ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η πανδημία άλλαξε τις συνήθειες των Κινέζων τουριστών

Φέτος οι Κινέζοι ταξιδιώτες προβλέπεται να πραγματοποιήσουν 110 εκατομμύρια διεθνή ταξίδια

BLOOMBERG

Πριν από την πανδημία του κορωνοϊού η Κίνα ήταν η μεγαλύτερη πηγή ξένων τουριστών στον κόσμο, διότι μόνο μέσα στο 2019 πραγματοποίησαν 170 εκατομμύρια ταξίδια και συνεισέφεραν 253 δισ. δολάρια στην παγκόσμια οικονομία το 2019. Φέτος οι Κινέζοι ταξιδιώτες προβλέπεται να πραγματοποιήσουν 110 εκατομμύρια διεθνή ταξίδια, τα δύο τρίτα του επιπέδου του 2019, σύμφωνα με το Κινεζικό Ινστιτούτο Ερευνών Διεθνούς Τουρισμού (Cotri). Το ινστιτούτο παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες και εκπαίδευση στην κινεζική αγορά διεθνούς τουρισμού. Οντως, όπως αναφέρει το Bloomberg, η επιστροφή των Κινέζων ταξιδιωτών είναι η οικονομική ώθηση που λείπει από τους τομείς του παγκόσμιου τουρισμού και του λιανικού εμπορίου. Σύμφωνα με έρευνα από το πρακτορείο δεδομένων και μάρκετινγκ Dragon Trail International, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες ταξιδιώτες δήλωσαν ότι θα ήταν έτοιμοι να ταξιδέψουν μόλις αρθούν οι περιορισμοί και το 32% σχεδίαζε να ταξιδέψει εντός διετίας. Υπάρχει, όμως, και μία επισήμανση. Οι προορισμοί, που προσβλέπουν σε νέα κέρδη, οφείλουν να ακολουθήσουν μια προσέγγιση οικεία στους Κινέζους τουρίστες, οι οποίοι τρία χρόνια έζησαν μακριά από τον κόσμο. «Ο Κινέζος τουρίστας δεν είναι όπως πριν και πρέπει να προσαρμοστείτε σε αυτό», λέει ο Βόλφγκανγκ Γκέοργκ Αρλτ, διευθύνων σύμβουλος του Cotri.

Υπάρχει χρόνος για προετοιμασία. Οι Κινέζοι τουρίστες δεν αναμένεται να ταξιδέψουν μακριά και μαζικά παρά από τον Ιούνιο και μετά. Η απαγόρευση πωλήσεων ομαδικών πακέτων περιηγήσεων της Κίνας, που θεσπίστηκε στις πρώτες ημέρες της πανδημίας, δεν έχει ακόμη αρθεί. Η επεξεργασία της έκδοσης βίζας θα αποτελέσει εμπόδιο, επειδή τα ξένα προξενεία μείωσαν το προσωπικό. Οι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες θα χρειαστούν επίσης χρόνο για να συνεχίσουν τις πτήσεις.

Κατά το Bloomberg, πέντε είναι τα στοιχεία που πρέπει να τροποποιηθούν. Πρώτον, δεν ισχύει η παλιά αντίληψη ότι όλοι οι Κινέζοι τουρίστες είναι ίδιοι. Η Σιένα Παρούλις-Κουκ, διευθύντρια επικοινωνίας στο Dragon Trail International, προβλέπει ότι το πρώτο κύμα τoυ 2023 θα είναι έμπειροι ταξιδιώτες. Ενώ κάποιοι θα επισκεφθούν τις γειτονικές ασιατικές χώρες, ως πιο προσβάσιμες, άλλοι θα αναζητήσουν καινούργιους προορισμούς. «Το παιχνίδι δεν είναι πλέον να πηγαίνεις εκεί που πάνε όλοι, αλλά να ανακαλύπτεις νέα μέρη», λέει ο Αρλτ του ινστιτούτου Cotri.

Δεύτερον, ο μαζικός τουρισμός δεν θα είναι τόσο περιζήτητος, χωρίς να εξαφανιστεί. Απλώς οι περιηγήσεις στα αξιοθέατα με μεγάλες ομάδες ίσως προσελκύσουν μόνο Κινέζους ταξιδιώτες από μικρότερες πόλεις, που δεν έχουν ταξιδέψει ποτέ στο παρελθόν.

Τρίτον, πολύ σημαντικό πέραν της τιμολόγησης ενός τουριστικού πακέτου για τους Κινέζους είναι και η ασφάλεια του προορισμού. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου του κύματος επιθέσεων μίσους κατά της Ασίας παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Καναδά, της Ιταλίας, της Βραζιλίας και της Νέας Ζηλανδίας, μετά την πανδημία. Περισσότερα από τα δύο τρίτα των Κινέζων ταξιδιωτών κατέταξαν τις ΗΠΑ ως τον λιγότερο ασφαλή προορισμό για επίσκεψη από τον Δεκέμβριο και μετά, σύμφωνα με το Dragon Trail.

Τέταρτον, πριν από την πανδημία θεωρείτο εντυπωσιακό να καυχάσαι για τις υψηλές δαπάνες που έκανες, αλλά τώρα σημαντικό θεωρείται να ξοδεύεις για να αποκτήσεις εμπειρίες και να μάθεις κάτι.

Τέλος, πέμπτον, μεγίστης σημασίας είναι και το να απλουστευθούν οι διαδικασίες έκδοσης βίζας για τους Κινέζους όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση