ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Λαγκάρντ δεν θα επαναλάβει το λάθος του Τρισέ

Το 2011 ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ είχε υποχωρήσει στις πιέσεις της Γερμανίας και αύξησε δύο φορές σε τέσσερις μήνες τα επιτόκια

Kathimerini.gr

FRANCESCO CANEPA / REUTERS

Η αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη πέραν του επίσημου στόχου της ΕΚΤ είναι ένα προσωρινό κώλυμα, παραπέμποντας σε μεταφορά, την οποία είχε χρησιμοποιήσει πριν από δέκα χρόνια ο τότε πρόεδρός της Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Το 2011 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσα σε τέσσερις μήνες είχε κάνει δύο φορές αύξηση επιτοκίων, διότι ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ είχε υποχωρήσει στις πιέσεις της Γερμανίας, παρά το ότι πίστευε πως η άνοδος στις τιμές λόγω εμπορευμάτων δεν θα διαρκούσε. Σήμερα και η ίδια η ΕΚΤ αναγνωρίζει το τότε σφάλμα της, το οποίο επιδείνωσε την κρίση χρέους της Ευρωζώνης. Εχοντας πάρει, λοιπόν, σκληρά μαθήματα, σήμερα πλέον τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διατείνονται πως δεν θα προχωρήσουν σε σκλήρυνση της νομισματικής πολιτικής έως ότου ο πληθωρισμός σταθεροποιηθεί στο 2%, όπως είναι ο στόχος της. Κι αυτό, όπως προσθέτουν, δεν προβλέπουν να συμβεί για δύο και πλέον χρόνια. Την περασμένη εβδομάδα η ΕΚΤ ανέφερε ότι «οι προοπτικές του πληθωρισμού χαρακτηρίζονται από μια άνοδο για το 2021, ενώ στη συνέχεια, το 2022 και το 2023, αυτός θα είναι ηπιότερος». Η ΕΚΤ αποδίδει τις πρόσφατες ανοδικές τάσεις στις ακριβότερες πρώτες ύλες και στη συμφόρηση στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Την Τρίτη ανακοινώθηκε ο δείκτης πληθωρισμού Αυγούστου στις ΗΠΑ και ήταν ο βραδύτερος των τελευταίων έξι μηνών, κι αυτό ίσως λειτουργήσει υποστηρικτικά προς όσους επισημαίνουν τον προσωρινό χαρακτήρα των πιέσεων των τιμών. Ωστόσο, η ΕΚΤ θα βρίσκεται σε εγρήγορση μήπως εντοπίσει οποιαδήποτε ένδειξη ότι ο πληθωρισμός μετασχηματίζεται σε κάτι πιο διαρκές, ειδικά εάν καταναλωτές και επιχειρήσεις λόγω των υψηλότερων τιμών προσαρμόσουν ανάλογα τις προσδοκίες τους. Ας θυμηθούμε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη εκτινάχθηκε στα υψηλά δεκαετίας του 3% τον Αύγουστο. Η άνοδος πυροδοτήθηκε από το κόστος ενέργειας, ενώ και οι τιμές τροφίμων και βιομηχανικών αγαθών εκτινάχθηκαν.

Η πανδημία έχει πιέσει ασφυκτικά τα παγκόσμια συστήματα τροφοδοσίας λόγω υγειονομικών περιορισμών και ελλείψεων σε εργατικά χέρια, προξενώντας άνοδο στα μεταφορικά σε πρωτοφανή επίπεδα και κάνοντας ακριβότερες τις εισαγωγές. Αυτή η κατάσταση θα αλλάξει; Οι κεντρικές τράπεζες στις 19 χώρες του ευρώ εκτιμούν ότι η άνοδος τιμών θα επιβραδυνθεί αφ’ ης στιγμής η ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης αμβλυνθεί. Πιστεύουν πως εν μέρει η άνοδος εξηγείται από το ότι πριν από ένα χρόνο οι τιμές των προϊόντων ήταν αφύσικα χαμηλές εξαιτίας της διακοπής της οικονομικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων λόγω κορωνοϊού και του γεγονότος ότι οι άνθρωποι παρέμεναν εντός οικίας. Τα υψηλά επίπεδα δομικής ανεργίας στην Ευρωζώνη και η γήρανση του πληθυσμού λειτουργούν ως ένα ανώτατο όριο στις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ανάπτυξης και του πληθωρισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση