ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η ψηφιοποίηση μείωσε τον χρόνο εξέτασης αιτήσεων για επιδόματα και συντάξεις

Απαντά σε δημοσιεύματα που έκαναν αναφορά σε καθυστερήσεις το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΚΥΠΕ

Παρά τις προκλήσεις και τα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας και ειδικότερα την αύξηση πέραν του 1000% στις υποβαλλόμενες αιτήσεις για επίδομα ασθενείας κατά το προηγούμενο διάστημα, οι χρόνοι εξέτασης των πλείστων αιτήσεων για παροχές του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχουν μειωθεί σε σημαντικό βαθμό, εξαιτίας της ψηφιοποίησης και της εργασίας των λειτουργών των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων απογεύματα και Σαββατοκύριακα γι' αυτό τον σκοπό, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, απαντώντας σε σχετικά δημοσιεύματα που έκαναν αναφορά σε καθυστερήσεις.

Σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, υλοποιείται η στρατηγική για πλήρη ψηφιοποίηση όλων των αιτήσεων για παροχές και επιδόματα από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αναφέρει η ανακοίνωση.

Μέχρι τώρα, έχει μηχανογραφηθεί και από τον Φεβρουάριο υλοποιείται μόνο ηλεκτρονικά, η υποβολή αιτήσεων για επίδομα ασθενείας, ενώ από τον Ιανουάριο 2021 έχουν καταργηθεί τα Ταμεία με τις ατέλειωτες ουρές και οι πληρωμές εισφορών διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά. Επιπλέον, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ταμείου, από τον Σεπτέμβριο 2021 έχει τεθεί σε λειτουργία το μηχανογραφικό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ με όλες τις δηλώσεις προσλήψεων να γίνονται μόνο ηλεκτρονικά.

Η ανακοίνωση προσθέτει ότι τα αμέσως επόμενα που βρίσκονται υπό επεξεργασία είναι τα επιδόματα ανεργίας και μητρότητας.

«Ο στόχος που έχει τεθεί από την Κυβέρνηση, ο οποίος σταδιακά και με απτό τρόπο υλοποιείται, είναι η πλήρης ψηφιοποίηση ώστε ποτέ ξανά να μην υπάρξει στην Κυπριακή Δημοκρατία καθυστέρηση στην εξέταση αιτήσεων, διορθώνοντας με μόνιμο τρόπο ένα διαχρονικό φαινόμενο δεκαετιών», αναφέρει η ανακοίνωση.

Σημειώνεται επιπρόσθετα ότι σε σχέση με αιτήσεις για συντάξεις από πρόσωπα που έχουν χρόνο ασφάλισης και στην Ελληνική Δημοκρατία, για τα οποία με βάση τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό χρειάζεται η συνεργασία του Ελληνικού Υπουργείου Εργασίας για τον υπολογισμό της σύνταξής τους, ήδη μέσω της Ελληνικής Πρεσβείας και σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει προβεί σε διαβήματα για την εφαρμογή ενός μηχανισμού αποτελεσματικότερης συνεργασίας για σύντμηση του χρόνου ανταπόκρισης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, επί του παρόντος εξετάζονται αιτήσεις για επίδομα ασθενείας που υποβλήθηκαν τον Μάρτιο του 2022, αιτήσεις για επίδομα ανεργίας που υποβλήθηκαν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2022, θεσμοθετημένες συντάξεις για άτομα που αποκτούν δικαίωμα τον Φεβρουάριο του 2022 και συντάξεις χηρείας για αιτήσεις που υποβλήθηκαν τον Ιανουάριο του 2022.

Σημειώνεται ότι η πλήρης ενημέρωση για τις ημερομηνίες εξέτασης όλων των παροχών και επιδομάτων από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων αναρτάται κάθε βδομάδα στην κεντρική ιστοσελίδα των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση