ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γερμανία: Προς νέα πτώση η βιομηχανική παραγωγή

Η ενεργειακή κρίση πέρασε, αλλά η μείωση της ζήτησης συνεχίζει να πλήττει τις βιομηχανίες

Kathimerini.gr

Πέρυσι η ενεργειακή κρίση που «χτύπησε» τη Γερμανία ανάγκασε τα εργοστάσια της χώρας να μειώσουν την παραγωγή τους, είτε επρόκειτο για χημικά είτε για μέταλλα και μηχανήματα. Φέτος οι περικοπές στην παραγωγή συνεχίζονται. Ομως αυτή τη φορά οι λόγοι δεν πρέπει να αναζητηθούν στο υψηλό ενεργειακό κόστος, αλλά στην ασθενή ζήτηση. Πλέον, τα αίτια της βιομηχανικής ύφεσης είναι βαθύτερα.

Οι τιμές-ρεκόρ στην ενέργεια, που πυροδοτήθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αποτελούν πλέον παρελθόν, αλλά η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών πλήττει τώρα τη ζήτηση. Ετσι, η S&P Global Commodity Insights εκτιμά ότι η χρήση φυσικού αερίου από τις βιομηχανίες της Ευρώπης θα παραμείνει σε επίπεδα περίπου 20% χαμηλότερα από το 2021.

«Δεν έχει να κάνει με τις τιμές πια, αλλά με τις οικονομικές συνθήκες», σημειώνει η Ερίσα Πάσκο, αναλύτρια φυσικού αερίου της Energy Aspects, σύμφωνα με το Bloomberg. «Βλέπουμε ακόμη σημαντική αδυναμία και αβεβαιότητα».

Στο βιομηχανικό πάρκο Gendorf, μία ώρα έξω από το Μόναχο, όπου 4.000 άτομα δουλεύουν για εταιρείες χημικών, όπως οι 3M, Clariant και Westlake Vinnolit, οι επιπτώσεις είναι εμφανείς. Το πάρκο εξαρτάται από το φυσικό αέριο για να καλύψει τις ανάγκες του για ηλεκτρικό ρεύμα άνω του 1 TWh τον χρόνο, δηλαδή όσο θα ήταν αρκετό για να προμηθεύσει 300.000 νοικοκυριά. Ομως φέτος θα χρειαστεί λιγότερο φυσικό αέριο.

Παρότι οι τιμές του φυσικού αερίου –που πέρυσι έκαναν μέρος της βιομηχανικής παραγωγής ζημιογόνο– έχουν μειωθεί κατά 80%, εντούτοις το πιο ενεργοβόρο κομμάτι της γερμανικής βιομηχανίας δείχνει να δυσκολεύεται περισσότερο από άλλους τομείς της μεταποίησης. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα χημικά, με την Ενωση VCI να προβλέπει ότι η παραγωγή (εξαιρουμένων των φαρμάκων) θα μειωθεί κατά 11% το 2023.

Η Γερμανία ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την αδυναμία της βιομηχανίας στην Ευρώπη. Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία ξεκίνησε το τρίτο τρίμηνο με την πιο απότομη μείωση των βιομηχανικών παραγγελιών που έχει καταγραφεί από την πανδημία του 2020. Η συρρίκνωση της γερμανικής βιομηχανίας εκτιμάται ότι είναι τόσο σοβαρή ώστε θα οδηγήσει την οικονομία –που μόλις βγήκε από την ύφεση– σε τριμηνιαία πτώση, σύμφωνα με δημοσκόπηση αναλυτών που πραγματοποίησε το Bloomberg.

Επειτα από τις τεράστιες επενδύσεις στο LNG, ο κίνδυνος ελλείψεων φυσικού αερίου θεωρείται μικρός για φέτος τον χειμώνα. Ομως, αυτός ο φόβος έχει αντικατασταθεί από ανησυχίες για μια βαθύτερη ύφεση, οι οποίες έκαναν τις γερμανικές επιχειρήσεις διστακτικές να αυξήσουν την παραγωγή τους και πάλι.

Υπάρχουν, ωστόσο, και κάποια κομμάτια της παραγωγής που αντιστέκονται στην απαισιοδοξία. Η Yara International, η μεγαλύτερη εταιρεία λιπασμάτων της Ευρώπης, εξακολουθεί να περιμένει ισχυρότερη ζήτηση για αμμωνία για το υπόλοιπο του έτους. Αυτή τη στιγμή η εταιρεία έχει περικόψει μόνο το 10% της παραγωγής της στην Ευρώπη, έναντι 30% στις αρχές του έτους. «Η μεταβλητότητα στις τιμές προκαλεί στρεβλώσεις στην αγορά», λέει στο Bloomberg ο Μάγκνους Ανκαρστραντ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος επιχειρηματικής ανάπτυξης της Yara. «Αλλά τελικά οι αγρότες και οι διανομείς πρέπει να αγοράσουν, γιατί η αγορά θα χρειαστεί λιπάσματα για να παράγει τα τρόφιμα που χρειάζεται ο κόσμος».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση