ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μ. Λούης στην «Κ»: Μέρος της λύσης οι τράπεζες και όχι του προβλήματος

H οικονομία θα μπορέσει να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2021

Newsroom K

Μήνυμα αισιοδοξίας ότι η παρούσα κατάσταση θα είναι βραχυπρόθεσμη και η οικονομία θα μπορέσει να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2021 στέλνει ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Κύπρου, Μιχάλης Λούης, ενώ δηλώνει ότι πλέον το τραπεζικό σύστημα διαθέτει σημαντική πλεονάζουσα ρευστότητα και ικανοποιητική κεφαλαιουχική επάρκεια που του επιτρέπει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πορεία ανάκαμψης.

Εκτιμά σε συνέντευξή του στην «Κ» πως η Κυβέρνηση κινήθηκε πάρα πολύ γρήγορα για την δημιουργία διάφορων σχεδίων στήριξης εταιρειών και εργαζομένων, ενώ παράλληλα κινείται στη σωστή κατεύθυνση ως προς την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων που δυνατόν να υπάρχουν.

Την ίδια ώρα, σημειώνει πως οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες είναι εδώ και θα στηρίξουν τις βιώσιμες επιχειρήσεις ούτως ώστε να ξεπεραστεί πιο γρήγορα η παγκόσμια κρίση.

Θα ήθελα μία σύγκριση της κρίσης του 2013 με αυτή που βιώνουμε σήμερα.

Είναι αλήθεια ότι η κρίση του 2013 έχει και κάποια κοινά χαρακτηριστικά με την σημερινή κρίση όσον αφορά τα οικονομικά στοιχεία και συγκεκριμένα το μέγεθος της ύφεσης, που αναμένεται να φτάσει το 2020 γύρω στο 7%. Εδώ όμως τελειώνουν οι ομοιότητες και αρχίζουν κάποιες πολύ βασικές διαφορές. Το 2013, το κράτος ήταν αποκλεισμένο από τις διεθνείς αγορές και αδυνατούσε να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες του τρέχοντας ταυτόχρονα επαναλαμβανόμενους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς.

Από το 2016, η κυβέρνηση έτρεχε πλεονασματικούς προϋπολογισμούς και έχει κτίσει ένα πολύ σημαντικό αποθεματικό. Με την πρόσφατη επιτυχή έξοδο στις αγορές, εν μέσω μάλιστα της κλιμάκωσης της κρίσης σε διεθνές επίπεδο, κατάφερε να αντλήσει ακόμα ένα ποσό 1,75 δισεκατομμυρίου ευρώ, με το οποίο μπορεί να στηρίξει τις παραγωγικές μονάδες της οικονομίας. Η σημερινή κρίση όμως αντιμετωπίζεται και από κοινού με την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω πολιτικών που στηρίζουν τις οικονομίες των κρατών μελών. Η Κύπρος συμμετέχει σε όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης περιλαμβανομένων και των προγραμμάτων επαναγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο βοηθά στο να διατηρείται το κόστος δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα.

Πριν το 2013, το τραπεζικό σύστημα νοσούσε από τις στρεβλώσεις στην οικονομία, ως αποτέλεσμα χρόνιων μη βέλτιστων πρακτικών και από έλλειψη αξιοπιστίας. Σήμερα, το τραπεζικό σύστημα διαθέτει σημαντική πλεονάζουσα ρευστότητα και ικανοποιητική κεφαλαιουχική επάρκεια που του επιτρέπει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πορεία ανάκαμψης. Σήμερα, οι τράπεζες είναι μέρος της λύσης της κρίσης και όχι μέρος του προβλήματος. Για όλους αυτούς τους λόγους αισιοδοξώ πώς η παρούσα κατάσταση θα είναι βραχυπρόθεσμη και η οικονομία θα μπορέσει να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2021.

Διαβάστε τη συνέντευξη του Παναγιώτη Ρουγκάλα στην έντυπη έκδοση της «Κ»

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X