ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Bitcoin: Το εκκεντρικό ζευγάρι πίσω από την «κλοπή του αιώνα»

Ο 34χρονος Ίλια και η 31χρονη Χέδερ έμοιαζαν απλώς με ένα ζευγάρι από ενθουσιώδεις χίπστερ που προσπαθούσαν να «πιάσουν την καλή» στον τομέα της Τεχνολογίας

Περιέγραφαν τους εαυτούς τους ως «σειριακούς επιχειρηματίες» (δηλ. σε συνεχή επιχειρηματική δραστηριότητα), οι οποίοι εστίαζαν το ενδιαφέρον τους στην τεχνολογία των Bitcoin και στο σύστημα B2B (Business to Business), αλλά οι δικαστικές αρχές ανέφεραν ότι η μόνη «επιχείρηση» στην οποία εμπλέκονταν ήταν το ξέπλυμα κλεμμένου χρήματος.

Ο 34χρονος Ίλια Λιχτενστάιν και η 31χρονη Χέδερ Μόργκαν έμοιαζαν να είναι απλώς ένα ζευγάρι από ενθουσιώδεις χίπστερ που προσπαθούσαν να «πιάσουν την καλή» στον τομέα της Τεχνολογίας. Οι εισαγγελείς, ωστόσο, είπαν ότι στην πραγματικότητα επρόκειτο για δύο κεκαλυμμένους εγκληματίες, οι οποίο κρύβονταν πίσω από την κλοπή ενός τεράστιου χρηματικού ποσού σε Bitcoins.

Συνελήφθησαν το πρωί της Τρίτης στο Μανχάταν, κατηγορούμενοι για συνομωσία με στόχο το ξέπλυμα χρήματος και την εξαπάτηση της αμερικανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τις αρχές.

Ποιο ήταν το κενό στο σχέδιο

Όταν οι δύο χάκερ απέσπασαν περίπου 120.000 Bitcoins από την πλατφόρμα Bitfinex το 2016, η αξία του υπολογιζόταν περίπου στα 71 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, με τη ραγδαία άνοδο της αξίας του κρυπτονομίσματος, το ποσό αυτό ισούται πλέον με περίπου 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτό προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στο ζευγάρι, οι οποίοι φέρονται να πάσχιζαν τα τελευταία πέντε χρόνια να ξεπλύνουν αυτόν τον αυξανόμενο όγκο χρημάτων, ανέφεραν οι αρχές.

Το ζευγάρι φαίνεται να κατάφερε να ξεπλύνει μόνο το 20% του ποσού αυτού, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα. Μέσω των ερευνών, την περασμένη εβδομάδα κατασχέθηκαν 90.000 Bitcoins, αξίας περίπου 3,6 δισ. δολαρίων, από ψηφιακά πορτοφόλια που ελέγχονταν από το ζευγάρι.

«Καθώς η αξία των χρημάτων μεγάλωνε, όλο αυτό πιθανότατα έγινε πολύ πιο περίπλοκο από ό,τι πίστευαν όταν το ξεκίνησαν», δήλωσε η δικηγόρος, Ρέιτσελ Φίσετ. «Αργά ή γρήγορα θα το έβρισκαν μπροστά τους γιατί ο όγκος [των χρημάτων] όλο και μεγάλωνε. Δεν γίνεται να μείνουν απαρατήρητα τόσα δισεκατομμύρια δολάρια για πέντε χρόνια».

Το ζευγάρι παρουσιάστηκε την Τρίτη ενώπιον ενός ομοσπονδιακού δικαστή.

«Ο κροκόδειλος της Wall Street»

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο Λιχτενστάιν, ο οποίος χρησιμοποιούσε και το ψευδώνυμο «Ολλανδός», έχει ρωσική και αμερικανική υπηκοότητα. Στη σελίδα του στο Facebook, είχε αναφερθεί στη Μόργκαν ως τη «γυναίκα των ονείρων του».

Στο προφίλ της στο LinkedIn, η Μόργκαν περιέγραφε τον εαυτό της ως μια σειριακή επιχειρηματία με καταγωγή από την Καλιφόρνια, και ως μια «ασεβή κωμική ράπερ», με καλλιτεχνικό όνομα «Razzlekhan – Ο περιβόητος κροκόδειλος της Wall Street».

Είναι επίσης συγγραφέας που έχει συνεισφέρει στη σύνταξη άρθρων στην Inc. και στο Forbes. Στη σελίδα της στο LinkedIn ανέφερε επίσης ότι μιλά οκτώ γλώσσες, όπως αραβικά, καντονέζικα, κορεατικά και Furbish, της ψεύτικης γλώσσας που μιλά το δημοφιλές παιχνίδι Furby.

Πηγή: Market Watch

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση