ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:14
 

Νέο πρόστιμο στην Google από την Κομισιόν

Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκεται, τρίτη φορά κατά σειρά, ο αμερικανικός κολοσσός

Newsroom Κ, Αθήνα

Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκεται, τρίτη φορά κατά σειρά, ο αμερικανικός κολοσσός Google για αθέμιτες πρακτικές στο πεδίο αναζήτησης διαφημίσεων και αναμένεται η επιβολή προστίμου την επόμενη εβδομάδα. Πρόκειται για τις διαφημιστικές υπηρεσίες AdSense της Google, οι οποίες απασχολούν την Κομισιόν, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλέστηκε χθες το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Επιπλέον, οι πηγές αυτές ανέφεραν πως η χρηματική ποινή θα είναι πολύ μικρότερη από τις προηγούμενες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε το 2016 τη σχετική έρευνα, την τρίτη κατά σειρά για την Google, κατηγορώντας την ότι παρεμποδίζει τρίτα μέρη να παρουσιάζουν τα αποτελέσματα από την αναζήτηση διαφημίσεων που προέρχονται από ανταγωνιστικές εταιρείες. Τα τρίτα μέρη, που προαναφέρονται, φιλοξενούν στις δικές τους ιστοσελίδες τις υπηρεσίες αναζήτησης AdSense της Google. Κατά την Επιτροπή, ο αμερικανικός όμιλος, ο οποίος είχε το 80% της συνολικής ευρωπαϊκής αγοράς διαμεσολάβησης στην αναζήτηση διαφημίσεων τη δεκαετία 2006-2016, ακολουθούσε πρακτικές που έπλητταν τον υγιή ανταγωνισμό.

Απαντώντας σε όλα αυτά, ο αμερικανικός όμιλος υψηλής τεχνολογίας Google αποφάσισε να κάνει το εξής: Τροποποίησε τους όρους στις συμφωνίες που έκλεινε με ισχυρά τρίτα μέρη (μεγάλους ομίλους, ειδησεογραφικούς ιστοτόπους κ.λπ.), δίνοντάς τους σταδιακά περισσότερα περιθώρια να παρουσιάζουν διαφημίσεις από ανταγωνιστικές μηχανές αναζήτησης. Η αρμόδια Ευρωπαία επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, είχε στις αρχές Μαρτίου δηλώσει ότι ολοκληρώνει την υπόθεση κατά της Google.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, ο αμερικανικός όμιλος έχει ήδη καταβάλει δύο πρόστιμα περίπου 7 δισ. ευρώ στις ευρωπαϊκές αρχές. Το ένα, ύψους 4,3 δισ. ευρώ, της επιβλήθηκε πέρυσι λόγω κατάχρησης της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά του λειτουργικού συστήματος Android, που χρησιμοποιείται στα έξυπνα κινητά τηλέφωνα. Το προηγούμενο πρόστιμο –το πρώτο ιστορικά– της επιβλήθηκε το καλοκαίρι του 2017 και ανέρχεται σε 2,4 δισ. ευρώ, επειδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι η Google ευνοεί τις δικές της υπηρεσίες ψηφιακών αγορών εις βάρος των ανταγωνιστριών της. Εν κατακλείδι, αναφέρεται ότι η εταιρεία έχει εφεσιβάλει και τις δύο αποφάσεις της Κομισιόν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Με προβλήματα η πρεμιέρα ΓεΣΥ για τους πολίτες

«Ορθογραφία άρθρου...μεγάλη ντροπή!»
Ο Κριτικός  |  23:31

Επετειακό γραμματόσημο για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γλαύκου Κληρίδη

«Τα όσα πρέσβευε ο Γλαύκος Κληρίδης! Ο ενταφιαστής των ιδεών Γκάλι και ίσως της πιο σοβαρής προσπάθειας ...»
Giannos  |  14:35

Ο Αναστασιάδης διόρισε τον Λεωνίδα Παντελίδη ως Ε/κ μέλος στη ΔΕΑ

«Σοβαρότητα μηδέν από την κυβέρνηση Αναστασιάδη η οποια φαίνεται ξέχασε πως έγινε η φονική έκρηξη στο ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  09:50

Την άρση των απομονώσεων ζητά από τον ΟΗΕ ο Ακιντζί

«O κ. Ακιντζί ακόμη να αντιληφθεί ότι κανείς δεν τον λαμβάνει σοβαρά υπόψη. »
ΑΚΑ  |  09:35

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

Η απόφαση του Σολτς να μην εκδώσει καθαρό νέο χρέος έχει επικριθεί τόσο από τους Συντηρητικούς της Μέρκελ όσο και από τους δικούς του Σοσιαλδημοκράτες

Γερμανική εμμονή

Ο Ολαφ Σολτς απέκλεισε το ενδεχόμενο η χώρα του να αυξήσει το χρέος της ώστε να ενισχύσει την επιβραδυνόμενη γερμανική οικονομία. ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
X