ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Bloomberg: Η «ντρίπλα» της Τουρκίας για να αποφύγει τις κυρώσεις

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο της τουρκικής κυβέρνησης

Newsroom Κ, Αθήνα

«Ντρίπλα», προκειμένου να αποφύγει τις δυσάρεστες επιπτώσεις από ενδεχόμενες κυρώσεις στον ενεργειακό κλάδο, έκανε η Τουρκία, η οποία ενέκρινε νομοσχέδιο για τη δυνατότητα μεταφοράς των τουρκικών ενεργειακών εταιρειών στο εξωτερικό.

Οι νέοι κανονισμοί εγκρίθηκαν το πρωί της Παρασκευής από την Εθνοσυνέλευση και λίαν συντόμως αναμένεται να τεθούν σε πλήρη εφαρμογή.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, Σουλεϊμάν Ονέλ, στόχος του νομοσχεδίου είναι η προστασία των εταιρειών, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην έρευνα και εξόρρυξη αερίου, όπως και στον κλάδο των μετάλλων, από ενδεχόμενες «τιμωρητικές» δράσεις.

Άλλωστε, ο ίδιος ο Ερντογάν, πολύ πρόσφατα, ανακοίνωσε την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και οι έρευνες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Μ’ αυτή την κίνηση, πάντως, ακόμη και στο ενδεχόμενο ευρωπαϊκών κυρώσεων, οι τουρκικές ενεργειακές εταιρείες θα είναι ικανές να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους, καθώς η έδρα τους θα βρίσκεται στο εξωτερικό και ως εκ τούτου, δεν θα λογίζονται επισήμως ως τουρκικές.

Στο τραπέζι των Βρυξελλών οι κυρώσεις

Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική Γερουσία έχει ήδη εγκρίνει νομοσχέδιο για την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της γειτονικής χώρας, με αφορμή το ζήτημα της προμήθειας των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400.

Αντιστοίχως έχει πράξει και η Κομισιόν, η οποία έχει επιβάλλει περιοριστικά μέτρα σε συγκεκριμένους αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης, όσον αφορά τις τουρκικές γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες δε, έχουν επανειλημμένως απειλήσει την Άγκυρα με επέκταση των κυρώσεων, εφόσον συνεχίσει τις ερευντικές δραστηριότητας στη θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου, και συγκεκριμένα στην περιοχή νότια του Καστελλόριζου, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται εντός του Δεκεμβρίου, όταν και εκπνεύσει η σχετική προθεσμία των Βρυξελλών προς την Τουρκία, να ληφθούν περαιτέρω αποφάσεις εις βάρος της Άγκυρας.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Εντείνεται η αντιπαράθεση E.E. - AstraZeneca

«K. Kyriakidou, to oti exete to idio provlima me 2 diaforetikes etereies mallon dixni pos to provlima ...»
G.  |  21:34

Αυτοδιοίκηση στη This is Cyprus

« “Οι πολιτικοί και οι πάνες πρέπει να αλλάζονται συχνά και για τον ίδιο λόγο.” Mark Twain»
Leon  |  14:08

Ένταση μεταξύ Βρετανίας-ΕΕ λόγω καθυστέρησης στα εμβόλια της AstraZeneca

«H ipokrisia tis EE se olo tis to megaleio... apo to 2016 katigorousate ton Trump gia protectionism kai ...»
Gq5yc6  |  11:22

Πρόεδρος: Με διάγγελμα ανακοινώνει μέτρα κατά διαφθοράς

«Aν ο Αναστασιάδης παραδεχτεί ότι είναι μέρος της διαφθοράς, θα τον παραδεχτώ! »
ΑΚΑ  |  10:08

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση