ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έξοδος της Τρ. Κύπρου στις αγορές με έκδοση Tier 2

Ο τίτλος θα είναι τύπου 10.5NC5,5, δηλαδή 10,5 ετών με μη δυνατότητα ανάκλησης πριν από την πάροδο των πρώτων 5,5 ετών

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Εντολή έδωσε η Τράπεζα Κύπρου στους αναδόχους να προχωρήσουν στην έκδοση τίτλου Tier 2, αλλιώς, ομολόγου δευτεροβάθμιου κεφαλαίου μειωμένης εξασφάλισης. Ανάδοχοι της έκδοσης είναι δύο διεθνείς τράπεζες, η Goldman Sachs και η HSBC για την έκδοση του Tier 2, και οι BofA Securities, BNP Paribas, Goldman Sachs International, HSBC και J.P. Morgan ως «Joint Lead Managers». δίχως όμως να κοινοποιείται το μέγεθός του. Εκείνο που κοινοποιήθηκε ωστόσο, είναι η διάρκειά του και θα είναι τύπου 10.5NC5.5 Tier 2. Δηλαδή, 10,5 ετών, με μη δυνατότητα ανάκλησης πριν από την πάροδο των πρώτων 5,5 ετών. Η Τράπεζα Κύπρου προχωρά στην έξοδο στις αγορές με την έκδοση του ομολόγου Tier 2 που θα ενισχύσει τα κεφάλαιά της, μετά το επιτυχημένο –εντός της πανδημίας- deal με την Pimco για το Helix 2, του 1,4 δισ. ευρώ προβληματικών της δανείων. Μία κίνηση που μείωσε κατά πολύ τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά της.

Η «Κ» είχε αναφέρει σε προηγούμενό της ρεπορτάζ πως θα προχωρούσε στην έκδοση ομολόγου Tier 2 η Τράπεζα Κύπρου τον Απρίλιο, για να αναχρηματοδοτήσει παλαιό της δανεισμό που είχε συνάψει το 2017. Το 2017 η Τράπεζα Κύπρου ολοκλήρωσε την έκδοση και την τιμολόγηση ομολόγου δευτεροβάθμιου κεφαλαίου μειωμένης εξασφάλισης ύψους 250 εκατ. ευρώ εντός του ευρωπαϊκού προγράμματος έκδοσης μεσοπρόθεσμων ομολογιακών δανείων (EMTN Programme) της τράπεζας και το ομόλογο τότε έφερε επιτόκιο ύψους 9,25% και διάρκειας 10 ετών (10ΝC5 Notes).

Ενώ για την ακρίβεια η έκδοση του ομολόγου είχε προγραμματιστεί για λίγο μετά το Πάσχα, η Τράπεζα έλαβε μήνυμα από τους αναδόχους –όπως πληροφορείται η «Κ»- την περασμένη Παρασκευή πως το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι υψηλό για μια τέτοια κίνηση. Η πληροφόρηση της εφημερίδας δε, θέλει, το βιβλίο να κλείνει την ερχόμενη Παρασκευή, 16 Απριλίου 2021. Άνοιξε χθες, την Τρίτη, 13 Απριλίου 2021.

Επαναγορά αν θέλουν

Την ίδια ώρα, διαβάζοντας τη σχετική ανακοίνωση των Τραπεζών για την έκδοση, η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε πως, δίνει τη δυνατότητα στους ομολογιούχους που αγόρασαν το Tier 2 του 2017, που η λήξη του είναι το 2027 και που η Τράπεζα έχει δικαίωμα να το επαναγοράσει μετά τον Ιανουάριο του 2022, να το εξαργυρώσουν πριν τον Ιανουάριο του 2022. Και εδώ υπάρχει ένα ενδιαφέρον. Αυτοί που κρατούν το συγκεκριμένο ομόλογο, τους δίνεται η δυνατότητα να το εξαργυρώσουν πριν να φτάσει ο Ιανουάριος του 2022.

Η Τράπεζα αναμένει δηλαδή πως θα «σηκώσει» πιο φθηνό δανεισμό, και θα αγοράσει τον πιο ακριβό δανεισμό που είχε συνάψει τον Ιανουάριο του 2017. Πράγμα πολύ πιθανό, διότι εκτός του ότι η Τράπεζα βρίσκεται σε πολύ καλύτερο σημείο τη δεδομένη στιγμή σε σχέση με το σημείο που βρισκόταν τον Ιανουάριο του 2017, πλέον εν μέσω πανδημίας το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι τεράστιο για τέτοιες εκδόσεις. Η Τράπεζα μπορεί να το εκμεταλλευθεί καταλλήλως, άρα και να κερδίσει σε αυτό το περιβάλλον. Σημειώνεται πως είναι δικαίωμα του ομολογιούχου να ζητήσει εξαργύρωση (εθελοντικά) και όχι της Τράπεζας Κύπρου.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση