ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 19:55
 

Μείωση 7% στις αεροπορικές θέσεις για Ελλάδα

Xώρες καίριες για τον εισερχόμενο τουρισμό όπως η Γερμανία δείχνουν ακόμα μεγαλύτερη μείωση, έως και 16%

Newsroom Κ, Αθήνα

ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Μείωση της τάξεως του 7% στον αριθμό των θέσεων που προγραμματίζουν οι αεροπορικές για την Ελλάδα καταγράφει η τελευταία μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, InSETE Intelligence, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες της αγοράς για τις προοπτικές της φετινής σεζόν. Ιδιαίτερα μάλιστα, καθώς χώρες καίριες για τον εισερχόμενο τουρισμό όπως η Γερμανία δείχνουν ακόμα μεγαλύτερη μείωση, έως και 16%.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι προοπτικές της τουριστικής κίνησης στα περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας βάσει του προγραμματισμού των θέσεων των αεροπορικών εταιρειών στις 31/01/19 για τη θερινή περίοδο του 2019 δείχνουν τάσεις σταθεροποίησης με ενδεχόμενη ελαφρά καθοδική τάση. Πιο συγκεκριμένα, μετά την ιδιαιτέρως υψηλή αύξηση 21% στον προγραμματισμό θέσεων για την περυσινή σεζόν και σε συνέχεια επαναλαμβανόμενων αυξήσεων τα προηγούμενα χρόνια, φέτος παρατηρείται μια πτώση της τάξεως του 7%. Η πτώση αυτή μπορεί εν μέρει να θεωρηθεί και ως διόρθωση, εξηγεί το InSETE Intelligence.

Σημαντικό ρόλο για τη μειωμένη ζήτηση αεροπορικών θέσεων κατά τη θερινή περίοδο του 2019 διαδραματίζει, κατ’ αρχάς, η επιβράδυνση της οικονομίας στην Ευρωζώνη – οι οικονομίες της Ευρωζώνης προβλέπεται το 2019 να αναπτυχθούν με μικρότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σύγκριση με το 2018 αλλά και σε σύγκριση με προηγούμενες προβλέψεις. Δεύτερον, η μη ολοκλήρωση της συμφωνίας της Ε.Ε. με το Ηνωμένο Βασίλειο για τους όρους του Brexit και η ανασφάλεια που δημιουργεί. Τρίτον, η δυναμική επάνοδος της Τουρκίας ως τουριστικού προορισμού (με πολύ ανταγωνιστικές τιμές). Τέταρτον, η χρεοκοπία της Germania, η οποία είχε προγραμματίσει 381.000 θέσεις. «Είναι πιθανή η απορρόφηση μέρους των χαμένων θέσεων από άλλες αεροπορικές εταιρείες, που θα αποτυπωθεί στον επόμενο προγραμματισμό», σημειώνεται στη μελέτη. Πέμπτον, το ζεστό περυσινό καλοκαίρι στην Ευρώπη, που επηρέασε την ταξιδιωτική συμπεριφορά στις χώρες αυτές, είτε οδηγώντας σε «staycations» είτε σε αναβολή της λήψης της απόφασης για διακοπές στο εξωτερικό.

Εξετάζοντας τις επιμέρους αγορές, μειώσεις καταγράφονται στον προγραμματισμό θέσεων προς τα περιφερειακά αεροδρόμια από τις αγορές της Γερμανίας (-16%), του Ην. Βασιλείου (-6%), της Ρωσίας (-14%), της Σουηδίας (-21%) και της Ελβετίας (-27%). Αυξήσεις καταγράφονται από τις αγορές της Γαλλίας (+15%), της Πολωνίας (+4%), της Τουρκίας (+51%), της Ιταλίας (+3%) και της Ρουμανίας (+23%). Oμως στις αγορές της Γερμανίας και του Ην. Βασιλείου οφείλεται το 68% (- 884.000 θέσεις) της απώλειας θέσεων που καταγράφεται για το 2019 σε σύγκριση με το 2018.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Επετειακό γραμματόσημο για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γλαύκου Κληρίδη

«Τα όσα πρέσβευε ο Γλαύκος Κληρίδης! Ο ενταφιαστής των ιδεών Γκάλι και ίσως της πιο σοβαρής προσπάθειας ...»
Giannos  |  14:35

Ο Αναστασιάδης διόρισε τον Λεωνίδα Παντελίδη ως Ε/κ μέλος στη ΔΕΑ

«Σοβαρότητα μηδέν από την κυβέρνηση Αναστασιάδη η οποια φαίνεται ξέχασε πως έγινε η φονική έκρηξη στο ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  09:50

Την άρση των απομονώσεων ζητά από τον ΟΗΕ ο Ακιντζί

«O κ. Ακιντζί ακόμη να αντιληφθεί ότι κανείς δεν τον λαμβάνει σοβαρά υπόψη. »
ΑΚΑ  |  09:35

Σήμερα στην «Κ»: Ποια η νέα κίνηση του γενικού γραμματέα στο Κυπριακό

«προσφέρουμε 2% αξιόπιστο δάνειο για επιχειρηματικές επενδύσεις, αγορά διαμερίσματος, αυτοκινήτου και ...»
matto gregio  |  04:56

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

Η απόφαση του Σολτς να μην εκδώσει καθαρό νέο χρέος έχει επικριθεί τόσο από τους Συντηρητικούς της Μέρκελ όσο και από τους δικούς του Σοσιαλδημοκράτες

Γερμανική εμμονή

Ο Ολαφ Σολτς απέκλεισε το ενδεχόμενο η χώρα του να αυξήσει το χρέος της ώστε να ενισχύσει την επιβραδυνόμενη γερμανική οικονομία. ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
X