ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ετήσια αύξηση 11.2% κατέγραψε ο ΣΠΟΔ τον Ιούνιο

Ο θετικός ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ αποδίδεται στις βελτιωμένες προσδοκίες που δημιούργησε η σημαντική πρόοδος στις εκστρατείες εμβολιασμού

ΚΥΠΕ

Ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ) της Κύπρου κατέγραψε ετήσια αύξηση 11,2% τον Ιούνιο του 2021 φτάνοντας σε επίπεδο 108,0, μετά από ετήσιες αυξήσεις 10,6% το Μάϊο και 5,5% τον Απρίλιο (με βάση τα πιο πρόσφατα και αναθεωρημένα δεδομένα).

Ο Δείκτης που δημιουργήθηκε από την Ελληνική Τράπεζα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, καταγράφει θετικό ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης, το δεύτερο τρίμηνο του 2021 έπειτα από τις αρνητικές επιπτώσεις που υπέστη η κυπριακή οικονομία από την πανδημία του κορωνοϊού το προηγούμενο τρίμηνο.

Ο θετικός ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ αποδίδεται στις βελτιωμένες προσδοκίες που δημιούργησε η σημαντική πρόοδος στις εκστρατείες εμβολιασμού. Συγκεκριμένα, τόσο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στην ευρωζώνη όσο και στην Κύπρο ενισχύθηκαν τον Ιούνιο του 2021 με την ενίσχυση του ΔΟΚ στην ευρωζώνη, και ιδιαίτερα στην Κύπρο, να αποδίδεται στη βελτίωση της εμπιστοσύνης στον τομέα των υπηρεσιών.

Παράλληλα, θετική επίδραση στο ΣΠΟΔ και στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα εξακολουθούν να ασκούν μια σειρά από εγχώριους συντελεστές καθώς και οι ισχνές, για την εποχή, αφίξεις τουριστών.

Πρόσθετα, θετικοί εξακολουθούν να καταγράφονται οι ετήσιοι ρυθμοί μεγέθυνσης του συνολικού αριθμού πωλητήριων εγγράφων ακινήτων, καθώς και των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες τον Ιούνιο του 2021.

Επιπροσθέτως, προκαταρκτικά στοιχεία υποδεικνύουν την καταγραφή θετικού ετήσιου ρυθμού μεγέθυνσης το Μάιο και Ιούνιο του 2021, τόσο για τον όγκο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και τον όγκο λιανικών πωλήσεων. Γενικά, η άνοδος των πλείστων συνιστωσών του ΣΠΟΔ αντικατοπτρίζει τη σταδιακή ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας.

Περιληπτικά, ο θετικός ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ το δεύτερο τρίμηνο του 2021 προδιαγράφει την πορεία προς ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας. Ωστόσο, η αβεβαιότητα είναι σημαντική, καθώς οι βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές εξακολουθούν να εξαρτώνται από την πορεία της πανδημίας τόσο στην Κύπρο όσο και διεθνώς. Περαιτέρω πληροφορίες αναφορικά με τη μεθοδολογία κατασκευής του ΣΠΟΔ βρίσκονται στην ιστοσελίδα: Cyprus Composite Leading Economic Index (CCLEI). 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση