ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Λίφτινγκ» αλλά όχι αλλοίωση στα νομοσχέδια των ΜΕΔ

Μικρές οι αλλαγές που δεν επέλθουν, δίχως ψήφους οι τροπολογίες - Με το βλέμμα στην Ολομέλεια της Κυριακής

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η συνεδρίαση για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια αντί της προγραμματισμένης Ολομέλειας της Βουλής της Παρασκευής, αλλά και το «οψιόν» συνεδριάσεων της Επιτροπής Οικονομικών και για το Σαββατοκύριακο ποσοτικοποιεί τον όγκο εργασίας που έχουν να διαχειριστούν ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση των κυπριακών τραπεζών.

Τα νομοσχέδια που εξετάζονται όλη την εβδομάδα δεν ικανοποιούν πλήρως όλη τη μερίδα βουλευτών, με συγκεκριμένες κοινοβουλευτικές ομάδες να θέλουν να τα τροποποιήσουν αρκετά, με τροπολογίες. Σε σημείο που ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών ανέφερε την Τετάρτη πως εάν εφαρμοστούν όλες οι τροπολογίες που θέλουν μερικά κόμματα, ενδεχομένως να αλλάξει η μορφή, το προφίλ και ο σκοπός του κάθε νομοσχεδίου σε βαθμό που τα δεδομένα αλλάξουν όχι προς το καλύτερο για τις τράπεζες, αλλά προς το χειρότερο.

Σημείωσε πως είναι βασισμένα με τις παραδοχές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και σε ότι ισχύει πανευρωπαϊκά σε όλες τις τράπεζες. Προειδοποίησε δε πως, εάν υιοθετηθούν οι προτεινόμενες τροπολογίες στα νομοσχέδια για την αλλαγή του πλαισίου εκποιήσεων και του πλαισίου αφερεγγυότητας, θα φλερτάρουν οι τράπεζες με αποτυχία στα stress test που θα υποβληθούν εντός ολίγου και θα ήταν προτιμότερο απλώς να καταψηφιστούν τα νομοσχέδια όπως τα κατέθεσε η Κυβέρνηση.

Εντούτοις, πληροφορίες θέλουν να περνούν τα νομοσχέδια στην έκτακτη Ολομέλεια της Κυριακής στο σύνολό τους, όπως τα κατέθεσε. Θέση που μετέφερε στην «Κ» ανώτατη πολιτική πηγή, είναι η εξής: «Αν αυτοί που θα καταθέσουν τις τροπολογίες και είχαν την πλειοψηφία για να αλλάξει εντελώς η μορφή των νομοσχεδίων, τότε θα είχαν και τη πλειοψηφία να τα καταψηφίσουν».

Βεβαιότητα για το Σχέδιο Εγγυήσεων

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου εξέφρασε την βεβαιότητα πως τη Δευτέρα το πρωί θα έχουν κλείσει όλα τα ζητήματα που απασχολούν τη δεδομένη περίοδο την οικονομία. Παρά τις διαφορετικές απόψεις τόνισε ότι θα ψηφιστεί το Σχέδιο Κρατικών Εγγυήσεων και το νέο πλαίσιο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα παρέχει περισσότερη προστασία στο πλαίσιο της αφερεγγυότητας και ένα πιο αποτελεσματικό πλαίσιο ώστε να σταματήσουν να δρουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Η Ολομέλεια της Βουλής θα συνέλθει την Κυριακή για να εξετάσει ως πακέτο όλα τα ζητήματα, τόσο όσον αφορά την κρατική εγγύηση για το θέμα του Συνεργατισμού, τα έξι νομοσχέδια της Κυβέρνησης και 3 προτάσεις νόμου που θα αφορούν το σύνολο του χρηματοπιστωτικού τομέα. Κληθείς να διευκρινίσει ποιες προτάσεις νόμου θα τεθούν ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής την Κυριακή, ο κ. Νεοφύτου, είπε ότι 3 προτάσεις νόμου του ΑΚΕΛ με μία του ΔΗΚΟ συγχωνεύονται σε μία και υποστηρίζονται από την ολότητα της Επιτροπής Οικονομικών.

Εξήγησε περαιτέρω ότι με βάση τον υφιστάμενο νόμο για την αφερεγγυότητα υπάρχουν συγκεκριμένοι εγγυητές που προστατεύονται για συμβάσεις που έγιναν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2015 μέχρι το 2021, προσθέτοντας ότι η πρόταση του ΔΗΚΟ είναι η προστασία των εγγυητών για συμβάσεις που συνήφθησαν μέχρι το τέλος του 2015 να γίνει επ΄ αόριστον, δηλαδή να διαγραφεί από τον υφιστάμενο νόμο το 2021. Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ είχε την άποψη ότι πρέπει να επεκταθεί και σε νέες συμβάσεις η προστασία των εγγυητών μέχρι την ημερομηνία ψήφισης του νόμου και ανέφερε πως οι 4 προτάσεις νόμου έγιναν μία που θα λέει ότι οι εγγυητές που προστατεύονται χωρίς να αλλάξει οτιδήποτε στο νόμο για την αφερεγγυότητα θα είναι χωρίς ημερομηνία λήξης, αλλά θα συμπληρωθούν και για συμβάσεις που θα έχουν γίνει μέχρι την Κυριακή που είναι η ημερομηνία ψήφισης του τροποποιητικού νόμου.

Προτάσεις για τη ΣΚΤ

Στην Ολομέλεια της Κυριακής αναμένεται να ψηφιστούν άλλες δύο προτάσεις νόμου που κατέθεσε ο κ. Νεοφύτου σε συνεννόηση με την Κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα που αφορούν τροποποιήσεις της υφιστάμενης νομοθεσίας για την Κεντρική Τράπεζα και για τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα ώστε να ρυθμιστεί το μεταβατικό στάδιο στη ΣΚΤ για να κυλήσουν όλα ομαλά και με σιγουριά.

Η μεν μία αφορά τη ρύθμιση ώστε να μπορεί η ΣΚΤ να συνεχίσει να λειτουργεί για διεκπεραίωση εκκρεμοτήτων μετά την επιβαλλόμενη ανάκληση της άδειας λειτουργίας από την Κεντρική Τράπεζα και η δεύτερη τροποποιεί τον περί ΣΚΤ νόμο και εισαγάγει πρόνοια για διατραπεζικές συναλλαγές, ώστε να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενο πρόβλημα ρευστότητας του συνεργατισμού με παροχή ρευστότητας από την Ελληνική Τράπεζα και όχι από οποιαδήποτε Τράπεζα της Κύπρου.

Η Επιτροπή Οικονομικών θα συνεδριάσει την Παρασκευή στις 9.30 για να συνεχίσει τη συζήτηση των νομοθετημάτων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση