ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ενίσχυση του Ταμείου Αλληλεγγύης ζητούν οι Αξιόγραφοι

Τιμωρία ενόχων, πολιτικές αγωγές και το Ταμείο, οι άξονες που θα κινηθεί το 2020 ο Σύνδεσμος

Newsroom K

Σε τρεις άξονες αναμένεται να επικεντρωθεί και το 2020 ο Σύνδεσμος Κατόχων Αξιογράφων, στην τιμωρία των ενόχων, στις πολιτικές αγωγές και στο Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης, τονίζοντας δε για το τελευταίο πως, πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω οικονομικά.

Όσον αφορά στο κομμάτι της ίδρυσης του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης, ψηφίστηκε από τη Βουλή και άρχισε η λειτουργία του. Δικαιούχοι αναπλήρωσης απωλειών είναι οι ιδιώτες κάτοχοι αξιογράφων (φυσικά και νομικά πρόσωπα) με βάση την Ευρωπαϊκή Οδηγία της MiFid II, οι κουρεμένοι καταθέτες, και οι παλαιοί μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου.

Όπως ανέφεραν στην ομιλία διάσκεψης τύπου οι αξιόγραφοι, στην επιτροπή διαχείρισης του Εθνικού ταμείου Αλληλεγγύης συμμετέχουν και οι ίδιοι με εκπροσώπηση και δικαίωμα ψήφου του προέδρου του συνδέσμου, Φοίβου Μαυροβουνιώτη. Οι συνεδρίες γίνονται στο Υπουργείο Οικονομικών υπό την προεδρία του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου. Μέχρι σήμερα στο Ταμείο έχει κατατεθεί το ποσό των €55 εκ. ευρώ μετρητά καθώς και κρατική ακίνητη περιουσία €100 εκ. ευρώ περίπου .Αναμένεται να κατατεθεί ακόμη το ποσό των €40 εκ. που έχει εγκριθεί στον προϋπολογισμό του 2020. «Τα ποσά αυτά στο παρόν στάδιο δεν είναι αρκετά για να αρχίσει η αποζημίωση. Αναμένουμε μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη ενίσχυση του Ταμείου από το κράτος. Ζητήσαμε ήδη απο το Υπουργείο Οικονομικών να καταλήξει στο τελικό ποσό της ζημιάς που έχουν υποστεί αυτοί που δικαιούνται αναπλήρωση των απωλειών τους. Δηλαδή να αφαιρεθούν απο το συνολικό αρχικό ποσό της προκαταρτικής έρευνας θεσμικοί επενδυτές, επαγγελματίες σε χρηματοοικονομικές συναλλαγές, όσοι έκαναν εξώδικη διευθέτηση με τις τράπεζες, αυτοί που έχουν πολιτογραφηθεί ως αντάλλαγμα της απομείωσης του 2013 και άλλοι με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή μείωση του συνολικού ποσού που θα χρειαστεί για την αναπλήρωση των ζημιών μας. Πολύ σύντομα θα ζητήσουμε ως επιτροπή Διαχείρισης του Εθνικού ταμείου Αλληλεγγύης την υποβολή αιτήσεων για όσους επιθυμούν τη συμπερίληψή τους στο ταμείο Αλληλεγγύης με χρονοδιάγραμμα πιθανότατα εντός τριών μηνών απο την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης», κατέληξε ο κ. Μαυροβουνιώτης.

Μεγάλη καθυστέρηση

Σύμφωνα με τους κατόχους αξιογράφων και όσον αφορά στο κομμάτι των αγωγών, αναφέρουν πως είναι πολύ ανησυχητικό το φαινόμενο της μεγάλης καθυστέρησης των υποθέσεών μας σε αντίθεση με αγωγές που κινήθηκαν στην Ελλάδα και εκδικάστηκαν σε περίοδο 20 μηνών. «Οι αποφάσεις των πρωτόδικων δικαστηρίων ήταν εκτελεστέες μέχρι και 70% της αποζημίωσης εάν η Τράπεζα υπέβαλλε έφεση. Με απόφαση του Εφετείου Λαρίσσης καταδικάστηκε η Τράπεζα Κύπρου για μεγάλη ευθύνη και αποζημίωση. Η αποζημίωση περιλάμβανε το αρχικό κεφάλαιο, τόκους και δικηγορικά έξοδα. Αναμένουμε το κράτος να μεριμνήσει για τον εκσυγχρονισμό του αναχρονιστικού δικαστικού καθεστώτος και τη μείωση του χρόνου εκδίκασης των υποθέσεων από δικαστές έμπειρους σε χρηματοοικονομικά θέματα και δίκαιες δίκες».

Επίσης, τονίζουν πως, «οι αποφάσεις δικαστηρίων για αξιόγραφα της Τράπεζας Κύπρου εφόσον είναι δρώσα οικονομική οντότητα και οι κάτοχοι αξιογράφων κερδίσουν τις υποθέσεις θα πρέπει να αποζημιωθούν από την εν λόγω τράπεζα. Αναφορικά με κατόχους αξιογράφων της Λαϊκής Τράπεζας η οποία βρίσκεται ακόμη σε διαδικασία «εξυγίανσης», για αυτούς που θα κερδίσουν τις υποθέσεις στα δικαστήρια θα απαιτήσουμε την υλοποίηση της απόφασης από το κράτος με βάση τη συμφωνία Κυπριακής Δημοκρατίας και Eurogroup. Ως γνωστό η συμφωνία αυτή έγινε ύστερα από εισήγηση του Προέδρου Αναστασιάδη. Βάσει της συμφωνίας αυτής την ευθύνη και υποχρέωση της
αποζημίωσης την έχει η Κυπριακή Δημοκρατία. Υπάρχει γραπτή ερμηνεία απο τον Πρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου ότι το κράτος έχει την ευθύνη της αποζημίωσης εφόσον η τράπεζα δεν δύναται να αποζημιώσει».

Διευκρινίσεις για αποσύρσεις

Τέλος, ο κ. Μαυροβουνιώτης κατά την ομιλία του στη διάσκεψη τύπου ανέφερε πως οι κάτοχοι αξιογράφων οι οποίοι σε συνεννόηση με τους δικηγόρους τους αποφάσισαν ή θα αποφασίσουν να αποσύρουν αγωγές εναντίον κάποιων φορέων, ενημέρωσε τα ακόλουθα:

1. Απόσυρση αγωγής εναντίον της Τράπεζας Κύπρου – Κάθε πλευρά θα πληρώνει τα δικά της δικηγορικά έξοδα
2. Απόσυρση Αγωγής εναντίον της Κεντρικής Τράπεζας – Θα χρεώνονται δικηγορικά έξοδα εάν η υπόθεση είναι σε προχωρημένο στάδιο
3. Απόσυρση αγωγής εναντίον του Γενικού Εισαγγελέα - Δεν θα χρεώνονται δικηγορικά έξοδα εάν είναι αποτέλεσμα ομαδοποίησης της απόφασης απόσυρσης αγωγών.
4. Απόσυρση αγωγών εναντίον της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς – Εάν είναι σε αρχικό στάδιο δεν θα χρεώνονται δικηγορικά έξοδα
5. Απόσυρση αγωγής εναντίον της Λαϊκής - Εκεί όπου υπό τις ειδικές περιστάσεις, ο Διαχειριστής κρίνει, κατόπιν σχετικής νομικής συμβουλής, ότι ενδείκνυται απόσυρση της αγωγής χωρίς έξοδα, θα το πράττει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση