ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η άνοδος των τιμών στρέφει τους Γερμανούς στον χρυσό

Παρά την αυξημένη ζήτηση, οι τιμές του χρυσού έχουν υποχωρήσει κατά 7% σε σύγκριση με τις αρχές Ιουνίου

Kathimerini.gr

Με το τραυματικό παρελθόν του υπερπληθωρισμού που γνώρισε η Δημοκρατία της Βαϊμάρης πριν από έναν αιώνα, οι Γερμανοί έχουν παγιωμένα αντανακλαστικά ενός φόβου απέναντι στην άνοδο των τιμών, πολύ μεγαλύτερου από εκείνον άλλων λαών. Η επιτάχυνση που σημειώνουν οι τιμές στρέφει συλλήβδην του Γερμανούς επενδυτές στον χρυσό.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, η ζήτηση της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας για το λαμπρότερο των μετάλλων έφθασε το πρώτο εξάμηνο του έτους στα υψηλότερα επίπεδα που έχει σημειώσει από το 2009 και μετά. Ειδικότερα, η ζήτηση για ράβδους χρυσού και χρυσά νομίσματα σημείωσε αύξηση 35% το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σύγκριση με το προηγούμενο εξάμηνο, όταν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα η αντίστοιχη αύξηση στον υπόλοιπο κόσμο δεν υπερέβη το 20%.

«Έχουμε μακρά ιστορία μεγάλου φόβου για τον πληθωρισμό, ενός φόβου που έχει διεισδύσει στον γενετικό μας κώδικα», τονίζει ο Ραφαέλ Σέρερ, γενικός διευθυντής της εταιρείας εμπορίας χρυσού Philoro Edelmetalle GmbH, ενώ υπογραμμίζει πως τους τελευταίους μήνες ο πληθωρισμός επιταχύνεται και εξωθεί τους Γερμανούς στο ασφαλές καταφύγιο του πολύτιμου μετάλλου. Οι πωλήσεις της εταιρείας του έχουν αυξηθεί κατά 25% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, οπότε είχαν ήδη εκτιναχθεί στα ύψη.

Με την άρση των περιοριστικών μέτρων στην αρχή του καλοκαιριού και την επανεκκίνηση της γερμανικής οικονομίας, ο πληθωρισμός στη χώρα σημείωσε άλμα τον περασμένο μήνα φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας. Οπως σημειώνει ο Ραφαέλ Σέρερ, τα επίμονα αρνητικά επιτόκια στην Ευρώπη καθιστούν πολύ πιο ελκυστικά τα περιουσιακά στοιχεία που δεν έχουν αποδόσεις, όπως για παράδειγμα ο χρυσός. Από την πλευρά του ο Αλεξάντερ Ζάμπφε, διαπραγματευτής στη βιομηχανία επεξεργασίας χρυσού Heraeus Metals Germany GmbH & Co, τονίζει πως ο χρυσός «έπαιζε ανέκαθεν σημαντικό ρόλο μεταξύ των Γερμανών επενδυτών, αλλά τώρα υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον και αυτό καθίσταται πιο φανερό».

Παρά την αυξημένη ζήτηση, όμως, οι τιμές του χρυσού έχουν υποχωρήσει κατά σχεδόν 7% σε σύγκριση με τις αρχές Ιουνίου. Ο λόγος είναι ότι η αγορά προεξοφλεί πως η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει τις αγορές ομολόγων που οδήγησαν στην εκτόξευση του μετάλλου το περασμένο έτος, στο ιστορικό ρεκόρ των 2.000 δολαρίων η ουγγιά. Τα βλέμματα είναι τώρα στραμμένα στη συνεδρίαση των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών του κόσμου, που φέτος διεξάγεται ψηφιακά εξαιτίας της πανδημίας, και ενώ έχουν προηγηθεί επί εβδομάδες φημολογίες περί επικείμενης μείωσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Στην Ευρωζώνη, αντιθέτως, δεν υπάρχουν προσδοκίες για αλλαγή στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, δεδομένου ότι η τράπεζα έχει επανειλημμένως τονίσει διά στόματος της προέδρου της Κριστίν Λαγκάρντ ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα έως ότου υπερβεί ο πληθωρισμός τον στόχο του 2%. Αυτό σημαίνει πως η ζήτηση για χρυσό μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω στη Γερμανία, ακόμη και αν αποκλιμακωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις στη χώρα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X