ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:21
 

Κρούει τον κώδωνα η ΚΤΚ για τιμές σπιτιών στη Λεμεσό

Λόγω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος σύμφωνα με την Κεντρική

Newsroom K

Την ανάγκη στενής παρακολούθησης και εγρήγορσης αναφορικά με την πορεία των τιμών των κατοικιών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στη συνεχιζόμενη ανοδική πορεία των τιμών των διαμερισμάτων στη Λεμεσό, που ωθούνται ανοδικά λόγω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, επισημαίνει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ).

Σύμφωνα με την ΚΤΚ, ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών για το τρίτο τρίμηνο του 2018 (περιλαμβάνει οικίες και διαμερίσματα) παρουσίασε συγκρατημένη αύξηση 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και ετήσια αύξηση 1,6% (σε σύγκριση με το 3ο τρίμηνο του 2017), ενώ ο δείκτης τιμών διαμερισμάτων σημείωσε τριμηνιαία αύξηση 1,2%. Μεγάλη αύξηση της τάξης του 8,7% παρουσίασαν σε ετήσια βάση οι τιμές των διαμερισμάτων στη Λεμεσό.

Η αύξηση αυτή αναφέρει η ΚΤΚ, «φαίνεται να οφείλεται και στην αυξημένη ζήτηση κυρίως στις παραλιακές περιοχές, εν μέρει, λόγω των συναλλαγών που γίνονται στα πλαίσια του ΚΕΠ για απόκτηση διαβατηρίου».

«Παρά τη γενικά συγκρατημένη κατά μέσο όρο αύξηση των τιμών, η δυναμική των αυξήσεων, ειδικά στη Λεμεσό, υπογραμμίζει την ανάγκη στενής παρακολούθησης των εξελίξεων και εγρήγορσης», τονίζει η ΚΤΚ.

Σε τριμηνιαία βάση ο δείκτης τιμών κατοικιών παρουσιάζεται συγκρατημένος και έφτασε στο 0,3%. Ανά επαρχία τη μεγαλύτερη τριμηνιαία άνοδο παρουσίασε η Λεμεσός με 1,4%, 1,3% η Αμμόχωστος και 0,3% η Λάρνακα. Στην Λευκωσία καταγράφηκε σταθεροποίηση και στην Πάφο μείωση 0,8%.

Σε σύγκριση με το 3ο τρίμηνο του 2017 (σε ετήσια βάση), η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στην Αμμόχωστο με 4,1% και ακολούθησε η Λεμεσός με 3,6%, η Λάρνακα με 1,6%, η Λευκωσία με 0,7% και η τελευταία η Πάφος με 0,1%.

Οι τιμές οικιών κατέγραψαν τριμηνιαία αύξηση μόνο στην Αμμόχωστο και Λεμεσό με 0,9% και 0,7% αντίστοιχα, ενώ στις επαρχίες Λευκωσίας και Λάρνακας καταγράφηκε οριακή μείωση 0,1% και στην Πάφο μείωση 1.7% Σε ετήσια βάση όλες οι επαρχίες κατέγραψαν άνοδο πλην της Πάφου που κατέγραψε μείωση 2%. Στην Αμμόχωστο καταγράφηκε άνοδος 4,5%, στη Λεμεσό 1,6%, στη Λάρνακα 1,1% και στη Λευκωσία 0,5%.

Τα διαμερίσματα

Οι τιμές των διαμερισμάτων κατέγραψαν τριμηνιαία αύξηση σε όλες τις επαρχίες. Στην Αμμόχωστο καταγράφηκε τριμηνιαία αύξηση 3%, στη Λεμεσό 2,9%, στη Λάρνακα 2,2%, στην Πάφο 0,6% και στη Λευκωσία 0,1%.

Ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν σε όλες τις επαρχίες σε σύγκριση με το 3ο τρίμηνο του 2017, με τη μεγαλύτερη αύξηση να καταγράφεται στην επαρχία Λεμεσού με 8,7%.

Στην επαρχία Πάφου οι τιμές διαμερισμάτων σημείωσαν ετήσια αύξηση 5,2%, στην Αμμόχωστο 5%, στη Λάρνακα 2,7% και στη Λευκωσία 1,2%.

Η ΚΤΚ επισημαίνει ότι στη Λεμεσό, καταγράφεται τα τελευταία τρίμηνα μια σημαντική αύξηση των τιμών ακινήτων, ειδικά στα διαμερίσματα, όπου οι ετήσιες αυξήσεις είναι αισθητά μεγαλύτερες από τις υπόλοιπες περιοχές στην Κύπρο, ενώ οι αυξήσεις στα διαμερίσματα επιταχύνονται με πιο μικρές αυξήσεις στις οικίες.

«Οι έντονες πιέσεις στις τιμές, οι οποίες αναλύθηκαν και στο προηγούμενο δελτίο του Δείκτη, φαίνεται να επηρεάζουν ιδιαίτερα τις παράλιες περιοχές της Λεμεσού», αναφέρει η ΚΤΚ, επισημαίνοντας ακόμη ότι πιο πρόσφατα, αισθητή ανάκαμψη στις τιμές παρουσιάζουν και οι επαρχίες Πάφου και Αμμοχώστου, οι οποίες επίσης επηρεάζονται από τη ζήτηση για ακίνητα από το εξωτερικό», σε αντίθεση με τη Λευκωσία όπου η ζήτηση είναι εγχώρια και οι αυξήσεις πιο συγκρατημένες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Νέο Audi Q7 TFSI e quattro: plug-in hybrid με πολυτέλεια και χώρους

«Γίνεται να κάνετε παρουσίαση με μια μόνο φωτο? Τί σας εμποδίζει αφού το κάνετε, να το κάνετε σωστά?»
Tony  |  07:59

Η τρίτη επιλογή της Λευκωσίας

«Εξαιρετικό το άρθρο σας. Μακάρι να το διαβάσουν οι σημερινές πολιτικές ηγεσίες του τόπου!»
Σάββας Σάββα  |  17:10

Όχημα αναποδογυρίστηκε στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας - Λεμεσού

«Καλό είναι να ελεγχούμε τις πηγές μας, πριν βάζουμε τις ειδήσεις. Δεν απεγκλωβίστηκε ο οδηγός, αλλά ...»
Κ  |  11:17

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X