ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εισηγήσεις ΠΕΟ προς Αναστασιάδη για αντιμετώπιση πληθωριστικών τάσεων

Η επιστολή της ΠΕΟ

ΚΥΠΕ

Τις εισηγήσεις της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για αντιμετώπιση των πληθωριστικών τάσεων, δίνει στη δημοσιότητα η ΠΕΟ.

Συγκεκριμένα, σε επιστολή της προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ημερ. 16 Μαΐου, η ΠΕΟ εισηγείται όπως η πολιτική χαλάρωσης που ακολουθήθηκε από την ΕΕ την περίοδο της πανδημίας, σ’ ότι αφορά τους δημοσιονομικούς δείκτες, συνεχιστεί για όσο διαρκούν οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία και εκπονηθούν από την Ε.Ε. νέα προγράμματα στήριξης ιδιαίτερα σ’ ότι αφορά το κομμάτι της ενέργειας και να δοθούν επιπρόσθετες χαλαρώσεις σ’ ότι αφορά τις δυνατότητες μείωσης των συντελεστών του ΦΠΑ.

Σε ότι αφορά το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας όπως και τον κρατικό προϋπολογισμό εισηγείται επίσπευση έργων που θα υποβοηθήσουν την ανάπτυξη π.χ. έργα στον κατασκευαστικό τομέα, στον τομέα της απεξάρτησης από το πετρέλαιο και της πράσινης μετάβασης και επαναστόχευση προτεραιοτήτων με την αξιοποίηση περισσότερων πόρων από το Σχέδιο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας για ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Προς αντιμετώπιση της ακρίβειας εισηγείται μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα στο 9% για όσο καιρό διαρκεί το πρόβλημα με τις αυξημένες τιμές, δημιουργία ταμείου αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας με έσοδα από το εμπόριο ρύπων, οι πόροι των οποίων να χρησιμοποιούνται για να στηριχθούν ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ένταξη όλων των χαμηλοσυνταξιούχων στην ειδική διατίμηση ηλεκτρικού ρεύματος, κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα, μείωση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, φάρμακα κ.λ.π, αξιοποίηση της δυνατότητας επιβολής πλαφόν σε είδη πρώτης ανάγκης, καύσιμα και σιτηρά, αύξηση των ελέγχων με στόχο την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας.

Η ΠΕΟ προτείνει επίσης μέτρα για στήριξη της αγοραστικής δύναμης των εισοδημάτων με αύξηση κοινωνικών επιδομάτων, δηλώνοντας κάθετα αντίθετη στην εισήγηση για αναστολή της καταβολής της ΑΤΑ για το 2022.

Εισήγηση κάνει και για τη διασφάλιση επάρκειας σιτηρών, με επανεξέταση της απόφασης για κατάργηση της Επιτροπής Σιτηρών και αξιοποίηση από το κράτος χρειάζεται να αξιοποιήσει τα Σιλό της Επιτροπής Σιτηρών και να προχωρήσει στην εισαγωγή σιτηρών, με στόχο να υπάρχουν ικανοποιητικές ποσότητες στην αγορά.

Στο πλαίσιο μέτρων κοινωνικής πολιτικής εισηγείται επιδότηση τροφείων για βρέφη, νήπια και παιδιά σχολικής ηλικίας με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια, επιδότηση του ενοικίου σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και νέες οικογένειες, διεύρυνση των κριτηρίων και αύξηση των χορηγιών για όλα τα στεγαστικά σχέδια και εξέταση της δυνατότητας να χρησιμοποιηθούν πόροι από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για προγράμματα κοινωνικής στέγης.

Η ΠΕΟ θέτει επίσης την εισαγωγή μέτρων για επαναρύθμιση της εργασίας και διασφάλισης κατώτατου μισθού και βασικών δικαιωμάτων για όλους τους εργαζόμενους και ζητά να ρυθμιστούν βασικά δικαιώματα όπως ΑΤΑ, 13ος μισθός, υπερωριακή αποζημίωση για όσους εργαζόμενους δεν καλύπτονται από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και να εισαχθούν ρυθμίσεις που να διασφαλίζουν την εφαρμογή των βασικών όρων των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση