ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΚΟΕ: Σημαντική υποβάθμιση προβλέψεων για την οικονομική ανάπτυξη το 2022

Προειδοποιεί ότι «κυριαρχούν οι κίνδυνοι για χειρότερες προοπτικές»

ΚΥΠΕ

Σε σημαντική αναθεώρηση των προβλέψεων του για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας το 2022, κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες, στο 2,6%, προχώρησε το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο παράλληλα προειδοποιεί ότι «οι κίνδυνοι για χειρότερες προοπτικές από τις προβλεπόμενες κυριαρχούν».

Σε σχέση με τον πληθωρισμό, το ΚΟΕ προβλέπει να φτάσει στο 4,8% το 2022, ενώ τονίζει πως υπερισχύουν οι κίνδυνοι για υψηλότερο πληθωρισμό από τον προβλεπόμενο.

Συγκεκριμένα, στο τεύχος Μαΐου, το ΚΟΕ αναφέρει ότι ο ρυθμός μεγέθυνσης του πραγματικού ΑΕΠ προβλέπεται να επιβραδυνθεί από 5,5% το 2021, σε 2,6% το 2022, ενώ για το 2023, ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ προβλέπεται στο 3,1%.

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχουν αποδυναμώσει τις προοπτικές για την Κύπρο, κυρίως ως αποτέλεσμα της απώλειας των αφίξεων τουριστών από Ρωσία και Ουκρανία, της αύξησης των διεθνών τιμών εμπορευμάτων (π.χ. πετρελαίου, τροφίμων), της αποδυνάμωσης του οικονομικού κλίματος, καθώς και των λιγότερο ευνοϊκών διεθνών χρηματοοικονομικών συνθηκών σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2021», υπογραμμίζει το ΚΟΕ.

Παράλληλα, το ΚΟΕ προειδοποιεί ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα μπορούσαν να επηρεάσουν δυσμενέστερα τη δραστηριότητα στην Κύπρο απ’ ό,τι εκτιμάται με βάση τις τρέχουσες προβλέψεις».

Επιπλέον, αναφέρει ότι η συνέχιση του πολέμου και οι αυστηρότερες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας ενδέχεται να επηρεάσουν τις προοπτικές ανάπτυξης κυρίως μέσω υψηλότερων τιμών ενέργειας, τροφίμων και πρώτων υλών.

Αναφέρει επίσης ότι «νέα κύματα λοιμώξεων COVID-19 συνεχίζουν να αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για τις προοπτικές μέσω πιθανών νέων περιοριστικών μέτρων αναχαίτισης της πανδημίας, καθώς και προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες που ασκούν ανοδικές πιέσεις στις τιμές».

Σύμφωνα με το ΚΟΕ του Πανεπιστημίου Κύπρου, «εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, της αύξησης των τιμών της ενέργειας και της συνέχισης της πανδημίας πιθανό να χρειαστεί πρόσθετη δημοσιονομική στήριξη».

Προσθέτει, ωστόσο, ότι οι δημοσιονομικές προκλήσεις ενόψει του αυξημένου δημόσιου χρέους και της νομισματικής σύσφιξης μπορεί να αποδυναμώσουν τις προοπτικές.

Επιπλέον, το ΚΟΕ αναφέρει ότι ο αρνητικός αντίκτυπος του πολέμου στις κυπριακές επιχειρήσεις σε συνδυασμό με λιγότερο χαλαρές χρηματοπιστωτικές συνθήκες (λόγω υψηλού πληθωρισμού), θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών, δημιουργώντας κινδύνους για τις προοπτικές.

Αναφορικά με τον πληθωρισμό (με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή), το ΚΟΕ προβλέπει να φτάσει στο 4,8% το 2022 και να υποχωρήσει στο 2,2% το 2023.

Σημειώνει ότι η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό του 2022 έχει αναθεωρηθεί προς τα πάνω (κατά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες) σε σχέση με το τεύχος Ιανουαρίου.

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι κυρώσεις στη Ρωσία έχουν εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις μέσω των αυξήσεων στις διεθνείς τιμές εμπορευμάτων, ιδίως των καυσίμων και των τροφίμων», προσθέτει.

«Οι κίνδυνοι για υψηλότερο πληθωρισμό από τον προβλεπόμενο υπερισχύουν», καταλήγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση