ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Λαγκάρντ: «Προσωρινό, στοχευμένο και αναλογικό» το PEPP

Η ΕΚΤ «θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα κατάλληλα μέτρα» στο πλαίσιο της εντολής της για να στηρίξει την ανάκαμψη, ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ

Kathimerini.gr

Το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Pandemic Emergency Purchase Program ή PEPP) είναι «προσωρινό, στοχευμένο και αναλογικό», δήλωσε νωρίτερα η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Σε εξ αποστάσεως ακρόασή της στην οικονομική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – την πρώτη από τις 6 Φεβρουαρίου, πριν το ξέσπασμα της νέας οικονομικής κρίσης – η κ. Λαγκάρντ, απαντώντας έμμεσα στην πρόσφατη απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας στις αρχές Μαΐου, τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης «παρακολουθεί συνεχώς την αναλογικότητα όλων των εργαλείων της». Η ΕΚΤ, τόνισε, ενημερώνει σχετικά τις αρμόδιες αρχές, μεταξύ άλλων μέσω των τακτικών ακροάσεων της ίδιας στην Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η ΕΚΤ «θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα κατάλληλα μέτρα» στο πλαίσιο της εντολής της για να στηρίξει την ανάκαμψη, ανέφερε.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, ενημερώνοντας για πρώτη φορά το Κοινοβούλιο για το PEPP, είπε ότι «το πρόγραμμα έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά του», συμβάλλοντας στην αποτροπή της μετάλλαξης της νέας ύφεσης σε χρηματοπιστωτική κρίση. Η απειλή αυτή «έχει υποχωρήσει ουσιωδώς» σε σύγκριση με τα μέσα του περασμένου Μαρτίου, όταν ανακοινώθηκε το PEPP, είπε. Η απόφαση για την ενεργοποίηση του PEPP, εξήγησε – που την περασμένη εβδομάδα επεκτάθηκε στα 1,35 τρισ. ευρώ, με την περίοδο των αγορών να επεκτείνεται τουλάχιστον ως τα μέσα του 2021 – ήταν προϊόν δύο παραγόντων: της αλλαγής στις προγνώσεις για τον πληθωρισμό εξαιτίας της νέας κρίσης και της χρηματοδοτικής στενότητας που εντόπισε η ΕΚΤ στον τραπεζικό τομέα. Πέρα από το PEPP, είπε, η παροχή ρευστότητας στις τράπεζες με «εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους» μέσω του TLTRO III «έχει επιτρέψει να κατευθυνθεί η χρηματοδότηση των πιστωτικών ιδρυμάτων εκεί που είναι περισσότερο απαραίτητη» - στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ευρωζώνης.

Σχολιάζοντας την πρόσφατη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον νέο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ένωσης και το συμπληρωματικό πακέτο Next Generation EU, την χαρακτήρισε «αποφασιστικής σημασίας» για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Κάλεσε μάλιστα τα κράτη-μέλη να την εγκρίνουν ταχέως, καθώς «τυχόν καθυστερήσεις θα δημιουργήσουν αρνητικές παράπλευρες συνέπειες [σ.σ.: spillovers στο πρωτότυπο]» και θα αυξήσουν το κόστος διαχείρισης της κρίσης.

Η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε την πρόβλεψη της ΕΚΤ για ύφεση 8,7% φέτος στην Ευρωζώνη, την οποία θα διαδεχθεί ανάκαμψη 5,2% το 2021 και περαιτέρω μεγέθυνση 3,3% το 2022. Η πρόεδρος της ΕΚΤ χαρακτήρισε το πιο ήπιο σενάριο – ύφεση κοντά στο 5% - «αρκετά απίθανο», ενώ για το αρνητικό σενάριο (-12%) είπε ότι «ελπίζουμε ότι κι αυτό είναι απίθανο». Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης, σημείωσε, συρρικνώθηκε κατά 3,8% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς και αναμένεται να βυθιστεί κατά 13% στο δεύτερο τρίμηνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X