ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Καμπανάκι» προς τις τράπεζες για τον κίνδυνο κόκκινων δανείων

Η ΕΑΤ παρακινεί να διαγραφούν δάνεια που δε φαίνεται να μπορούν να εξυπηρετηθούν

Kathimerini.gr

Έκκληση απηύθυνε στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ), παρακινώντας τις να διαγράψουν τάχιστα όσα δάνεια, μετά την πανδημία και την άρση των περιορισμών, δεν φαίνεται να μπορούν να εξυπηρετηθούν. Ειδάλλως, όπως προσέθεσε, όσες εταιρείες πλέον δεν είναι βιώσιμες και έχουν περιέλθει σε μία κατάσταση ημιθανή θα βλάψουν δυνητικά την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ο Χοσέ Μανουέλ Κάμπα, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών με έδρα το Παρίσι, σε πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε ότι από μέρους των ρυθμιστικών αρχών αναμένεται πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα «αυξηθούν σημαντικά» τα επόμενα τρίμηνα, αφότου πέρασε ένας χρόνος με μέτρα κρατικής στήριξης προς τους δανειολήπτες και οι τράπεζες «πάγωσαν» τις χρεοκοπίες. «Εκτιμάμε πως πρέπει να υπάρχει όσο το δυνατόν πιο νωρίς ο εντοπισμός όσων δανείων είναι εκκρεμή και δεν πρόκειται να εξοφληθούν», είπε ο κ. Κάμπα.

Παρά το γεγονός ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης διέθεσαν δισεκατομμύρια ευρώ για να καλύψουν τις επισφάλειές τους, η πραγματική αναλογία των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε στο 2,6% στα τέλη του περασμένου έτους. Κι αυτό κατά τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών χαρακτηρίζεται παράδοξο, εφόσον η πανδημία του κορωνοϊού βύθισε την οικονομία της Ε.Ε. σε ύφεση και διέκοψε για ένα διάστημα την οικονομική δραστηριότητα. Απευθυνόμενος στις διοικήσεις των τραπεζών, ο κ. Κάμπα είπε τα εξής: «Πρέπει να κάνετε μία αποτίμηση του κινδύνου αυστηρά ανά περίπτωση και, αφού ολοκληρώσετε τη διαδικασία αυτή, να προβείτε αναλόγως στις κατάλληλες προβλέψεις. Οσο περισσότερο οι δανειολήπτες σας εξαρτώνται από μία περίοδο χάριτος στην καταβολή των εξοφλητικών δόσεων τόσο πιο πιθανό είναι να βρεθείτε ενώπιον σοβαρών συνεπειών, διότι αυξάνονται οι πιθανότητες η κατάσταση των αντίστοιχων δανείων μέσα σε ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα να έχει σημαντικά επιδεινωθεί».

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στις εταιρείες που αποκαλούνται λόγω της δυσμενούς τους οικονομικής υγείας «ζόμπι», διευκρίνισε ότι ίσως να μη διαθέτουν βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα, οπότε απλώς θα πρέπει να εξέλθουν της αγοράς, να ρευστοποιηθούν και να εκκαθαριστούν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Πιο πολλά κεφάλαια

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι, εάν υπάρξει μία σύγκριση με τα δεδομένα της παρελθούσης κρίσεως του 2007-2009, σήμερα οι τράπεζες στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης διατηρούν καλύτερο οπλοστάσιο, ώστε να αντεπεξέλθουν στην πανδημία – κι αυτό σημαίνει, όπως υπογράμμισε ο Χοσέ Μανουέλ Κάμπα, ότι διαθέτουν υψηλότερα κεφάλαια. Παρά ταύτα, όπως πρόσθεσε ο ίδιος, τόσο οι ρυθμιστικές αρχές όσο και ο κλάδος παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών έχουν ακόμα ένα καθήκον. Κι αυτό δεν είναι άλλο από το να αποτρέψουν τη δημιουργία «τραπεζών ζόμπι», οι οποίες αφενός κωλυσιεργούν την ανάληψη πρωτοβουλιών για την κάλυψή τους έναντι μη εξυπηρετούμενων δανείων, αφετέρου καθυστερούν τη χορήγηση νέων πιστώσεων σε πιθανούς ενδιαφερόμενους καινούργιους δανειολήπτες. Τόσο η τοποθέτηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών όσο και οι πρόσφατες προειδοποιήσεις από πλευράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας φανερώνουν ότι οι Αρχές στην Ε.Ε. προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν μία ηχηρή λήξη της πανδημίας, η οποία θα «ακουστεί» σε ολόκληρη την οικονομία, αφ ης στιγμής εκπνεύσουν τα επιμέρους κρατικά μέτρα αρωγής με αποδέκτες επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Συν τοις άλλοις, θα πρέπει να τονιστεί ότι η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών κατά το τρέχον έτος θα διεξαγάγει και τα τεστ αντοχής των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Για τη Βρετανία

Ο κ. Κάμπα έθιξε και το θέμα της συνεργασίας με τα βρετανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και το πλαίσιο πρόσβασής τους στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, όπως αυτό τείνει να διαμορφωθεί μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. Εν όψει ενός Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως την 31η Μαρτίου, ο κ. Κάμπα τόνισε ότι αυτό θα ήταν το πρώτο βήμα για τη συνεργασία μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών του κλάδου ένθεν κακείθεν. Επιπροσθέτως, υπογράμμισε πως είναι αναγκαίο οι Αρχές να συνεχίσουν να βελτιστοποιούν τους κανόνες οι οποίοι διέπουν τα κεφάλαια ασφαλείας των τραπεζών, ώστε να διασφαλίζουν ότι κατά τη διάρκεια κρίσεων χρησιμοποιούνται όπως έχουν σχεδιαστεί, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Επιπλέον, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΑΤ, οι ρυθμιστικές αρχές παγκοσμίως θα πρέπει να συνεργαστούν και να συντονιστούν, ώστε να εξασφαλίσουν ισότιμους όρους ως προς τις ρυθμίσεις του κλάδου, οι οποίες ενδέχεται να γίνουν πιο απαιτητικές – κι αυτό διότι οι χώρες εξέρχονται από την λαίλαπα της πανδημίας του κορωνοϊού η καθεμία με διαφορετική ταχύτητα. Τέλος, συντονισμός χρειάζεται όσον αφορά τους κανονισμούς με κριτήριο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και σε συσχετισμό με τις δραστηριότητες των τραπεζών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση