ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εσωτερικός τουρισμός - Ποιες περιοχές επιλέγουν οι Κύπριοι

Οι δημοφιλέστεροι προορισμοί και η περίπτωση των κατεχομένων

Του Μάριου Χριστοφή

Τις παράλιες περιοχές επιλέγουν οι περισσότεροι Κύπριοι για τις εγχώριες, καλοκαιρινές διακοπές τους, ενώ την ίδια ώρα, υπάρχουν και αυτοί που προτιμούν τα κατεχόμενα. Σχετικά με τις τιμές των ξενοδοχείων, αυτές φαίνεται να είναι ελαφρώς πιο υψηλές σε σχέση με την περσινή χρονιά. 

Σε δηλώσεις του στην «Κ» ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης ανέφερε ότι οι περισσότεροι Κύπριοι επιλέγουν τα παραλιακά μέτωπα με πρώτο λόγο την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου (Αγία Νάπα και Πρωταράς) μαζί με την Πάφο. Κατά δεύτερο λόγο επιλέγουν τη Λεμεσό και τη Λάρνακα αλλά και τα ορεινά, τα οποία έχουν ιδιαίτερη ζήτηση λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Ο κ. Ρουσουνίδης ανέφερε πως η φετινή χρονιά είναι μια αντανάκλαση της περσινής, ωστόσο μία πιθανή ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα.

Κοντά στο 100% η πληρότητα

Παρόλο που οι τιμές είναι ελαφρώς πιο υψηλές σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, η διαθεσιμότητα των καταλυμάτων, σύμφωνα με στοιχεία της πλατφόρμας «Booking com» για τον μήνα Αύγουστο είναι πολύ περιορισμένη. Ενδεικτικά για την περίοδο από 8 Αυγούστου έως 31 Αυγούστου στον Πρωταρά η πληρότητα φτάνει το 99% και ακολουθούν Αγία Νάπα, Πάφος και Λάρνακα με ποσοστό πληρότητας 98%. Αναφορικά με τις ορεινές περιοχές, η πληρότητα στην Κακοπετριά είναι 96% για τη συγκεκριμένη περίοδο, με τη Λεμεσό να ακολουθεί στο 91%.

Ψηλά τα ποσοστά πληρότητας στα κατεχόμενα

Όσον αφορά τα κατεχόμενα και την τουριστική κίνηση εκεί, σύμφωνα με την επισκόπηση του τ/κ Τύπου από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, η μέση πληρότητα των τουριστικών καταλυμάτων συνέχισε την ανοδική της πορεία τον Ιούνιο, έστω και ελαφρά. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η πληρότητα τον έκτο μήνα παραμένει στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας πενταετίας.

Σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις, το μέσο ποσοστό πληρότητας των ξενοδοχείων την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου ήταν 39,6%. Την ίδια περίοδο το 2023 η μέση πληρότητα ήταν 36,2%, το 2022 32,1%, το 2021 10,4% και το 2020 24,7%. Τα στοιχεία έδειξαν ότι η μηνιαία πληρότητα τον Ιούνιο του 2024 ήταν 49,6%, σε σύγκριση με 51,7% τον ίδιο μήνα πέρυσι και 50,2% το 2022. Παρά την αύξηση της μέσης πληρότητας, αξίζει να σημειωθεί ότι ούτε τα μισά ξενοδοχεία δεν ήταν γεμάτα τον Ιούνιο.

Τα ποσοστά πληρότητας ήταν 28,7% τον Ιανουάριο, 35,5% τον Φεβρουάριο, 37,3% τον Μάρτιο, 40,2% τον Απρίλιο και 45,7% τον Μάιο. Το επίπεδο πληρότητας τον Ιούνιο υπολογίζεται γύρω στο 50% εδώ και πολλά χρόνια. Το υψηλότερο ποσοστό μέχρι σήμερα ήταν 57% τον Ιούνιο του 2019».

Φαινόμενο που διογκώνεται

Για την επιλογή των κατεχομένων από Κύπριους για τις διακοπές τους, ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ κ. Ρουσουνίδης τόνισε στην «Κ» «είναι ένα φαινόμενο το οποίο χρόνο με το χρόνο διογκώνεται δυστυχώς, αλλά ταυτόχρονα είναι πολύ περιορισμένα αυτά που μπορείς να κάνεις. Το κύριο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι η ενημέρωση και η παρακίνηση των ταξιδιωτικών μας εταίρων για περιορισμό του φαινομένου».

Ο κίνδυνος των παραπλανητικών πληροφοριών 

Οι καταναλωτές καλούνται να είναι προσεκτικοί σχετικά με τις κρατήσεις των δωματίων τους στα ξενοδοχεία ή στα τουριστικά καταλύματα καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος της αθέμιτης εμπορικής πρακτικής. Όπως δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης εάν υπάρχει παραπλανητική πληροφορία π.χ. υπηρεσίες που θα πρόσφεραν στους καταναλωτές και εντέλει δεν δόθηκαν ή δεν ήταν οι αναμενόμενες, τότε ο καταναλωτής μπορεί να καταγγείλει το ξενοδοχείο στην Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή που εφαρμόζει τον νομό. Η συγκεκριμένη Υπηρεσία, σύμφωνα με τον κ. Δρουσιώτη έχει δικαίωμα να επιβάλλει στο υποστατικό πολύ υψηλά πρόστιμα. Για τα παραπάνω παράπονα έως τώρα έχουν υπάρξει συνολικά 14 καταγγελίες.

Εν τω μεταξύ σχετικά με πλατφόρμα που παρέχει δυνατότητα κράτησης καταλύματος, στην οποία οι καταναλωτές έκαναν κανονικά κράτηση και τελικά δεν υπήρχε διαθέσιμο δωμάτιο, οι καταγγελίες ανέρχονται στις 18, ενώ όσον αφορά τη δυνατότητα κράτησης πέραν των 2 διανυκτερεύσεων σε ξενοδοχεία που βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές, σημειώθηκαν 21 περιπτώσεις. Τα στοιχεία αυτά αφορούν την περίοδο 1.1.2024 μέχρι 7.8.2024.

Σε επικοινωνία της «Κ» με τη Στατική Υπηρεσία σχετικά με επίσημα στοιχεία για τους πρώτους μήνες του καλοκαιριού μας αναφέρθηκε πως τα εν λόγω στοιχεία δεν είναι ακόμη έτοιμα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μάριου Χριστοφή

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση