ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Καδής: Δικαιολογημένη η αύξηση στην τιμή του χαλλουμιού

Περάσαμε πλέον σε μια φάση ηρεμίας και καθολικής εφαρμογής της διαδικασίας που προβλέπεται από την κατοχύρωση του χαλλουμιού ως ΠΟΠ», ανέφερε ο Υπουργός

ΚΥΠΕ

Η μικρή αύξηση στην τιμή του χαλλουμιού είναι δικαιολογημένη και θα έπρεπε να παρατηρηθεί νωρίτερα όταν είχαμε αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής, προσθέτοντας πως «περάσαμε πλέον σε μια φάση ηρεμίας και καθολικής εφαρμογής της διαδικασίας που προβλέπεται από την κατοχύρωση του χαλλουμιού ως ΠΟΠ».

Ο κ. Καδής απαντούσε σε ερωτήσεις στο περιθώριο ημερίδας που οργάνωσε η Παναγροτική Ένωση Κύπρου (ΠΕΚ) και το ΤΕΠΑΚ, στα γραφεία του Τμήματος Γεωργίας στη Λεμεσό, με θέμα «Έλεγχος και πιστοποίηση γαλακτοκομικών προϊόντων - Η περίπτωση του χαλλουμιού»

Όπως είπε «με τα θέματα του χαλλουμιού περάσαμε πλέον σε μια φάση ηρεμίας, θα την ονόμαζα, και καθολικής εφαρμογής της διαδικασίας που προβλέπεται από την κατοχύρωση του χαλλουμιού ως ΠΟΠ».

Θα διαπιστώνουν και οι καταναλωτές, συνέχισε, ότι στα ράφια των υπεραγορών υπάρχουν μόνο χαλλούμια που έχουν παραχθεί από πιστοποιημένα τυροκομεία και υπογράμμισε ότι «αυτή τη στιγμή προσανατολιζόμαστε και επικεντρωνόμαστε στην όσο το δυνατόν καλύτερη εφαρμογή των κανονισμών».

Αυτό τον σκοπό εξυπηρετεί η σημερινή ημερίδα, με ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι θεωρώ ότι δίνουν τα φώτα, τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους από άλλες περιπτώσεις στις οποίες έχουν παρουσιαστεί ανάλογες προκλήσεις και πιστεύω ότι όλοι θα φύγουν σοφότεροι από τη σημερινή εκδήλωση, συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς σχετικά είπε πως, πέραν από ένα μικρό περιστατικό που αντιμετωπίστηκε αμέσως, υπήρξε καθολική συμμόρφωση στη διαδικασία που προβλέπεται και εκφράζοντας ικανοποίηση γι αυτό, τόνισε πως «οι έλεγχοι θα συνεχιστούν ούτως ώστε και στη συνέχεια τα πράγματα να είναι όπως άρχισαν, δηλαδή καθολική εφαρμογή με την οποίαν επιτυγχάνουμε και την μέγιστη προστασία του προϊόντος».

Σχολιάζοντας την αύξηση της τιμής του χαλλουμιού, ο Κώστας Καδής δήλωσε πως αυτή είναι δικαιολογημένη και πως «έπρεπε να είχε παρατηρηθεί μερικούς μήνες προηγουμένως, διότι πριν από μερικούς μήνες είχαμε μια ραγδαία αύξηση στις πρώτες ύλες, τις ζωοτροφές, την ενέργεια, που θα έπρεπε να αντικατοπτρίζεται και στην αύξηση της τελικής τιμής του προϊόντος, κάτι που δεν είχε γίνει».

«Αυτό γίνεται τώρα, έστω και με την ευκαιρία της παραγωγής χαλλουμιού ΠΟΠ και θεωρούμε ότι είναι μια υγιής λειτουργία της αγοράς. Όλα τα τυριά σε ευρωπαϊκό επίπεδο είχαν αυξημένες τιμές εκτός από το κυπριακό χαλλούμι, άρα θεωρώ ότι με αυτήν μικρή αύξηση γίνεται διόρθωση ουσιαστικά και σε καμία περίπτωση στρέβλωση», εξήγησε.

Με τον χρόνο προσαρμογής που δώσαμε, συνέχισε, η συντριπτική πλειονότητα των αποθεμάτων έχει εξαντληθεί και τα όποια υπολείμματα μπορούν να διατεθούν στην αγορά με ένα άλλο όνομα και είναι εταιρείες που ήδη αξιοποιούν αυτή τη μέθοδο.

Εξάλλου στην ομιλία του στην ημερίδα, ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι η καταχώριση του χαλλουμιού ως προϊόντος ΠΟΠ θα βοηθήσει ιδιαίτερα στην προστασία του από περιπτώσεις μιμητισμού και από προσπάθειες σφετερισμού της φήμης του.

«Με την καταχώριση, τόσο η αξία όσο και η ζήτηση του αυθεντικού και πιστοποιημένου πλέον προϊόντος αναμένεται να αυξηθούν, με θετικό αντίκτυπο για την περαιτέρω ανάπτυξη του γεωργοκτηνοτροφικού μας τομέα και γενικότερα για την οικονομία του τόπου μας», είπε.

Υπογράμμισε ακόμη πως η προστασία της ΠΟΠ αποτελεί το κλειδί για τη διασφάλιση της ποιότητας, της αυθεντικότητας και εν τέλει της εμπορίας του προϊόντος, τόσο στην Ευρώπη όσο και σε τρίτες χώρες, με τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση συνάπτει σχετικές συμφωνίες.

Διαμήνυσε δε ότι το Υπουργείο Γεωργίας «βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό των κτηνοτρόφων και των τυροκόμων, ώστε να αντιμετωπιστούν οι οποιεσδήποτε δυσκολίες και να υπερπηδηθούν τα οποιαδήποτε εμπόδια κατά την προσαρμογή τους στην πλήρη εφαρμογή των προδιαγραφών της ΠΟΠ».

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ο Κώστας Καδής διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο Γεωργίας θα συνεχίσει να θέτει υπό την αιγίδα του εκδηλώσεις όπως η σημερινή, στο πλαίσιο της προσπάθειας του για περαιτέρω στήριξη και προστασία των δικαιωμάτων των Κύπριων παραγωγών.

Όπως εξάλλου αναφέρθηκε στην ημερίδα, μέχρι σήμερα 52 τυροκομεία, 143 αγελαδοτρόφοι και 574 αιγοπροβατοτρόφοι έχουν ελεγχθεί και πιστοποιηθεί.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση