ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Credit Suisse: Ανάκαμψη της μετοχής και σενάρια εξαγοράς από την UBS

Αναλυτές της JP Morgan εκτιμούν ότι η εξαγορά της Credit Suisse από την ελβετική UBS είναι το πιθανότερο σενάριο.

Kathimerini.gr

H μετοχή της Credit Suisse ανέκαμψε σήμερα, έπειτα από τη διασφάλιση ρευστότητας από την ελβετική κεντρική τράπεζα (SNB), κάνοντας ένα άλμα 18% και αντιστρέφοντας έτσι μεγάλο μέρος από τις χθεσινές απώλειές της που είχαν αγγίξει το 24%.

Η ανακοίνωση της ελβετικής τράπεζας ότι θα λάβει δάνειο 50 δισεκατομμυρίων φράγκων (54 δισεκατομμυρίων δολαρίων) από την SNB συνέβαλε, επίσης, στη συγκρατημένη άνοδο των μετοχών στην Ευρώπη σήμερα.

Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές, η «ανακωχή» μπορεί να είναι πρόσκαιρη.

Αναλυτές της JPMorgan ανέφεραν ότι το δάνειο από την SNB δεν θα είναι αρκετό για να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών. Οι ίδιοι προβλέπουν πια, παράλληλα, ως πιο πιθανή την εξαγορά της Credit Suisse.

Ο ιδρυτής της Shelter Island Capital Management, Luis Arenzana, δήλωσε ότι «η Credit Suisse είχε ζημίες τα πέντε από τα τελευταία εννιά χρόνια».

Οι αναλυτές της JP Morgan ανέφεραν, επίσης, ότι η εξαγορά της Credit Suisse από τη μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα UBS είναι το πιθανότερο σενάριο. «Θεωρούμε ότι η στήριξη με ρευστότητα από τη SNB δεν είναι αρκετή», σημειώνουν.

«Μετά τη χθεσινή ακραία μεταβλητότητα της μετοχής, οι ελβετικές Αρχές πρόσφεραν τη στήριξή τους, η οποία είναι ισχυρό και σημαντικό μήνυμα. Ελπίζουμε ότι τα μέτρα αυτά θα ηρεμήσουν τις αγορές και θα σπάσουν το αρνητικό σπιράλ… Ωστόσο, θα χρειαστεί χρόνος για να ανακτηθεί πλήρως η εμπιστοσύνη στο franchise», δήλωσε αναλυτής της Bank Vontobel.

Η επικεφαλής για τις αγορές της Hargreaves Lansdown δήλωσε ότι «η βοήθεια των 54 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανακόπτει τις ανησυχίες για μεγαλύτερες αναλήψεις από την τράπεζα και τις συνέπειες για άλλα πιστωτικά ιδρύματα στο κόσμο που είναι εκτεθειμένα στη λειτουργία της».

Το κόστος ασφάλισης ομολόγων της Credit Suisse από τον κίνδυνο χρεοκοπίας (CDS) έκανε βουτιά σήμερα, μετά τη χθεσινή άνοδό του σε επίπεδα που σημειώνονται όταν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.

Τα βλέμματα στην Κρ. Λαγκάρντ

Εκτιμάται πλέον ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να ανακρούσει πρύμναν και να μην προβεί στην αύξηση του βασικού της επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης (0,5%), αλλά μόνο 25 μ.β. (0,25%), πράγμα που καθιστά εξαιρετικά ενδιαφέρουσες τις επικείμενες δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ αργότερα την Πέμπτη.

Αν εκτιμηθεί ότι υπάρχει συστημικός κίνδυνος ως προς την εξυπηρέτηση των δανείων από την κούρσα των επιτοκίων είναι πιθανόν η Φραγκφούρτη να ανακόψει τον ρυθμό αύξησης του επιτοκίου αναφοράς της. Αν πάλι θεωρηθεί ότι ο πληθωρισμός συνιστά μεγαλύτερο κίνδυνο και ότι το ζήτημα της Credit Suisse έχει αντιμετωπιστεί επαρκώς με την πυροσβεστική κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας -όπως δείχνουν οι αγορές-, τότε η ΕΚΤ θα προχωρήσει με την αύξηση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, όπως έχει εξαγγείλει.

Κατά την επισήμανση του πρώην αναπληρωτή διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, σερ Τζον Τζιβ, στο BBC, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ελβετία οι κεντρικές τράπεζες έστειλαν πλέον ένα ξεκάθαρο μήνυμα παγκοσμίως ότι τυχόν επιμέρους κρίσεις σε τράπεζες θα αντιμετωπίζονται τοπικά, χωρίς να δημιουργούν προβλήματα στο διεθνές σύστημα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση