ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μαγνήτης νέων επενδυτικών σχεδίων η ανατολική Γερμανία

Αλλάζει ο χάρτης βιομηχανικής παραγωγής της ατμομηχανής της Ευρώπης

Kathimerini.gr

Ο οικονομικός χάρτης της Γερμανίας αλλάζει άρδην και μια ολόκληρη περιοχή που μέχρι προσφάτως ήταν συνώνυμο της παρακμής προσελκύει νέες επενδύσεις και εξελίσσεται σε έναν ταχύτατα αναπτυσσόμενο κόμβο βιομηχανικών ακινήτων. Ο λόγος για την ανατολική Γερμανία και ιδιαιτέρως για τη μικρή πόλη Γκούμπεν, που τα τελευταία δύο χρόνια έχει κατακλυσθεί από νέα βιομηχανικά σχέδια και επενδύσεις. Το περασμένο έτος την επέλεξε η Rock Tech Lithium, καναδική εταιρεία τεχνολογίας καθαρής ενέργειας, για την ανέγερση μονάδας παραγωγής λιθίου και επένδυσε στην Γκούμπεν 500 εκατ. ευρώ. Αυτά αναμένεται να μετατρέψουν τη μικρή πόλη σε σημαντικό κόμβο της εφοδιαστικής αλυσίδας για τις μπαταρίες της ηλεκτροκίνησης. Ηδη η Γκούμπεν αποτελεί έδρα του ταχύτατα αναπτυσσόμενου τομέα των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων.

Οπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, εντυπωσιάζει η απόφαση που ανακοίνωσε τον Μάρτιο η βιομηχανία μικροεπεξεργαστών Intel και αφορά την ανέγερση δύο μονάδων της αξίας 17 δισ. ευρώ στο Μαγδεμβούργο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άμεση ξένη επένδυση που έχει γίνει ποτέ στη Γερμανία. Η απόφαση της Intel συνέπεσε μάλιστα χρονικά με την έναρξη της παραγωγής ηλεκτροκίνητων οχημάτων της Tesla στην πρώτη ευρωπαϊκή μονάδα της στην ανατολική πόλη Γκρινχάιντ. Εχει, άλλωστε, προηγηθεί η μετατροπή δύο μονάδων της Volskwagen σε εργοστάσια ηλεκτροκίνητων οχημάτων στη Δρέσδη και στο Ζβικάου, στην ανατολική Γερμανία.

Επί δεκαετίες η οικονομική ανάπτυξη της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας ήταν συγκεντρωμένη στον Νότο και στα νοτιοδυτικά της χώρας, που αποτελούν την έδρα των εμβληματικών αυτοκινητοβιομηχανιών της, Mercedes και BMW, αλλά και των κολοσσών του μηχανολογικού εξοπλισμού, όπως η Siemens. Τώρα όμως φαίνεται να αλλάζει αυτή η κατανομή της παραγωγής και της ανάπτυξης, καθώς η ανατολική Γερμανία επαναβιομηχανοποιείται. Σε πρόσφατο συνέδριο ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς δήλωσε πως η ανατολική Γερμανία είναι σήμερα «από τις πλέον οικονομικά ελκυστικές περιοχές της Ευρώπης». Η ανατολική Γερμανία προσελκύει τώρα εξαιρετικά σημαντικές επενδύσεις σε μια στιγμή που οι συμβατικές αυτοκινητοβιομηχανίες με τους παραδοσιακούς κινητήρες υφίστανται εντεινόμενη πίεση, καθώς κερδίζει διαρκώς έδαφος η ηλεκτροκίνηση και οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο προσπαθούν να σχεδιάσουν το μέλλον χωρίς ορυκτά καύσιμα. Οπως επισημαίνουν οι FT, ενδεικτικό της εντεινόμενης πίεσης ήταν το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αποφάσισε να απαγορεύσει τις πωλήσεις νέων συμβατικών αυτοκινήτων και φορτηγών στην Ε.Ε. από το 2035. Ετσι στο νότιο και το νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας οι παραδοσιακοί προμηθευτές της συμβατικής αυτοκινητοβιομηχανίας, οι Bosch, Continental, Mahle και ZF Friedrichshafen, ανακοινώνουν διαρκώς μειώσεις προσωπικού, καθώς υποχωρεί η ζήτηση και αυξάνεται η αβεβαιότητα. Η εικόνα είναι ακριβώς αντίστροφη στην ανατολική πλευρά της χώρας, όπου παράγει από το 2019 ηλεκτροκίνητα η Volkswagen μετά τη μετατροπή μονάδας στο Ζβικάου της Σαξονίας. Στη διάρκεια της σοβιετικής εποχής η μονάδα αυτή παρήγε το μοντέλο Trabant, αλλά την εξαγόρασε η Volkswagen μετά την επανένωση των Γερμανιών.

Ετσι σήμερα η περιοχή του Ζβικάου έχει σχεδόν πλήρη απασχόληση εν μέρει και χάρη σε εταιρείες, όπως η βιομηχανία καλωδιώσεων Leoni, που επενδύουν 130 εκατ. ευρώ στην περιοχή για να προμηθεύουν τις μονάδες της VW. Παράλληλα, η BMW δημιουργεί εκατοντάδες νέους ρόλους και θέσεις εργασίας στη μονάδα της στη Λειψία, που θα κατασκευάζει μπαταρίες για ηλεκτροκίνητα. Οπως αναφέρει στους FT ο Γεργκ Στάινμπαχ, υπουργός Οικονομικών του Βραδεμβούργου, όπου έχει τη νέα έδρα της η Tesla, το κρατίδιο έχει προσελκύσει επενδύσεις ύψους 7 δισ. ευρώ από το 2018 έως σήμερα, ένα επίπεδο που δεν συγκρίνεται με τίποτε ανάλογο στο παρελθόν. Οι τοπικές αρχές, άλλωστε, εξετάζουν αυτόν τον καιρό 28 επιστολές εκδήλωσης ενδιαφέροντος, που αντιπροσωπεύουν αθροιστικά νέες επενδύσεις ύψους 11,5 δισ. ευρώ. Τα πλεονεκτήματα της περιοχής είναι οι άφθονες διαθέσιμες εκτάσεις, ενώ ειδικότερα το Βραδεμβούργο παράγει ηλεκτρική ενέργεια από αιολική, ηλιακή και βιομάζα περισσότερη απ’ όλα τα ομοσπονδιακά κρατίδια της Γερμανίας. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καλύπτουν έτσι το 94% των αναγκών του σε ηλεκτρική ενέργεια, ενώ ο μέσος όρος της Γερμανίας δεν υπερβαίνει το 46%.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση