ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δεκτή από τη Βουλή η πρόταση ΔΗΚΟ για τις εκποιήσεις

Με 26 ψήφους υπέρ, 23 κατά και 1 αποχή ψηφίστηκε από την Ολομέλεια - Υπέρ ψήφισε το ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ

Newsroom K

Με 26 ψήφους υπέρ, 23 κατά και 1 αποχή η πρόταση ΔΗΚΟ ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής. Υπέρ ψήφισαν οι Βουλευτές του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ.

Σύμφωνα με την ψήφιση του νέου νόμου, επαναφέρεται το δικαίωμα του δανειολήπτη να προσφεύγει στο δικαστήριο και να εξασφαλίζει διάταγμα αναστολής της εκποίησης της περιουσίας του, σε περίπτωση που στο δάνειο του αποδεδειγμένα δεν τηρήθηκε ο Κώδικας της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου για τις αναδιαρθρώσεις.

Την απόδειξη ότι δεν ακολουθήθηκε ο κώδικας της Κεντρικής για τις αναδιαρθρώσεις θα φέρει την υπογραφή του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου Παύλου Ιωάννου, ο οποίος πλέον αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο για τη διαδικασία εκποίησης ενός δανειολήπτη που  χρωστά.

Στη νέα νομοθεσία ο Παύλος Ιωάννου θα ελέγχει κατά πόσο ευσταθούν ή όχι οι ισχυρισμοί του δανειολήπτη για τις υπερχρεώσεις ή ότι δεν τηρήθηκε ο κώδικας της ΚΤΚ για τις αναδιαρθρώσεις.

Ακόμα, ενώ η προηγούμενη νομοθεσία της 12ης Ιουλίου αφορούσε σε όλα τα δάνεια, η νέα αφορά σε δάνεια μέχρι 350 χιλιάδες ευρώ (δάνεια με αρχικό ποσό 350 χιλ. ευρώ). Πρόσθετα, στη παρούσα φάση η πρόταση που ψηφίστηκε αφορά σε δάνεια που έχουν οι τράπεζες όχι σε δάνεια που έχουν στην κατοχή τους εταιρείες διαχείρισης δανείων όπως η ΚΕΔΙΠΕΣ.

Αξίζει να σημειωθεί πως τον Σεπτέμβριο θα επιστρέψει η Επιτροπή Οικονομικών με πρόταση νόμου που θα διευρύνει τις αρμοδιότητες του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, όπου θα μπορεί να εξετάζει και δάνεια που θα είναι σε εταιρείες διαχείρισης δανείων αλλά και δάνεια άνω των 350 χιλιάδων ευρώ.

Πέραν των παραπάνω, σημειώνεται πως τον Οκτώβριο δεσμεύτηκε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Κωνσταντίνος Ηροδότου πως θα φέρει πρόταση για δημιουργία μηχανισμού μέσω του οποίου θα μπορεί να βρει το δίκαιο του ο δανειολήπτης και δεν θα προκαλούνται καθυστερήσεις στις εκποιήσεις.

Δεκτή η αναπομπή του Προέδρου

Παράλληλα, έγινε δεκτή από τη Βουλή η αναπομπή του νόμου της 12ης Ιουλίου που ανέπεμψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Επί της ουσίας δηλαδή ισχύουν τώρα οι νόμοι που ψηφίστηκαν για τις εκποιήσεις του 2018, αλλά προστίθεται και ο νόμος του ΔΗΚΟ.

Η αναπομπή έγινε αποδεκτή από τα κόμματα ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ – Αλληλεγγύη.

ΑΚΕΛ, Συμμαχία, Οικολόγοι, ΕΛΑΜ, και Άννα Θεολόγου ήταν υπέρμαχοι της νομοθεσίας της 12ης Ιουλίου όπου ο δανειολήπτης θα είχε το δικαίωμα να προσφεύγει από μόνος του στα δικαστήρια και δίχως τη γνωμάτευση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου.

Δείτε την πρόταση νόμου που ψήφισε η Βουλή για τις εκποιησεις ΕΔΩ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση