ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 09:39
 

Η επίθεση στη Σ. Αραβία βάζει φωτιά στις τσέπες των καταναλωτών

Αυξήσεις στα τιμολόγια της ΑΗΚ και στα καύσιμα αναμένονται το επόμενο διάστημα

Newsroom K

Των Απόστολου Τομαρά και Παναγιώτη Ρουγκάλα

Στον απόηχο της επίθεσης στην καρδιά της πετρελαϊκής βιομηχανίας της Σαουδικής Αραβίας, ο πλανήτης κινείται στους ρυθμούς αύξησης του μαύρου χρυσού στις διεθνείς αγορές. Η ανιούσα που καταγράφει η τιμή του πετρελαίου γίνεται ήδη αισθητή στις παγκόσμιες αγορές. Επί του παρόντος ουδείς είναι σε θέση να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις για το μέγεθος των αυξήσεων που θα έχουν ως επιστέγασμα τις τσέπες των καταναλωτών. Όπως επισημαίνουν διεθνείς αναλυτές, οι τιμές του πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά εξαρτώνται από την απάντηση που θα δοθεί στο ερώτημα, πότε η Σαουδική Αραβία θα είναι σε θέση να αποκαταστήσει τις ζημιές στις υποδομές της επιχείρησης πετρελαίου Aramco μετά τις επιθέσεις του περασμένου Σαββάτου. Για την ώρα την εμφάνισή τους έχουν κάνει, μόνο σενάρια αναλυτών που δίνουν μια σχετική εικόνα σε συνάρτηση με το χρόνο διατήρησης της υφιστάμενης κατάστασης.

Έρχονται αυξήσεις

Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν στην «Κ» αρμόδιοι, στην Κύπρο οι πιθανές επιπτώσεις αναμένεται να γίνουν αισθητές του επόμενους δύο μήνες

Στην Κύπρο η μείωση της παραγωγής μαύρου χρυσού στη Σαουδική Αραβία, κατά το ήμισυ αναμένεται να γίνει αισθητή στους καταναλωτές, στην καλύτερη περίπτωση σε δυο μήνες σε δυο προϊόντα. Τα τιμολόγια της Αρχής Ηλεκτρισμού και στα πρατήρια καυσίμων. Ωστόσο το μέγεθος των ενδεχόμενων αυξήσεων θα εξαρτηθεί από το χρόνο επιστροφής της παραγωγής πετρελαίου σε κανονικές συνθήκες.

Στην περίπτωση της ΑΗΚ, ο οργανισμός παραλαμβάνει έως και δυο φορτία μηνιαίως σε περιόδους όπου η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας είναι αυξημένη (καλοκαιρινούς και χειμερινούς μήνες). Φορτία τα οποία παραλαμβάνονται με καθυστέρηση δυο μηνών περίπου από την ημερομηνία παραγγελίας. Εάν π.χ μεσούσης του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με την παραγωγή πετρελαίου η ΑΗΚ προμηθευτεί καύσιμο παραγωγής, το κόστος αγοράς θα μετακυλήσει στα τιμολόγια μετά από δυο μήνες. Στην ίδια λογική το καύσιμο παραγωγής που χρησιμοποιείται την παρούσα περίοδο, παραγγέλθηκε πριν από δυο μήνες. Σύμφωνα με πηγές από της ΑΗΚ την παρούσα περίοδο δεν μπορεί να υπολογισθεί το ποσοστό αύξησης του ηλεκτρικού ρεύματος.

Τα σενάρια

Αναλυτές της Goldman Sachs σε μια προσπάθεια να προσδιορίσουν τις διεθνείς επιπτώσεις από την επίθεση στις υποδομές της Σαουδικής Αραβίας, προχώρησαν στην εκπόνηση δυο σεναρίων που δίνουν μια εικόνα για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις και στην Κύπρο. Αν η παραγωγή των 5,7 εκατομμυρίων βαρελιών , αντί για 9,7 που είναι η κανονική διατηρηθεί για περισσότερες από 6 εβδομάδες η τιμή του μαύρου χρυσού θα ξεπεράσει τα 75 δολάρια. Στο σενάριο αυτό θεωρείται βέβαιο πως η ΑΗΚ δεν θα αποφύγει φορτία καυσίμου με την τιμή του πετρελαίου στα ύψη. Το δεύτερο σενάριο της Goldman Sachs είναι το πιο αισιόδοξο μιας και περιορίζει την περίοδο της μειωμένης παραγωγής στις τρείς εβδομάδες. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να ανέβουν κατά 3 με 5 δολάρια το βαρέλι περιορίζοντας έτσι σημαντικά το ενδεχόμενο παραλαβής νέων φορτίων μέσα στην προβληματική περίοδο, παραγωγής πετρελαίου. Οι αναλυτές της Goldman Sachs έδωσαν και ένα τρίτο σενάριο ανεβάζοντας την περίοδο μειωμένης παραγωγής σε τρείς μήνες. Μια τέτοια εξέλιξη εκτιμάται πως θα ανεβάσει την τιμή του πετρελαίου ανά βαρέλι πάνω από τα 75 δολάρια με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η ΑΗΚ

Ένα στοιχείο που φαίνεται να προκαλεί αισιοδοξία στους επιτελείς της ΑΗΚ είναι πως την περίοδο αυτή η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας είναι μειωμένη που σε συνδυασμό με πιθανή αποκατάσταση των ζημιών το επόμενο διάστημα να μην προκύψουν ανάγκες για την προμήθεια νέων φορτίων με υψηλές τιμές. Για κάθε φορτίο της ΑΗΚ το πρώτο βασικό στοιχείο είναι η ημερομηνία παράδοσης, όπως μας εξηγήθηκε. Η τιμή αγοράς υπολογίζεται με τις επικρατούσες διεθνείς τιμές του μαζούτ 7 μέρες πριν και 7 μέρες μετά την ημερομηνία παράδοση. Ένας άλλος παράγοντας που διαμορφώνει την τελική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος είναι και η ισοτιμία του δολαρίου διεθνώς.

Οι διεθνείς αγορές

Οι επιθέσεις του Σαββατοκύριακου σε εγκαταστάσεις αργού στη Σαουδική Αραβία έφεραν αναπόφευκτα κατακόρυφες αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου. Χαρακτηριστικά, η τιμή του αργού πετρελαίου αυξήθηκε κατά 8.84% σε μία ημέρα και έφτασε τη Δευτέρα 16 του μηνός στα 59.7 δολάρια το βαρέλι. Αντίστοιχα, η τιμή του πετρελαίου Brent ανέβηκε και αυτή, κατά 9.91%, αγγίζοντας τα 66.2 δολάρια το βαρέλι. Το αργό πετρέλαιο έχει να προσεγγίσει τα 60 δολάριο το βαρέλι από τον Απρίλιο του 2019 όπως φαίνεται από το σχετικό γράφημα, ενώ την υψηλότερή του τιμή την τελευταία τετραετία είχε τον Σεπτέμβριο του 2018 που είχε φτάσει κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι. Σύμφωνα με τους εκτιμητές, το συμβάν του Σαββατοκύριακου αναμένεται να φέρει την τιμή του αργού πετρελαίου ξανά σε επίπεδα Σεπτεμβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Επιπλέον 200 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους

«https://www.alphanews.live/cyprus/giannakis-spetsiotis-o-anthropos-poy-diekdikei-gia-toys-hamilosyntaxioyhoys ...»
Αντωνης Φωτεινος  |  08:34

Η τραγωδία στην Τουρκία, η αλληλεγγύη της Ελλάδας και ίσως μια ευκαιρία

«Ούτε πρόκειται να εκτίμησει ο τάγιπ .... Πάντως και δεν ξέρετε πως μιλά για τον δυτικό πολιτισμό ... ...»
Ούτε ένα στο εκατομμυρίο  |  17:41

Ψηφίστηκε ο νόμος για τις εξώσεις

«Διερωτώμαι για την αδιαφορία δεκαετιών, που οι Νομοθέτες μας ανέχονταν την διάκριση της διαφορετικής ...»
YIANNOULIS  |  10:55

Είναι εφικτή η βελτίωση της οδικής νοοτροπίας;

«Το ταχυδρομείο στην Αραδίππου στη Λάρνακα βρίσκεται πάνω στα φώτα τροχαίας. Συνέχεια είναι σταθμευμένα ...»
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΥ  |  15:20

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X