ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπριοι Ευρωβουλευτές μιλούν για ενδεχόμενη εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ

Οι Ευρωβουλευτές κλήθηκαν να σχολιάσουν τις πρόσφατες δηλώσεις του Επιτρόπου Εμπορίου, Μάρος Σέφκοβιτς σχετικά με την πρόοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ

ΚΥΠΕ

Για το ενδεχόμενο σύναψης συμφωνίας ΕΕ - ΗΠΑ μίλησαν Κύπριοι Ευρωβουλευτές στο ΚΥΠΕ, με τους Βουλευτές ΕΛΚ να αναφέρουν ότι θα πρέπει η ΕΕ να σταθεί σταθερή και κυρίως ενωμένη απέναντι σε κάθε μονομερή επιβολή δασμών και να διασφαλίσει ότι η συμφωνία με τις ΗΠΑ θα βασίζεται στην αμοιβαιότητα και την προστασία στρατηγικών ευρωπαϊκών τομέων και τον Βουλευτή της Ευρωπαϊκής Αριστεράς να σημειώνει ότι ίσως να είναι η κατάλληλη ώρα η ΕΕ να συνάψει εναλλακτικές εμπορικές συμφωνίες που να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών λαών.

Οι Ευρωβουλευτές κλήθηκαν να σχολιάσουν τις πρόσφατες δηλώσεις του Επιτρόπου Εμπορίου, Μάρος Σέφκοβιτς σχετικά με την πρόοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς μια εμπορική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, και πως Ευρωβουλευτές της Κύπρου πώς βλέπουν τις προοπτικές αυτής της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ. Επίσης ρωτήθηκαν ποιές είναι οι κύριες προτεραιότητες ή ανησυχίες τους εκ μέρους της Κύπρου σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, ειδικά εν όψει της αβέβαιης και απρόβλεπτης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί σχετικά με την επιβολή των δασμών και ποιές επίσης παγκόσμιες εμπορικές ευκαιρίες βλέπουν να υπάρχουν για την ΕΕ.

Οπως ανέφερε ο Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Λουκάς Φουρλάς, η «ΕΕ πρέπει να σταθεί σταθερή και κυρίως ενωμένη απέναντι σε κάθε μονομερή επιβολή δασμών και να διασφαλίσει ότι η συμφωνία θα βασίζεται στην αμοιβαιότητα και την προστασία στρατηγικών ευρωπαϊκών τομέων».

Παράλληλα είπε ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια εξωτερική εμπορική πολιτική που δεν βασίζεται μόνο στο εμπόριο αγαθών, αλλά και στην προώθηση των αξιών της.

Ο κ. Φουρλάς υπενθύμισε ότι «η εμπορική σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ηνωμένων Πολιτειών είναι μία από τις σημαντικότερες παγκοσμίως και κάθε προσπάθεια ομαλοποίησης της διαταραγμένης πλέον αυτής εμπορικής συνεργασίας, οφείλει να μας απασχολεί σοβαρά». Οι πρόσφατες δηλώσεις του Επιτρόπου Μάρος Σέφκοβιτς, δημιουργούν εύλογη αισιοδοξία, αλλά και προβληματισμούς. Ζούμε σε μια εποχή γεωπολιτικής ρευστότητας και εμπορικού ανταγωνισμού, με τις ΗΠΑ να επανεξετάζουν διαρκώς τις εμπορικές στρατηγικές τους, συχνά με όρους επιβολής".

Ως Κύπριος Ευρωβουλευτής, είπε, «προσεγγίζω το θέμα με ρεαλισμό και υπευθυνότητα. Υποστηρίζω θερμά το ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο, με προϋποθέσεις που διασφαλίζουν τα συμφέροντα όλων των κρατών-μελών, ανεξαρτήτως μεγέθους». «Οι προτεραιότητές μας ως Κύπρος εστιάζονται σε τρεις άξονες: την προστασία των γεωργικών μας προϊόντων, τη διασφάλιση της ναυτιλιακής μας ανταγωνιστικότητας και την αποφυγή δυσμενών δασμολογικών επιπτώσεων που ενδεχομένως να θίξουν μικρές οικονομίες όπως η κυπριακή», πρόσθεσε.

Η ΕΕ πρέπει, είπε ο κ. Φουρλάς, να «σταθεί σταθερή και κυρίως ενωμένη απέναντι σε κάθε μονομερή επιβολή δασμών και να διασφαλίσει ότι η συμφωνία θα βασίζεται στην αμοιβαιότητα και την προστασία στρατηγικών ευρωπαϊκών τομέων. Πιστεύω ότι πρέπει να διαπραγματεύεται ως σύνολο και μακριά από διμερείς συμφωνίες, προκειμένου η πίεση που ασκείται στις ΗΠΑ, να είναι πολύ μεγαλύτερη».

Τώρα, σε παγκόσμιο επίπεδο, σημείωσε, «βλέπουμε ευκαιρίες στην εμβάθυνση σχέσεων με αναδυόμενες αγορές στην Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία, καθώς και στην ενίσχυση στρατηγικών εμπορικών σχέσεων με χώρες της Λατινικής Αμερικής. Η Ευρώπη χρειάζεται μια εξωτερική εμπορική πολιτική που δεν βασίζεται μόνο στο εμπόριο αγαθών, αλλά και στην προώθηση των αξιών της. Της δημοκρατίας, των δικαιωμάτων και της αειφόρου ανάπτυξης».

Καταληκτικά, ανέφερε ότι «μια συμφωνία με τις ΗΠΑ μπορεί να είναι ευκαιρία. Αρκεί να γίνει με όρους διαφάνειας, ισότητας και προάσπισης των ευρωπαϊκών μας προτύπων».

Από την πλευρά του, ο Ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Μιχάλης Χατζηπαντέλα είπε ότι η «επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στηρίζουμε τις προσπάθειες αυτές για μία συμφωνία που να εξασφαλίζει τα συμφέροντα του συνόλου των 27 κρατών μελών, που το κάθε ένα έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και οικονομικά συμφέροντα».

Η Ευρώπη, είπε, πρέπει να διαπραγματευτεί με αυτοπεποίθηση, ως μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως, αξιοποιώντας το μέγεθος της οικονομίας της και του στρατηγικού της εκτοπίσματος. Δεν πρέπει να υποκύψουμε σε πιέσεις που μπορεί να υπονομεύσουν τα πρότυπα μας ή να λειτουργήσουν ενάντια σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας μας, όπως είναι η γεωργία.

Παράλληλα, ο κ. Χατζηπαντέλα τόνισε την ανάγκη όπως η ΕΕ ενισχύσει ενισχύσει τις παγκόσμιες εμπορικές της σχέσεις, «αναζητώντας πρόσβαση σε περισσότερες αγορές, όπως στη Λατινική Αμερική και στην Ινδία, για να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική μας θέση και τη δυναμική των αγορών μας».

Το παγκόσμιο περιβάλλον απαιτεί ευελιξία και όραμα, είπε, και η «Ευρώπη οφείλει να "ξυπνήσει" και να αξιοποιήσει πλήρως το δυναμικό της, προωθώντας την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα».

Η διαπραγμάτευση, είπε, "πρέπει να γίνει με όρους ισοτιμίας και αμοιβαίου σεβασμού, χωρίς να γίνονται παραχωρήσεις που θα πλήξουν την ευρωπαϊκή αυτονομία. Στηρίζουμε μια φιλόδοξη και ρεαλιστική προσέγγιση, με γνώμονα την προστασία των συμφερόντων της Ευρώπης και των κρατών της", συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο Ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου της Ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - GUE/NGL, είπε ότι η Κύπρος μπορεί, εκ πρώτης όψεως, να μην επηρεάζεται άμεσα από τους δασμούς που επιβάλλονται από τις ΗΠΑ, εντούτοις ως μικρό κράτος δεν είναι άτρωτη στις αλληλεπιδράσεις.

Στο πλαίσιο της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας η οικονομία της Κύπρου εξαρτάται σε ένα μεγάλο βαθμό από τις σχέσεις της εντός της ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, είπε, «και εάν οι μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες αντιμετωπίσουν σημαντική οικονομική πίεση από αυτούς τους δασμούς, η Κύπρος θα μπορούσε να απορροφήσει τους αντίστοιχους αρνητικούς κραδασμούς από την οικονομική επιβράδυνση που θα προκύψει και την αναγκαιότητα της λήψης μέτρων από την Κυπριακή Δημοκρατία».

Το ΑΚΕΛ, με επιστολή του προς την Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ζήτησε αυτεπάγγελτη εξέταση στην επιτροπή για τις επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία από την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης για την επιβολή δασμών στις εμπορικές συναλλαγές και την αναγκαιότητα της λήψης μέτρων από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Μάλιστα, είπε, ζήτησε να κληθούν στη συζήτηση ο υπουργός Οικονομικών, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, ο πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, εκπρόσωποι των συνδέσμων τραπεζών, του ΣΕΛΚ και των καταναλωτών, καθώς και της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή.

Παρόλο που η έκκληση για αντίποινα γίνεται πιο έντονη, ειδικά ενόψει της αντιμετώπισης των αμερικανικών εταιρειών Big Tech, σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ εξακολουθούν να ζητούν ευρωπαϊκή ενότητα, αλλά οι απόψεις σχετικά με την αναγκαιότητα μιας σταθερής αντίδρασης ποικίλλουν από χώρα σε χώρα.

Δεν φαίνεται, ανέφερε ο κ. Γεωργίου, να υπάρχει καμία πραγματική προσπάθεια από την ΕΕ να συντονίσει την αντίδρασή της στην πολιτική του Τραμπ σε παγκόσμιο επίπεδο, ή ακόμα και εντός του ΠΟΕ, ο οποίος πρόσφατα προειδοποίησε για συρρίκνωση του παγκόσμιου εμπορίου κατά 1%. ‘Η ακόμη περισσότερο για το πώς θα αναδιαμορφώσει τη σχέση της με τις ΗΠΑ ή ακόμα και να απομακρυνθεί από αυτήν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το μόνο σίγουρο είναι ότι η Επιτροπή, θα στοχεύσει να διαπραγματευτεί περισσότερες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου (κατά προτίμηση λιγότερο πράσινες και λιγότερο κοινωνικές) καθώς και κατάργηση των λεγόμενων φραγμών της εσωτερικής αγοράς (περιορισμοί στο ελεύθερο εμπόριο προς το δημόσιο συμφέρον).

Ίσως, σημείωσε, «να είναι η κατάλληλη ώρα η ΕΕ, απαλλαγμένη από πολιτικές και ιδεολογικές αγκυλώσεις, να συνάψει εναλλακτικές εμπορικές συμφωνίες που να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών λαών, κατά κύριο λόγο».

ΣΣ: Οι Ευρωβουλευτές Κώστας Μαυρίδης, Γεάδης Γεάδη και Φειδίας Παναγιώτου δεν απέστειλαν απαντήσεις στο ΚΥΠΕ.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X