ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Νέο αγκάθι στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις

Οικονομικό σκάνδαλο με ξέπλυμα χρήματος - Οι ΗΠΑ καταζητούν «άνθρωπο» της κυβέρνησης Ερντογάν

Λίγα χρόνια μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου της παροχής διευκολύνσεων από την Τουρκία στο Ιράν για την παράκαμψη των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από την διεθνή κοινότητα, ένα νέο οικονομικό σκάνδαλο έρχεται να προκαλέσει νέα αναταραχή στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Στον απόηχο της πρώτης συνάντησης των Προέδρων των ΗΠΑ και της Τουρκίας, οι αμερικανικές αρχές εντατικοποιούν την προσπάθειά τους για την έκδοση ενός αυτοεξόριστου Τούρκου επιχειρηματία, ο οποίος αντιμετωπίζει την κατηγορία ξεπλύματος μαύρου χρήματος εις βάρος των ΗΠΑ.

Στο προηγούμενο σκάνδαλο πρωταγωνιστούσε ένας ιρανικής καταγωγής επιχειρηματίας, ο Ρεζά Ζαρράμπ. Στο νέο σκάνδαλο πρωταγωνιστεί ο Τούρκος επιχειρηματίας, Σεζγκίν Μπαράν Κορκμάζ, ο οποίος μέχρι πρόσφατα διατηρούσε στενές σχέσεις με την κυβέρνηση του Ταγγίπ Ερντογάν.

Ο Κορκμάζ συνελήφθη πριν από λίγο χρονικό διάστημα στην Αυστρία ύστερα από αίτημα των αμερικανικών αρχών με την κατηγορία του ξεπλύματος μαύρου χρήματος ύψους άνω των 133 εκατομμυρίων δολαρίων μέσω τραπεζικών λογαριασμών στην Τουρκία και το Λουξεμβούργο. Οι κοινωνικοοικονομικές και πολιτικές διασυνδέσεις του Κορκμάζ ξεκινούν από τον κύκλο των στενών συνεργατών του Προέδρου της Τουρκίας και φτάνουν μέχρι τον κύκλο του τέως Προέδρου Ντόναλντ Τράμπ και τους Μορμόνους των ΗΠΑ.

Ξέπλυμα χρήματος

Το ένταλμα σύλληψης του Κορκμάζ προήλθε από δικαστήριο του Σολτ Λέικ Σίτι της Πολιτείας Γιούτα. Σύμφωνα με τις αμερικανικές διωκτικές αρχές, στο παρελθόν μια αμερικανική εταιρεία εξασφάλισε επιδότηση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ισχυριζόμενη ότι παρήγαγε βιοντίζελ. Το ποσό της επιδότησης ήταν 511 εκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων 133 εκατομμύρια δολάρια στάλθηκαν στον Κορκμάζ για «ξέπλυμα» στην Τουρκία και στο εξωτερικό. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, ο Κορκμάζ χρησιμοποίησε αυτά τα χρήματα για να αποκτήσει κινητή και ακίνητη περιουσία στην χώρα του. Ένα από τα αποκτήματα του Τούρκου επιχειρηματία ήταν μια τουρκική αεροπορική εταιρεία που οδηγήθηκε σε χρεωκοπία πριν από λίγα χρόνια. Ο ιδιοκτήτης της αμερικανικής εταιρείας, ο οποίος παραπλάνησε τις αμερικανικές αρχές ισχυριζόμενος ότι παρήγαγε βιοντίζελ, συνελήφθη καθώς ετοιμαζόταν να ταξιδέψει στην Τουρκία. Τα εμπλεκόμενα άτομα κατηγορούνται ότι εξαπάτησαν το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και χρησιμοποιούσαν τα χρήματα που εξασφάλισαν παράνομα για να αγοράσουν πολυτελή σπορ αυτοκίνητα και σπίτια εκατομμυρίων δολαρίων. Επίσης, ζητούν από τον Κορκμάζ την επιστροφή μεγάλου χρηματικού ποσού.

Ο Κορμάζ συνελήφθη στην Αυστρία μετά την ενημέρωση των αρχών της χώρας από τις αμερικανικές αρχές για την υπόθεση που εκκρεμεί εις βάρος του στις ΗΠΑ. Η Αυστρία, η οποία τα τελευταία χρόνια διατηρεί δαιδαλώδεις σχέσεις με την Τουρκία, μετά την σύλληψη του Τούρκου επιχειρηματία φέρει δυο επιλογές. Είτε θα εκδώσει τον κ. Κορκμάζ στις ΗΠΑ είτε θα τον επιστρέψει στην χώρα του, δηλαδή στην Τουρκία.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού αντιπολιτευόμενου τύπου, στο παρελθόν ο κ. Κορκμάζ ανέπτυξε σχέσεις με άτομα και κύκλους που βρέθηκαν κοντά στον τέως Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλτ Τραμπ. Ορισμένα δημοσιεύματα θέλουν τον Κορκμάζ να εκμεταλλεύτηκε αυτές τις διασυνδέσεις για να διευκολύνει τον αμερικανοτουρκικό διάλογο κατά την προηγούμενη περίοδο.

Άνθρωπος του Ερντογάν

Στην Τουρκία, μέχρι πρόσφατα ο 43χρονος επιχειρηματίας ήταν γνωστός με την ιδιότητα ενός δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία που απέκτησε οικονομική και πολιτική ισχύ στα χρόνια της διακυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Ο Κορκμάζ σκαρφάλωσε τα σκαλιά της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας της Τουρκίας παρέχοντας «υποστήριξη» και «διευκολύνσεις» σε κύκλους και άτομα-κλειδιά στον κύκλο των κυβερνήσεων Ερντογάν. Επίσης, φρόντισε να διατηρήσει ζωντανό το ενδιαφέρον της κοινωνίας για το πρόσωπο του, δίνοντας μεγάλα χρηματικά ποσά για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Το όνομα του Κορκμάζ βρέθηκε στο προσκήνιο της τουρκικής επικαιρότητας τον προηγούμενο μήνα, όταν ο Σεντάτ Πέκερ, ένας από τους αρχηγούς του εγκληματικού υποκόσμου της Τουρκίας, το ανέφερε για να φέρει σε δύσκολη θέση τον Υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού. Ο Πεκέρ ισχυρίστηκε ότι ο Σοϊλού συναντήθηκε με τον Κορκμάζ τον περασμένο Δεκέμβριο για να τον ενημερώσει για τη νομική διαδικασία εναντίον του. Επίσης, ο ΥΠΕΣ ζήτησε από τον Κορκμάζ να εγκαταλείψει την Τουρκία. Ο Τούρκος επιχειρηματίας ακολούθησε τις συμβουλές του υπουργού και έφυγε από τη χώρα την επόμενη μέρα της συνάντησης.

Λίγο πριν από τη φυγή του Κορκμάζ στο εξωτερικό, τουρκικό δικαστήριο μπλόκαρε τους τραπεζικούς λογαριασμούς του επιχειρηματία. Στην συνέχεια, ήρθε η διαμεσολάβηση των τουρκικών αρχών για το ξεμπλοκάρισμα των λογαριασμών. Μάλιστα, ο εισαγγελέας που ζήτησε από το δικαστήριο να άρει το μπλοκ στον τραπεζικό λογαριασμό του Κορκμάζ έγινε στη συνέχεια Υφυπουργός Δικαιοσύνης. Τελικά, οι τουρκικές αρχές ξεκίνησαν έρευνες για τον Κορκμάζ με την υποψία του ξεπλύματος χρήματος μετά την αποχώρηση του επιχειρηματία από την Τουρκία.

Λίγο πριν από τη σύλληψη του στην Αυστρία, ο Κορκμάζ προχώρησε σε μια αποκάλυψη που ρίχνει φως στις στενές σχέσεις του με τους κύκλους της τουρκικής κυβέρνησης. Υποστήριξε ότι ο Βεϊς Άτες, βετεράνος δημοσιογράφος των τουρκικών φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης, του τηλεφώνησε και πρότεινε την εξάλειψη των προβλημάτων του. Σύμφωνα με τον Κορκμάζ, ο δημοσιογράφος, που στο παρελθόν συμμετείχε στα ταξίδια, στις εκδηλώσεις και συνεντεύξεις του Προέδρου Ερντογάν, ζήτησε από τον ίδιο 10 εκατομμύρια ευρώ για «την επίλυση των προβλημάτων με τις τουρκικές αρχές μέσω ισχυρών διασυνδέσεων».

Αξιοσημείωτο είναι επίσης, το γεγονός ότι μετά την σύλληψή του στην Αυστρία, ο Κορκμάζ ομολόγησε ότι, πριν από την έξοδό του από την Τουρκία, κατά τη διάρκεια των θρησκευτικών εορτών, μοίραζε «δώρα», αξίας 3 εκατομμυρίων δολαρίων, σε γραφειοκράτες, μέλη του δικαστικού σώματος, αστυνομικούς και αστυνομικούς επιθεωρητές.

Η διαφθορά εντείνει την οικονομική κρίση

Τούρκοι αναλυτές, μελετώντας την υπόθεση Κορκμάζ, εστιάζουν σε δυο σημαντικά σημεία. Πρώτον, προβληματίζονται για τον αντίκτυπο της υπόθεσης στις ήδη εύθραυστες αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Δεύτερον, τονίζουν ότι η όλη υπόθεση αφήνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση την κυβέρνηση του Ερντογάν στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο. Ως προς το πρώτο, οι αναλυτές υπενθυμίζουν ότι τα τελευταία χρόνια οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις χαρακτηρίζονται από αναταράξεις και μεγάλα προβλήματα. Τα οικονομικά σκάνδαλα έρχονται να δώσουν νέες διαστάσεις σε αυτά τα προβλήματα και να περιπλέξουν τις διμερείς σχέσεις. Την ίδια ώρα αποδυναμώνουν την θέση της κυβέρνησης Ερντογάν απέναντι στον ισχυρό νατοϊκό σύμμαχο. Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό, οι αναλύσεις συμφωνούν στο γεγονός ότι το σκάνδαλο Κορκμάζ έρχεται να ενισχύσει την εκτίμηση μεγάλων μερίδων της τουρκικής κοινωνίας, ότι ύστερα από δυο δεκαετίες συνεχόμενης παραμονής στην εξουσία, το κυβερνών κόμμα εμπλέκεται σε μεγάλα σκάνδαλα, τα οποία εκτός από το ότι πλήττουν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό επιδεινώνουν και την κατάσταση στην οικονομία.

Έντυπη Έκδοση

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση