ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η στιγμή της έντασης πατατοπαραγωγών - Αστυνομίας έξω από το Προεδρικό (βίντεο)

Οι διαδηλωτές ήρθαν σε αντιπαράθεση με την Αστυνομία όταν οι πρώτοι ζήτησαν να εισέλθουν στο Προεδρικό και να μιλήσουν με κάποιον αξιωματούχο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ένταση προκλήθηκε κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας των πατατοπαραγωγών και των σιτοπαραγωγών έξω από το Προεδρικό Μέγαρο. Συγκεκριμένα οι διαδηλωτές ήρθαν σε αντιπαράθεση με την Αστυνομία όταν οι πρώτοι ζήτησαν να εισέλθουν στο Προεδρικό και να μιλήσουν με κάποιον αξιωματούχο. 

Η διαμαρτυρία βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 11 το πρωί. Οι γεωργοί ξεκίνησαν στις 10 περίπου το πρωί πορεία διαμαρτυρίας με τα γεωργικά τους οχήματα από το ΓΣΠ με προορισμό το Προεδρικό Μέγαρο.

Οι παραγωγοί διαμαρτύρονται για το ύψος της κρατικής χορηγίας που λαμβάνουν καθώς λένε πως το αυξημένο κόστος παραγωγής θα τους αναγκάσει να φύγουν από τον κλάδο. Η Κυβέρνηση είχε προτείνει κρατική βοήθεια ύψους 4,2 εκατομμυρίων ευρώ με τους παραγωγούς να ζητούν 7 εκ. ευρώ για να μπορούν να καταστούν βιώσιμοι. Όπως καταγγέλλουν επίσης, ο Υπουργός Γεωργίας Πέτρος Ξενοφώντος, επικοινώνησε με τους επικεφαλής των οργανώσεων ζητώντας τους να μην διαμαρτυρηθούν έξω από το Προεδρικό, κάτι που αν έπρατταν θα απέσυρε την πρόταση της Κυβέρνησης.

Ο Πρόεδρος του Παναγροτικού Συνδέσμου Κυριάκος Καϊλάς, σε δηλώσεις του στην εκδήλωση διαμαρτυρίας είπε πως στις διαβουλεύσεις αργά χθες βράδυ είχε προσφερθεί το ποσό των 4,2 εκ. ευρώ, δηλαδή γύρο στα 6 ευρώ το δεκάριο στα σιτηρά και 45 ευρώ για τις πατάτες, κάτι το οποίο απορρίφθηκε από τους δύο κλάδους.

Όπως είπε, οι ζημιές των σιτοπαραγωγών ήταν γύρω στα 27 ευρώ και έβαλαν ως κόκκινη γραμμή οι παραγωγοί τα 10 ευρώ, και οι πατατοπαραγωγοί από τα 160 ευρώ που ήταν η ζημιά τους ανά δεκάριο, ζήτησαν 100 ευρώ ώστε να καταλήξουν κοντά στα 90 ευρώ.

Πρόσθεσε πως σήμερα, ο Υπουργός μόλις άκουσε πως οι κινητοποιήσεις θα γίνονταν έξω από το Προεδρικό, πήρε τηλέφωνο τον ίδιο όπως και τον Πρόεδρο των πατατοπαραγωγών, αναφέροντας τους πως η πρόταση της Κυβέρνησης αποσύρεται.

«Εμείς δεν λειτουργούμε τιμωρητικά, ήρθαμε ειρηνικά να διεκδικήσουμε εκείνο που δικαιούται σήμερα ο αγρότης και όταν ζητήσαμε από τα 4,2 εκ. τα 7 εκ. ευρώ ήταν για να ικανοποιηθούν όλοι οι κλάδοι. Είναι άδικο σήμερα να στοχοποιείται ο αγρότης», είπε και πρόσθεσε πως σήμερα πολλοί αγρότες που βρίσκονται στα ορεινά δεν κατάφεραν να παρευρεθούν στη διαμαρτυρία.

Ερωτηθείς αν την εκδήλωση στηρίζουν όλες οι αγροτικές οργανώσεις, ο κ. Καϊλάς είπε πως η ΠΕΚ και η Παναγροτική θεωρούν ότι τα ποσά που έχουν προσφερθεί είναι ικανοποιητικά. Ωστόσο οι αγρότες των οργανώσεων αυτών τα έχουν απορρίψει και βρίσκονται σήμερα στην εκδήλωση. Είναι καλό, όπως ανέφερε, να προβληματιστούν οι ηγεσίες των δύο οργανώσεων αυτών.

Ο κ. Καϊλάς είπε στη συνέχεια πως οι αγρότες θα παραμείνουν έξω από το Προεδρικό μέχρι να έχουν αποτέλεσμα και να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους, που είναι η κρατική στήριξη να ανέβει στα 7 εκ. ευρώ και να καλυφθούν όλοι οι αγρότες, και αυτονόητα, η βοήθεια αυτή να δοθεί πριν τα Χριστούγεννα.

 

Υπάρχουν οι μηχανισμοί, όπως είπε, για να καταβληθεί η βοήθεια, και τόνισε πως οι αγρότες δεν μπορούν να μεταφέρουν όλο το κόστος παραγωγής το οποίο προήλθε από εξωγενείς παράγοντες εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, στους καταναλωτές. Θα πρέπει, όπως ανέφερε, μέρος αυτού του κόστους να το επωμιστούν οι ίδιοι οι παραγωγοί όπως και οι καταναλωτές, αλλά το μεγαλύτερο θα πρέπει να το αναλάβει το κράτος.

«Αν δεν το πράξουν αυτό, όχι μόνο θα φύγουμε από το επάγγελμα, αλλά δεν θα υπάρχουν κυπριακά προϊόντα», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος των πατατοπαραγωγών Ανδρέας Κάρυος, είπε πως πρέπει να παραμείνουν στην εκδήλωση διαμαρτυρίας μέχρι να δουν ανταπόκριση καθώς το κράτος, όπως είπε, λειτουργεί εκδικητικά. Το να αποσυρθεί ένα ποσό το οποίο είχε προταθεί μετά από όλα όσα έγιναν, σημαίνει πως ο Υπουργός λειτουργεί εκδικητικά γιατί για μια φορά οι γεωργοί αποφάσισαν να κατέλθουν σε διαμαρτυρία, είπε.

Πρόσθεσε ακόμη πως το ποσό το οποίο έχει προτείνει η Κυβέρνηση δεν μπορεί να βοηθήσει να συνεχίσουν το επάγγελμα τους. «Πρέπει να ακουστούμε, τουλάχιστον να φτάσει το ποσό σε ένα ύψος ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε και του χρόνου σε αυτό το επάγγελμα», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση