ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επ. Εμπορίου: Προς αποδοχή αναπομπής και νέας πρότασης νόμου για καταχρηστικές ρήτρες

Η Νομική Υπηρεσία ξεκαθάρισε πως ακόμη και διαφοροποιημένη παρουσιάζει προβλήματα συμβατότητας

ΚΥΠΕ

Προς την κατεύθυνση της αποδοχής της αναπομπής του νόμου για την προστασία πολύ μικρών επιχειρήσεων από τις καταχρηστικές ρήτρες και έγκρισης νέας πρότασης νόμου με διαφοροποιημένο προοίμιο, κινείται η κοινοβουλευτική επιτροπή Εμπορίου.

Ωστόσο, η Νομική Υπηρεσία διά του εκπροσώπου Δημήτρη Λυσάνδρου ξεκαθάρισε πως ακόμη και η διαφοροποιημένη πρόταση νόμου παρουσιάζει προβλήματα συμβατότητας και το ενωσιακό δίκαιο, αλλά και συγκρούεται με το Σύνταγμα.

Η Νομική Υπηρεσία δεν μπορεί εκ προοιμίου να τοποθετηθεί, είπε, σημειώνοντας πως αν η Βουλή απορρίψει την αναπομπή τότε η επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι να αναφέρει το νόμο στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής, που συνήλθε για να εξετάσει την αναπομπή, ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, έθεσε τις εναλλακτικές που υπάρχουν.

«Η θέση της εκτελεστικής εξουσίας είναι ξεκάθαρη, αν η Βουλή επιμείνει (στην απόρριψη της αναπομπής) αλλά με τρόπο που αίρονται οι συγκρούσεις με το Σύνταγμα και το ενωσιακό δίκαιο, (ο Πρόεδρος), ασχέτως των όποιων διαφωνιών, δεν θα έχει επιλογή παρά να το υπογράψει.

«Αν από την άλλη η Βουλή επιμένοντας δεν φροντίσει να αρθούν τα αντισυνταγματικά κωλύματα τότε ο Πρόεδρος θα κάνει αναφορά του νόμου», είπε.

Ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε πως η εκτελεστική εξουσία δεν συμφωνεί με την πρόταση και ότι η διαφωνία του ΥΠΟΙΚ είναι καταγεγραμμένη και δεν είναι άσχετη με τις συνταγματικές πτυχές και τη συμβατότητα των προνοιών της πρότασης με το ενωσιακό δίκαιο.

«Δεν μπορεί να λαμβάνει είτε η εκτελεστική εξουσία ή οποιοσδήποτε άλλος πολιτική θέση ασχέτως με το Σύνταγμα και το ενωσιακό δίκαιο. Άσχετα αν κάποιος διαφωνεί, οφείλει το θέμα της συμβατότητας να έχει καθοριστικό λόγο στη διαμόρφωση της πολιτικής άποψης», είπε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ανδρέας Κυπριανού είπε πως ετοιμάστηκε αναδιαμορφωμένη πρόταση νόμου με διαφοροποιημένο προοίμιο, το οποίο καταρτίστηκε σε συνεργασία με τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο Παύλο Ιωάννου.

Ο ίδιος ο κ. Ιωάννου εισηγήθηκε στην Επιτροπή όπως γίνει αποδεκτή η αναπομπή του νόμου και επανέλθει το Σεπτέμβριο με αναδιατυπωμένη πρόταση, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα συνταγματικότητας.

Εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε ότι εκ πρώτης όψεως το προοίμιο παρουσιάζεται βελτιωμένο, για να προσθέσει ωστόσο πως η ΚΤΚ δεν θα είχε ένσταση νοουμένου ότι η πρόταση είναι προς την ορθή κατεύθυνση και δεν υπάρχουν προβλήματα συνταγματικότητας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση