ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ευθύνες πριν και μετά το 2013 για την κατάρρευση ΣΚΤ

Το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού υπολογίζεται πως θα παραδοθεί στον Γενικό Εισαγγελέα

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η ολοκλήρωση των δημόσιων ακροάσεων της ερευνητικής επιτροπής για τα αίτια κατάρρευσης του Συνεργατικού πιστωτικού τομέα, μπορεί να μείωσε την ένταση του δημοσίου ενδιαφέροντος, ωστόσο το έργο της Επιτροπής Αρέστη συνεχίζεται κανονικά. Τα τρία μέλη της ερευνητικής επιτροπής, Γιώργος Αρέστη πρόεδρος, Γιώργος Χαραλάμπους και Γιώργος Γεωργίου μέλη, συνεχίζουν από τα μέσα περασμένου Δεκεμβρίου τη μελέτη και συγγραφή του πορίσματος. Ένα πόρισμα που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Κώστα Κληρίδη, τέλη Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στην διάθεσή της η «Κ», η πορεία του έργου που επιτελείται, φαίνεται να εξελίσσεται ομαλά με τα τρία μέλη της επιτροπής να έχουν διεξέλθει το ήμισυ του συνολικού έργου που έχουν ενώπιόν τους. Το έργο μελέτης και καταγραφής των συμπερασμάτων των μελών της επιτροπής, περιγράφεται ως ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία, μιας και εκτός των άλλων θα πρέπει να εντοπισθεί το μαρτυρικό υλικό εκείνο στο οποίο θα γίνεται παραπομπή στο τελικό κείμενο του πορίσματος.

70 χιλιάδες σελίδες

Τα μέλη της Επιτροπής από την τετράμηνη διάρκεια των δημοσίων ακροάσεων, φαίνεται να έχουν σχηματίσει μια γενική άποψη για την κατεύθυνση και τα πρόσωπα προς τα οποία θα κινηθεί το πόρισμα της επιτροπής. Ωστόσο, η εικόνα που υπάρχει θα πρέπει να συνοδεύεται από στοιχεία των καταθέσεων, που έχουν ληφθεί. Το υλικό που έχει συλλεχθεί και μελετάται από την επιτροπή, ανέρχεται στις 70.000 σελίδες.

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε από τους υπολογισμούς που γίνονται, με βάση τους ρυθμούς εργασίας, η συγγραφή του πορίσματος υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί αρχές του δεύτερου δεκαημέρου Φεβρουαρίου. Το τελικό πόρισμα προτού ολοκληρωθεί και παραδοθεί θα πρέπει να ελεγχθεί ως προς τη δομή του, δηλαδή αν τα όσα καταγράφονται συνάδουν με τις παραπομπές που θα γίνονται. Η εναπομείνασα εργασία θα αφορά, κυρίως ζητήματα δομής και ρετουσαρίσματος του κειμένου.

Ο προσανατολισμός

Ένα κομμάτι του όλου έργου που επιτελείται, με έντονο ενδιαφέρον, είναι αν στην παρούσα φάση τα τρία μέλη έχουν ξεκάθαρο προσανατολισμό σε πρόσωπα και καταστάσεις που ενδεχομένως να οδήγησαν τον Συνεργατικό πιστωτικό τομέα στην κατάρρευση. Στο συγκεκριμένο ερώτημα ουδείς από τα μέλη της επιτροπής μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα. Πέρα από τη γενική θεώρηση των πραγμάτων, όπως προκύπτει από λήψη καταθέσεων, τεκμηριωμένα δεν μπορούν να γίνουν υποδείξεις.

Όπως υποστηρίζεται, το τοπίο, ως προς το ζητούμενο των ερευνών, θα έχει ξεκαθαρίσει με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης σύνταξης του πορίσματος, προς το τέλος του πρώτου δεκαημέρου Φεβρουαρίου, αρχές του δεύτερου. Αυτό που φαίνεται να έχει ξεκαθαρίσει στα μέλη της επιτροπής είναι πως για την κατάσταση στην οποία περιήλθε ο Συνεργατισμός στοιχεία έχουν εντοπιστεί και στις δυο επίμαχες περιόδους που διερευνήθηκαν : πριν και μετά το 2013.

Το πόρισμα

Άγνωστο παραμένει ακόμα αν στην τελική μορφή του, το πόρισμα της επιτροπής Αρέστη θα υποδεικνύει συγκεκριμένα πρόσωπα τα οποία από τις καταθέσεις, προκύπτει ότι φέρουν ευθύνες. Μια σκέψη που υπάρχει είναι το πόρισμα να εντοπίζει λάθη και παραλείψεις κάνοντας συγκεκριμένες αναφορές, και το κομμάτι προσωποποίησης των ευθυνών να αφεθεί στον Γενικό Εισαγγελέα ο οποίος θα παραλάβει το πόρισμα για μελέτη και αξιολόγηση. Μια άλλη σκέψη που γίνεται είναι πως σε κάποιες περιπτώσεις η επιτροπή εκ των πραγμάτων θα αναγκασθεί να δείξει προς συγκεκριμένα πρόσωπα. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση τα συμπεράσματα της Επιτροπής, φαίνεται να μην είναι δεσμευτικά για το επόμενο βήμα.

Το κατά πόσο θα υπάρξει συνέχεια με τις έρευνες, θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες αλλά κυρίως από τη μελέτη του πορίσματος από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και αν ο ίδιος κρίνει πως υπάρχουν θέματα που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης. Για να συνεχισθούν οι έρευνες σε επίπεδο ανακριτών, ο Γενικός Εισαγγελέας θα πρέπει να εντοπίσει στοιχεία για ενδεχόμενη διάπραξη αδικημάτων, και αν ναι σε ποια κατηγορία συγκαταλέγονται. Στην περίπτωση ενδείξεων διάπραξης ποινικών αδικημάτων, θα ακολουθεί η νενομισμένη διαδικασία. Δηλαδή ο διορισμός ανακριτών για τη λήψη καταθέσεων. Ωστόσο όλα αυτά θα ξεκαθαρίσουν μετά την παράδοση του πορίσματος που υπολογίζεται περί τα τέλη Φεβρουαρίου το αργότερο αρχές Μαρτίου.

Το έργο της επιτροπής

Οι δημόσιες ακροάσεις της επιτροπής Αρέστη ξεκίνησαν στις 3 Αυγούστου 2018 και η αυλαία έπεσε στις 12 Δεκεμβρίου, του ιδίου έτους. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 40 ανοικτές δημόσιες ακροάσεις, στο συνεδριακό κέντρο «Φιλοξενία» και από την επιτροπή πέρασαν 75 μάρτυρες, πρώην και νυν στελέχη του Συνεργατισμού άλλοι αξιωματούχοι καθώς και πολιτικά πρόσωπα πριν και μετά το 2013.

Η ερευνητική Επιτροπή έκανε πρεμιέρα με τους Γιώργο Στροβολίδη (πρώην μέλος Εποπτείας ΣΚΤ) και Μάριο Κληρίδη (πρώην Γενικός Διευθυντής ΣΚΤ) και ολοκλήρωσε το έργο της με τους Ερωτόκριτο Χλωρακιώτη (πρώην Γενικός Διευθυντής ΣΚΤ), Τάκη Ταουσιάνη (πρώην πρόεδρο Επιτροπείας ΣΚΤ) και Μάριο Κληρίδη. Η επιτροπή είχε δεσμεύσει την 17 Δεκεμβρίου ως τελευταία μέρα εργασιών της, με την εκ νέου παρουσία του υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη. Ωστόσο, η εν λόγω συνεδρία ακυρώθηκε αφού η επιτροπή έκρινε πως δεν είναι τελικά απαραίτητη μια δεύτερη εμφάνιση του Υπουργού Οικονομικών. Στις 22 Δεκεμβρίου 2018 η επιτροπή πήρε τελικά στα χέρια της, μέσω της Κεντρικής Τράπεζας έγγραφα από τον Ευρωπαϊκό Εποπτικό Μηχανισμό (SSM). Ο όγκος των εγγράφων είναι πέριξ των 800 σελίδων, και θα τύχουν άμεσα της ιδιαίτερης προσοχής της ερευνητικής επιτροπής, όπως ανακοινώθηκε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση