ΠΗΓΗ: Reuters
Η τιμή του ρωσικού πετρελαίου Urals, που πολλοί αγοραστές αποφεύγουν λόγω των κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχει εκτιναχθεί μετά την έναρξη της σύγκρουσης στο Ιράν, αν και το αυξημένο κόστος μεταφοράς περιορίζει τα κέρδη των εξαγωγέων.
Η αναταραχή στη Μέση Ανατολή και οι απειλές του Ιράν προς τη ναυσιπλοΐα στον Περσικό Κόλπο έχουν ουσιαστικά μπλοκάρει δεξαμενόπλοια από τη Σαουδική Αραβία, από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο. Ως αποτέλεσμα, οι αγορές στρέφονται εκ νέου στη Ρωσία, τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου διεθνώς.
Σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς, το ρωσικό αργό Urals από λιμάνια της Ρωσίας προσφερόταν τη Δευτέρα περίπου στα 76 δολάρια το βαρέλι σε τιμή FOB, από περίπου 45 δολάρια μόλις δύο εβδομάδες νωρίτερα.
Η αξία ενός φορτίου Urals που φορτώνεται από το λιμάνι Πριμόρσκ στη Βαλτική αυξήθηκε περίπου στα 54 εκατ. δολάρια αυτή την εβδομάδα, από περίπου 35 εκατ. δολάρια τον Φεβρουάριο.
Νωρίτερα μέσα στο έτος, Ρώσοι εξαγωγείς αντιμετώπιζαν ακόμη και αρνητικά περιθώρια κέρδους στις εξαγωγές τους, σύμφωνα με εμπόρους.
Παρά τις προσπάθειες των χωρών της G7 να επιβάλουν ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου που μεταφέρεται διά θαλάσσης, το Urals που παραδίδεται σε ινδικά λιμάνια πωλείται πλέον για πρώτη φορά με premium σε σχέση με το διεθνές σημείο αναφοράς Brent.
Την περασμένη εβδομάδα οι ΗΠΑ έδωσαν προσωρινή εξαίρεση σε ινδικά διυλιστήρια ώστε να συνεχίσουν να παραλαμβάνουν φορτία ρωσικού αργού που βρίσκονταν ήδη σε δεξαμενόπλοια.
Ωστόσο, η αύξηση των τιμών συνοδεύεται και από σημαντική άνοδο του κόστους μεταφοράς. Εμποροι ανέφεραν ότι αρκετά δεξαμενόπλοια ναυλώθηκαν για μεταφορά πετρελαίου από λιμάνια της Βαλτικής προς την Ινδία σε τιμές περίπου 22-23 εκατ. δολαρίων ανά ταξίδι.
Το κόστος αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με τις αρχές Φεβρουαρίου και αυξημένο κατά περίπου 5 έως 8 εκατ. δολάρια σε σύγκριση με τα τέλη της περασμένης εβδομάδας.
Ανάλογη άνοδος καταγράφεται και στα φορτία που αναχωρούν από το ρωσικό λιμάνι Νοβοροσίσκ στη Μαύρη Θάλασσα, το οποίο επανεκκίνησε τις φορτώσεις την Παρασκευή μετά από ζημιές που είχαν προκαλέσει επιθέσεις με drones.
Την ίδια στιγμή, το διεθνές σημείο αναφοράς Brent εκτινάχθηκε τη Δευτέρα πάνω από τα 119 δολάρια το βαρέλι, στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2022, εν μέσω περικοπών προσφοράς από τη Σαουδική Αραβία και άλλους παραγωγούς του Κόλπου.
Οι τιμές υποχώρησαν αργότερα, αφού ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να τελειώσει σύντομα.




























