ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

KTK: Αναστολή δόσεων χωρίς ανατοκισμό

Η νέα οδηγία εκδόθηκε κατόπιν της έγκρισης του διατάγματος, που προνοεί την αναστολή της καταβολής των δόσεων, περιλαμβανομένων και τόκων σε πιστωτικές διευκολύνσεις

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) εξέδωσε νέα εγκύκλιο που αφορά την αναστολή δόσεων, τονίζοντας ότι οι εμπορικές τράπεζες θα χειριστούν τα δάνεια αυτά κατά τρόπο που δεν θα προκύψει καθαρή τρέχουσα αξία, όπως τον ανατοκισμό.

Η νέα οδηγία της ΚΤΚ εκδόθηκε κατόπιν της έγκρισης του διατάγματος, που προνοεί την αναστολή της καταβολής των δόσεων, περιλαμβανομένων και τόκων σε πιστωτικές διευκολύνσεις που παραχωρηθήκαν ή/και αγοράσθηκαν από χρηματοοικονομικούς οργανισμούς και απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα επιλέξιμων δανειοληπτών των οποίων η οικονομική κατάσταση έχει επηρεαστεί δυσμενώς από τη νόσο COVID19.

Όπως αναφέρεται, οι πρόνοιες του διατάγματος έχουν σχεδιαστεί με τρόπο ώστε να είναι εντός του πλαισίου που περιγράφει στην ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ), η οποία με ανακοίνωσή της στις 25 Μαΐου, παραχώρησε ελαφρύνσεις ως προς τον προληπτικό (prudential) χειρισμό των μέτρων αναστολής δόσεων που απευθύνονται ευρέως σε ομάδες δανειοληπτών όσον αφορά την εφαρμογή των Ευρωπαϊκών Εποπτικών Κανονισμών και Κατευθυντηρίων Γραμμών. Σχετικά, παρέχεται σημαντική ευελιξία όσον αφορά την αναγνώριση καθεστώτος αθέτησης, την αναγνώριση των αναδιαρθρωμένων δανείων και τη λογιστική τους αντιμετώπιση.

«Επιπρόσθετα, η ΚΤΚ τονίζει ότι αναμένει πως τις περιπτώσεις των δανειακών συμβάσεων που εμπίπτουν των έκτακτων μέτρων αναστολής δόσεων, τα ΑΠΙ θα τις χειριστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην προκύψει θετική καθαρή παρούσα αξία των διαμορφωμένων λόγω της αναστολής δόσεων ταμειακών ροών (π.χ. λόγω ανατοκισμού), δηλαδή τα ΑΠΙ δεν θα αποκομίσουν οικονομικό όφελος σε όρους παρούσας αξίας», αναφέρει η εγκύκλιος και συνεχίζει: «Σε αντίθετη περίπτωση, δεν υποβοηθείται η στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας, κάτι που βρίσκει την ΚΤΚ αντίθετη, ενώ παράλληλα θα έδινε το μήνυμα ότι προσωρινές εποπτικές ελαφρύνσεις που ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την ΚΤΚ είναι αχρείαστες».

Παράλληλα, η ΚΤΚ τονίζει ότι από τα αδειοδοτημένα πιστωτικά ιδρύματα (ΑΠΙ) όπως ενεργούν με πλήρη διαφάνεια και, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιάζουσες οικονομικές συνθήκες που βιώνει ο τόπος, θα ασκήσουν στο έπακρο το ρόλο τους ως σημαντικός πυλώνας της οικονομίας, με στόχο την επαναφορά των επιχειρήσεων και νοικοκυριών σε ομαλή οικονομική δραστηριότητα.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι οι κεφαλαιακές και άλλες ελαφρύνσεις που έχουν ανακοινωθεί από όλους τους ευρωπαϊκούς φορείς στοχεύουν στην διοχέτευση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και όχι σε οποιοδήποτε ίδιο όφελος για τα ΑΠΙ.

«Αντιθέτως, αναμένεται ότι με τα κεφάλαια που έχουν προσωρινά απελευθερωθεί, τα ΑΠΙ θα χρηματοδοτήσουν τις επηρεαζόμενες από την κρίση του Covid-19 επιχειρήσεις και νοικοκυριά ή/και θα απορροφήσουν ζημιές από υφιστάμενες δανειακές συμβάσεις που έχουν επηρεαστεί αρνητικά», αναφέρεται στην τρισέλιδη εγκύκλιο.

Σημειώνεται ακόμη ότι αναμένεται ότι οι δανειολήπτες που έχουν αιτηθεί αναστολή δόσεων θα αξιολογηθούν εγκαίρως και με τη δέουσα προσοχή. «Στόχος είναι όπως σε συνεργασία με το δανειολήπτη θα διαμορφώνεται τέτοιο πρόγραμμα αποπληρωμής που θα δίνει τη δυνατότητα στο βιώσιμο δανειολήπτη να επανέλθει σε πλήρη οικονομική δραστηριότητα».

Περαιτέρω σημειώνεται ότι «αναμένεται όπως αποφεύγεται η επιβολή χρεώσεων κατά τη διαδικασία αναδιάρθρωσης οι οποίες να μην είναι πλήρως επεξηγημένες και συγχρόνως κατανοητές από το δανειολήπτη» και ότι «το ύψος τέτοιων χρεώσεων πρέπει να διατηρείται σε χαμηλά και λογικά επίπεδα».

«Η ΚΤΚ τονίζει τη σημαντικότητα των μέτρων αυτών στην ομαλότερη λειτουργία της πραγματικής οικονομίας, τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα», αναφέρεται στην εγκύκλιο.

Όπως αναφέρεται, η ΚΤΚ αναμένει ότι τα ΑΠΙ θα συνεχίσουν να αξιολογούν και να παρακολουθούν τη έκθεση τους στον πιστωτικό κίνδυνο ώστε δυνητική χειροτέρευση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου να αναγνωρίζεται εγκαίρως ώστε να λαμβάνονται όλα τα δέοντα μέτρα όπως αυτά προνοούνται από τις σχετικές Ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές και την Οδηγία της ΚΤΚ.

«Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, αναμένεται ότι θα προσφέρουν βιώσιμες αναδιαρθρώσεις στους δανειολήπτες εκμεταλλευόμενες τις προσωρινές εποπτικές κεφαλαιακές χαλαρώσεις που τους έχουν παραχωρηθεί», καταλήγει η ΚΤΚ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Συνάντηση Αβέρωφ-Σιζόπουλου για τους προϋπολογισμούς

«Κορώνες σούπερ πατριωτισμού και μάχης κατά της Διαφθοράς από τον Σιζόπουλο αλλά εντελώς τυχαίως η Προεδρία ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  16:21

Επιστολή Αναστασιάδη προς πρόεδρο Ένωσης Συντακτών

«Και ο Θιασάρχης του Μεγάλου Μας Τσίρκου παρελαύνει χωρίς καμμία αιδώ κι αποδοχή ευθυνών γιά τι κατά ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  16:18

Κούσιος: Το ΑΚΕΛ αποπροσανατολίζει από την εμπλοκή του στη διαφθορά

«Όταν γιά πρώτα φορά όλοι οι νοήμονες πολίτες της διαλυμένης και λεηλατημένης πλέον Κύπρου των Ελλήνων ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  16:14

ΥΠΟΙΚ: Ορατός ο κίνδυνος στάσης πληρωμών αν απορριφθεί ο προϋπολογισμός

«Tο ΑΚΕΛ ως βλαπτικό κόμμα για την Κύπρο επιθυμεί την διαβάθμιση της οικονομικής κατάστασης της Κύπρου, ...»
ΑΚΑ  |  22:09

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση