωθήσει τα δικά της συμφέροντα εις βάρος των εταίρων της.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ITAR-TASS, ο Ρώσος πρόεδρος αντέκρουσε έμμεσα τις κατηγορίες για παρακολούθηση και κατασκοπεία, τονίζοντας ότι η Ρωσία «αντιμετώπιζε ανέκαθεν αυτό το σχέδιο από την οικονομική του πλευρά και το έθεσε από την αρχή έξω από κάθε πλαίσιο πολιτικής σκοπιμότητας». Προσέθεσε, μάλιστα, πως το σχέδιο του Nord Stream 2 δεν συνεπάγεται διακοπή της ροής ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, αλλά «οι ροές θα συνεχισθούν όσο θα είναι οικονομικά βιώσιμες». Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε πως οι σχέσεις της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ παραμένουν σημαντικές, παρά τις διαφωνίες με την Ουάσιγκτον. Μερίδα πολιτικών και οικονομικών αναλυτών εκτιμά, πάντως, πως η απρόβλεπτη και επιθετική συμπεριφορά του Αμερικανού προέδρου σπρώχνει κατά κάποιον τρόπο το Βερολίνο εγγύτερα προς τη Μόσχα. Σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, που υπογράφουν ο Πάτρικ Ντόναχιου και Ιλια Αρκίποφ, υποστηρίζει πως η στάση του Τραμπ σπρώχνει τη Γερμανίδα καγκελάριο «στην τροχιά του Πούτιν». Οι δύο αναλυτές εκτιμούν ότι με τις επιλογές του ο Αμερικανός πρόεδρος προσφέρει ευκαιρίες στον Ρώσο πρόεδρο να ξεφύγει από τη διπλωματική του απομόνωση.

Συνεργασία Κομισιόν-Ιράν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες ότι επικαιροποιεί το μέτρο που είχε θεσπίσει από τη δεκαετία του 1990, όταν ίσχυε το εμπάργκο της Ουάσιγκτον κατά της Κούβας. Το εν λόγω νομοθέτημα απαγορεύει στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να συμμορφωθούν με τις αμερικανικές κυρώσεις. Πηγές της Κομισιόν ανέφεραν χθες ότι διευρύνεται το περιεχόμενο του εν λόγω νομοθετήματος, για να συμπεριλάβει την απόφαση που έλαβε ο Τραμπ στις 8 Μαΐου να επαναφέρει τις κυρώσεις κατά της Τεχεράνης ακυρώνοντας τη συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Παράλληλα, όμως, η Κομισιόν καλεί τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. να μεταβιβάσουν κεφάλαια στην Κεντρική Τράπεζα του Ιράν και να μεριμνήσουν ώστε να μπορεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να χρηματοδοτήσει ευρωπαϊκά επενδυτικά σχέδια στο Ιράν. Ζητούμενο για την Ε.Ε. είναι να διασφαλίσει τις συμφωνίες αξίας εκατοντάδων δισ. ευρώ που έχουν συνάψει ευρωπαϊκές επιχειρήσεις με ιρανικές από το 2016 και μετά. Οι εξαγωγές του Ιράν σε πετρέλαιο και γενικότερα σε ενέργεια σημείωσαν αύξηση 344% μετά την άρση των κυρώσεων το 2016 και έφθασαν στα 5,5 δισ. ευρώ. Οι επενδύσεις της Ε.Ε. στο Ιράν έφθασαν στα 20 δισ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X