ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Διχάζει το e-kalathi: Οι ενστάσεις ΔΗΣΥ - υπεραγορών και η θέση του Υπουργείου

Οι Νίκος Σύκας (ΔΗΣΥ), Ανδρέας Χατζηαδάμου (Παγκύπριος Σύνδεσμος Υπεραγορών) και Κωνσταντίνος Καραγιώργης (Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή) καταθέτουν τιε απόψεις τους στη ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τους προβληματισμούς τους σε σχέση με το νομοσχέδιο που θεσπίζει την ηλεκτρονική πλατφόρμα e-kalathi, μέσω της οποίας οι καταναλωτές θα μπορούν να συγκρίνουν τις τιμές προϊόντων σε υπεραγορές, επιλέγοντας τις χαμηλότερες, εξέφρασαν στην εκπομπή ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας (ΔΗΣΥ) και ο εκτελεστικός γραμματέας του συνδέσμου υπεραγορών Ανδρέας Χατζηαδάμου, στον απόηχο της σοβαρής ένστασης που εξέφρασε χθες Τρίτη (19/9) στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου οι βουλευτές του ΔΗΣΥ, εναρμονιζόμενοι με τις φωνές κάποιων κλάδων του εμπορίου. Από την πλευρά του, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Εμπορίου, Ενέργειας και Βιομηχανίας, Κωνσταντίνος Καραγιώργης, υπεραμύνθηκε του ψηφιακού εργαλείου που προωθεί η κυβέρνηση, ενώ αναφέρθηκε στα οφέλη του για τον καταναλωτή.

Σύκας: Το νομοσχέδιο να πάει στην Ολομέλεια χωρίς «άνω τελείες» και «ερωτηματικά»

Σύμφωνα με τον κ. Σύκα, οι λόγοι για τους οποίους ο ΔΗΣΥ διατηρεί επιφυλάξεις για το θέμα, απορρέουν από την αδυναμία να διασκεδασούν μέχρι στιγμής οι ανησυχίες των κοινωνικών εταίρων, κάτι που, όπως τόνισε, διαφάνηκε στη συνεδρίαση της Τρίτης στη Βουλή.

Όπως σημείωσε, ο ΔΗΣΥ υποστηρίζει οποιαδήποτε πρακτική είναι προς όφελος του καταναλωτή, τονίζοντας ότι το ζητούμενο είναι να γίνει σωστή προεργασία, ώστε το e-kalathi να πάει στην Ολομέλεια και να ψηφιστεί, χωρίς «άνω τελείες» και «ερωτηματικά». Όπως ανάφερε, πρέπει άμεσα να αρχίσει η κατ’ άρθρον συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Εμπορίου, είτε στην επόμενη είτε στη μεθεπόμενη συνεδρίαση.

Χατζηαδάμου: Οι καταναλωτές γνωρίζουν, δεν περίμεναν το e-kalathi για να ενημερωθούν

Αρνητική είναι η θέση του Παγκύπριου Συνδέσμου Υπεραγορών στην υιοθέτηση του μέτρου. Μιλώντας στην εκπομπή ο εκτελεστικός γραμματέας του συνδέσμου, Ανδρέας Χατζηαδάμου, τόνισε ότι επιχειρείται κρατική παρέμβαση σε ένα κλάδο στον οποίο ο ανταγωνισμός λειτουργεί πολύ καλά εδώ και χρόνια και το συγκεκριμένο μέτρο θα προκαλέσει μόνο στρεβλώσεις στον κλάδο, όπως είπε.

Ο κ. Χατζηαδάμου τόνισε ότι ο σύνδεσμος αντιδρά σε οποιαδήποτε παρέμβαση του κράτους στην ελεύθερη αγορά, τονίζοντας ότι διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας για τη χρησιμότητα του συγκεκριμένου μέτρου. Όπως είπε, δεν φαίνεται να επιδεικνύεται ανάλογη ευαισθησία για κλάδους όπου δεν λειτουργεί τόσο καλά ο ανταγωνισμός ή όπου υπάρχουν ολιγοπώλια και ερχόμαστε να λάβουμε μέτρα σε ένα κλάδο όπου αποδεικνύεται εδώ και χρόνια ότι ο ανταγωνισμός λειτουργεί αρκετά καλά. Σε αυτό το σημείο έκανε λόγο για έλλεψη τόλμης, ώστε να σταματήσει το μονοπώλιο της ΑΗΚ. Ο κ. Χατζηαδάμου υποστήριξε ότι κανένα παρατηρητήριο δεν μπορεί να είναι έγκυρο και αξιόπιστο, τονίζοντας πως οι καταναλωτές εδώ και χρόνια γνωρίζούν πολύ καλά για τις τιμές και δεν περιμένουν κάποιον υπουργό για να ενημερωθούν.

Καραγιώργης: Αχρείαστος θόρυβος για μία απλή πλατφόρμα

«Το e-kalathi θα παρουσιάζει σύγκριση τιμών με διαφάνεια. Δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο», δήλωσε από την πλευρά του ο διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Εμπορίου, Ενέργειας και Βιομηχανίας, Κωνσταντίνος Καραγιώργης, κάνοντας λόγο για αχρείαστο θόρυβο για μία απλή πλατφόρμα, η οποία συναντάται σε πολλές χώρες της ΕΕ. Αναφερόμενος στις ενστάσεις που ακούστηκαν στη Βουλή την Τρίτη και συγκεκριμένα για το ενδεχόμενο δημιουργίας στρεβλώσεων στην αγορά, είπε ότι δεν είναι το e-kalathi που θα δημιουργήσει τις στρεβλώσεις, διότι αυτές ήδη υπάρχουν.

«Χθες στη Βουλή υπήρξαν και θετικές στάσεις, όπως από το ΚΕΒΕ και μερίδα προμηθευτών. Άρα, δεν βλέπω για ποιον λόγο να μην προχωρήσει η κατ’ άρθρον συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου», είπε επίσης ο κ. Καραγιώργης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση