ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ισχυρά δεδομένα για ισχυρή οικονομία

Πώς η Κύπρος μπορεί να γίνει κέντρο καινοτομίας και τα μηνύματα από το Economist

Της Μαρίας Ηρακλέους

Της Μαρίας Ηρακλέους

Επτά σημαντικούς πυλώνες χρειάζεται η κυπριακή οικονομία προκειμένου να ανταποκριθεί στο ολοένα και πιο ασταθές περιβάλλον, ώστε να πετύχει μεγαλύτερη ανάπτυξη, να αποκτήσει πιο ανθεκτική οικονομία και ανταγωνιστικότητα ανάπτυξη της καινοτομίας και περισσότερες δυνατότητες ανάπτυξης, σύμφωνα με τον CEO της PwC, Φίλιππο Σώσειλο, ο οποίος μιλούσε στο πάνελ «Δημιουργία Περιφερειακών Συνεργασιών για ένα Ισχυρό Κόμβο Καινοτομίας στην Περιοχή», στο πλαίσιο του 19ου οικονομικού συνεδρίου του Economist στην Κύπρο (19th Cyprus Economic Summit). Έκανε λόγο για την ανάγκη φορολογικής μεταρρύθμισης, την καλλιέργεια νοοτροπίας διαχείρισης κρίσεων, την ενίσχυση της ψηφιοποίησης στην οικονομία και τον δημόσιο τομέα, τις οριζόντιες μεταρρυθμίσεις και στο εκπαιδευτικό σύστημα, καθώς και την ανάγκη να υπάρχει ένα υποστηρικτικό οικοσύστημα για νεοφυείς επιχειρήσεις που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στο νησί. Όλα αυτά, βεβαίως, αποκτούν μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας ένεκα της αστάθειας και των πολλαπλών κρίσεων. Από την άλλη, όπως εξήγησε, αυτές οι κρίσεις αποτελούν έναυσμα για νέες ευκαιρίες, φέρνοντας ως παράδειγμα την κρίση της πανδημίας η οποία ενίσχυσε τις ταχύτητες προς την ψηφιοποίηση και την αναζήτηση τεχνολογικών λύσεων για λειτουργία των επιχειρήσεων και για πρακτικά ζητήματα της καθημερινότητας.

Όπως ανέφερε ο κ. Σώσειλος, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η διαχείριση κρίσεων να είναι κοντόφθαλμη, ενώ τόνισε ότι η βιώσιμη ευημερία και η οικονομική ανάπτυξη χρειάζονται καινοτομία και μετασχηματιστική νοοτροπία. Πάντως, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα της PwC, το 40% των παγκόσμιων CEO εκτιμά ότι οι εταιρείες τους δεν θα είναι οικονομικά βιώσιμες μέσα στα επόμενα 10 χρόνια με το τρέχον μοντέλο λειτουργίας τους. Πρόκειται για αποτελέσματα που καταγράφηκαν πριν την κυκλοφορία του GPT4, τον περασμένο Μάρτιο, το οποίο μέσα σε πέντε ημέρες έφτασε το 1 εκατομμύριο χρήστες και τους τελευταίους επτά μήνες έφτασε τους 180 εκατομμύρια χρήστες.

Ανθεκτικότητα της οικονομίας

Η κρίση μπορεί επίσης να είναι πραγματικά χρήσιμη και μέσο για την επιτάχυνση και την εφαρμογή του απαραίτητου μετασχηματισμού και της καινοτομίας. Όπως ανέφερε ο κ. Σώσειλος, στην Κύπρο, έχουμε καλούς λόγους να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον. «Η κυπριακή οικονομία υπήρξε ιδιαίτερα ανθεκτική σε εξωτερικούς κραδασμούς και είναι σαφές ότι το μικρό μέγεθος της οικονομίας μας και η εξωστρέφειά της, παρέχουν ευελιξία και δυνατότητες ανάκαμψης». Τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της ψηφιοποίησης σε όλους τους τομείς της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου φυσικά του δημόσιου τομέα, και εφαρμογής μιας σειράς διαρθρωτικών οριζόντιων μεταρρυθμίσεων, όπως το κατάλληλο για το μέλλον για το εκπαιδευτικό σύστημα και ένα υποστηρικτικό οικοσύστημα για νεοφυείς επιχειρήσεις με πρόσβαση σε χρηματοδότηση, καθοδήγηση και υποδομές. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι οι περιφερειακές συνεργασίες είναι επίσης σημαντικές για να ώσμωση νέων ιδεών και γνώσης, ενώ δίνουν και την ευκαιρία για ανταλλαγή ταλέντων μεταξύ ακαδημαϊκών και startup εταιρειών. Πρόσθεσε επίσης ότι, ενισχύοντας τη φήμη της Κύπρου ως διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου που αναγνωρίζεται για την υψηλή ποιότητα και την αξιοπιστία του, μπορεί να αποτελέσει κρίσιμο παράγοντα επιτυχίας για μια βιώσιμη εξέλιξη του οικονομικού μοντέλου της χώρας. Τόνισε ότι όσο διατηρούμε κακή φήμη για κακές πρακτικές, τότε αναπόφευκτα δεν είμαστε ελκυστικοί για υγιείς επιχειρήσεις και καλές επενδύσεις. Το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε είναι να αυξήσουμε την εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας και να συνεργαζόμαστε με επιχειρήσεις που ασπάζονται το όραμα και μπορούν να συμβάλουν στην υλοποίηση του Vision 2035. Ο κος Φ. Σώσειλος ανέφερε τέλος ότι μπορούμε να είμαστε πολύ αισιόδοξοι για το μέλλον της Κύπρου γιατί υπάρχει ικανότητα επίλυσης προβλημάτων παρά τις συνεχείς και αυξανόμενες προκλήσεις που αναφύονται για την οικονομία.

Να γίνουμε κράτος πρότυπο

Η Κύπρος ενθαρρύνει διεθνείς εταιρείες Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών να εγκατασταθούν στη χώρα με διάφορα κίνητρα, ανέφερε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Τάκης Κληρίδης.

Η στρατηγική αποτελεί πρωτοβουλία του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, ο πρόεδρος του οποίου, Τάκης Κληρίδης, ανέφερε ότι στόχος της είναι να εξελιχθεί η Κύπρος σε ένα κράτος-πρότυπο με μια αποτελεσματική κυβέρνηση, με αμερόληπτο και ισχυρό δικαστικό σύστημα και μια διαφανή αγορά προσβάσιμη σε όλους. Τόνισε την ανάγκη επιτάχυνσης της ψηφιοποίησης για την αύξηση της παραγωγικότητας, τη στήριξη του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα της οικονομίας και την επιτάχυνση της μετάβασης σε μια πιο «πράσινη» οικονομία. Βασικοί μοχλοί της παραγωγικότητας και της δημιουργίας θέσεων εργασίας είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός και οι τεχνολογικές εξελίξεις καθώς επίσης η κοινωνική βιωσιμότητα, η καινοτομία και η αποτελεσματική διακυβέρνηση. Ο κ. Κληρίδης ανέφερε επίσης ότι η Κύπρος ενθαρρύνει διεθνείς εταιρείες Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών να εγκατασταθούν στη χώρα με διάφορα κίνητρα, συμπεριλαμβανομένων των φορολογικών πλεονεκτημάτων και μιας βελτιωμένης διαδικασίας One-Stop Shop για να επιταχύνει την ίδρυση εταιρειών στην Κύπρο. Όπως ανέφερε, στόχος, είναι να γίνει η μετεγκατάσταση στην Κύπρο πιο ελκυστική για τις διεθνείς εταιρείες τεχνολογίας και έρευνας και να προωθηθεί ένα περιβάλλον που ευνοεί την καινοτομία και την ανάπτυξη.

Αυτοκινητόδρομος του μέλλοντος

Η δημιουργία υπερσύγχρονων κέντρων δεδομένων και υποθαλάσσιων καλωδιακών δικτύων στην περιοχή, μπορούν να είναι ιδιαίτερα επωφελείς για την Κύπρο και την Ελλάδα με σημαντικά οικονομικά οφέλη και για τις δύο χώρες, ανέφερε ο Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ελλάδας, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, αναφέρθηκε στο σχέδιο της Ελλάδας με στόχο την προώθηση περιφερειακών συνεργασιών και τεχνολογίας. Μιλώντας στο συνέδριο ο κος Αναγνωστόπουλος τόνισε τη σημασία της ισχυρής υποδομής δεδομένων, της ψηφιακής κινητικότητας, της παρακολούθησης της τεχνητής νοημοσύνης και των κόμβων επιχειρηματικής καινοτομίας ώστε να προωθηθεί η οικονομική ανάπτυξη και η συνεργασία στην περιοχή. Όπως ανέφερε, η δημιουργία υπερσύγχρονων κέντρων δεδομένων και υποθαλάσσιων καλωδιακών δικτύων στην περιοχή, μπορούν να είναι ιδιαίτερα επωφελείς για την Κύπρο και την Ελλάδα με σημαντικά οικονομικά οφέλη και για τις δύο χώρες. Τόνισε επίσης τη σημασία της συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου προς αυτήν την κατεύθυνση, χαρακτηρίζοντάς την τον «αυτοκινητόδρομο του μέλλοντος».

Αναφέρθηκε παράλληλα στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης, σημειώνοντας την εκθετική ανάπτυξη των μοντέλων AI, ενώ προειδοποίησε για τους πιθανούς κινδύνους που εμπεριέχουν τα όλο και πιο έξυπνα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, και λέγοντας πως υπάρχει ανάγκη για προσεκτικό χειρισμό των προσωπικών δεδομένων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση